Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Tūkstoši godina Mandelas dzīvi

Spītējot lietum, tūkstošiem dienvidafrikāņu un viesu no visas pasaules otrdien Johannesburgas priekšpilsētas stadionā vienojās dziesmās un dejās un svinēja leģendārā miera cīnītāja Nelsona Mandelas dzīvi.

Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) pirmā melnādainā prezidenta N. Mandelas piemiņai veltītajā pasākumā piedalījās prezidenti un premjerministri no gandrīz 100 valstīm, padarot to par lielāko starptautisko līderu pulcēšanos pēdējos gados. Grandiozie pūļi sumināja N. Mandelas cīņu par taisnīgumu pasaulē, atvadoties no cilvēka, kurš dēvēts par vienu no diženākajām XX gadsimta personībām.

Svin dzīvi, nevis sēro

N. Mandela aizgāja aizsaulē 95 gadu vecumā pagājušajā ceturtdienā, un piemiņas pasākums bija daļa no desmit dienu sēru laikā paredzētās programmas bijušā prezidenta godināšanai. «Mēs svinam viņa dzīvi, nevis sērojam par aiziešanu,» raidsabiedrībai BBC uzsvēra 34 gadus vecais dienvidafrikānis Tebeho Mahlope, raksturojot noskaņu, kas valda valstī.

Johannesburgu otrdien bija pārņēmis spēcīgs lietus, taču pēc afrikāņu tradīcijām tā esot laba zīme, jo liecinot, ka senči uzņemot aizgājušo aizkapa dzīvē.

Piemiņas pasākums sākās ar stundas novēlošanos, un ļaužu pūļi jau ilgi pirms tam pulcējās garās rindās, lai iekļūtu stadionā, kurā var uzņemt 95 tūkstošus cilvēku. Tieši šajā stadionā 2010. gada pasaules futbola čempionāta laikā N. Mandela pēdējo reizi manīts izejam sabiedrībā.

Tie cilvēki, kas nevarēja klātienē ierasties piemiņas pasākumā, tā norisei varēja sekot līdzi publiskās vietās uzstādītos ekrānos ne vien Johannesburgā, bet arī daudzās citās DĀR pilsētās.

Stadionā sabraukušo viesu vidū bija ASV prezidents Baraks Obama, Kubas prezidents Rauls Kastro, Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons, ANO ģenerālsekretārs Bans Ki Muns un citi pasaules līderi. Latviju pasākumā pārstāvēja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Ieradusies bija arī virkne slavenību, piemēram, televīzijas zvaigzne Opra Vinfrija, supermodele Naomi Kempbela, aktrise Šarlīze Terona un grupas U2 līderis Bono.

Aizgājušā piemiņai runu teica arī ASV prezidents B. Obama, kurš N. Mandelu dēvējis par savu iedvesmotāju. Arī B. Obama kļuva par pirmo melnādaino prezidentu savā valstī. Uzrunā B. Obama dēvēja N. Mandelu par «vēstures milzi» un aicināja ļaudis visā pasaulē turpināt leģendārā vīra cīņu pret nevienlīdzību, nabadzību un diskrimināciju.

«Raugoties uz viņa dzīvi, mēs redzam vīru, kurš ar cīņu un asu prātu, neatlaidību un ticību nopelnījis savu vietu vēsturē. Viņš mums māca, ka tas ir iespējams ne vien putekļainās vēstures grāmatās, bet arī mūsu pašu dzīvē,» B. Obamu citēja AP.

Pasākuma laikā B. Obama paspieda roku Kubas prezidentam, kas ir neierasts žests līderiem, kuru valstu starpā jau vairāk nekā 50 gadu valda saspīlējums.

Apglabās svētdien

Sākot no šodienas līdz piektdienai, ikvienam būs iespēja atvadīties no mīlētā līdera valdības rezidencē. Bēru procesija ar N. Mandelas mirstīgajām atliekām šīs trīs dienas brauks cauri galvaspilsētai Pretorijai.

N. Mandelu zemes klēpī guldīs svētdien, 15. decembrī. Bēres notiks Austrumkāpas Kunu ciematā, kur viņš uzauga, un tajās piedalīsies tuvākie ģimenes locekļi un draugi, kuriem pievienosies vairāki pasaules līderi.

N. Mandela iemantoja pasaules popularitāti, cīnoties pret aparteīdu jeb rasu diskrimināciju. Aktivitāšu dēļ vīrietis 27 gadus pavadīja cietumā. Pēc atbrīvošanas viņš 1993. gadā saņēma Nobela Miera prēmiju, bet 1994. gadā kļuva par DĀR prezidentu.

«Mandelas dzīves būtība bija cilvēcība. Tādēļ es šodien esmu šeit un visa pasaule svin viņa dzīvi,» kāda melnādainā piemiņas pasākuma apmeklētāja sacīja BBC. «Pateicoties viņam, mani atzina par cilvēku.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?