Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Tur visi papīri bija atbilstoši

Vai jums nešķiet, ka jūsu rīcība, preses konferencē aizcērtot durvis, bija neadekvāta un necieņas izrādīšana žurnālistiem, kuri arī strādā gandrīz 24 stundas diennaktī?

Šajās dienās visi strādā ļoti daudz - no tiem, kas vispār strādā. Tā bija diena, kad es apmeklēju daudzas bēres. Es paturēju savas tiesības izteikt savu viedokli par to jautājumu, kuru man gribēja uzdot daudzi pēc Dombrovska demisijas. Es to izdarīju, godīgi pieskaņojot savu laiku vēl speciāli tā, lai Latvijas Televīzija varētu to parādīt tiešraidē. Tas bija lūgums no attiecīgā ziņu dienesta. Bet es nejutos tā, lai gribētu sniegt vēl kādas atbildes, ņemot vēra visu to, kas notika šajā dienā. Man vispār nebija nekādu plānu todien komunicēt ar medijiem.

Tieša pašvaldības atbildība ir uzraudzīt arī būvniecības procesu. Kādēļ jūs uzskatāt, ka jums par to nav jāuzņemas politiskā atbildība, ja ir atkāpies premjers, kurš tieši nav atbildīgs par būvniecību objektos uz vietas?

Pēc būvinspekcijas likvidācijas daļa no būvinspekcijas pienākumiem tika pārlikta uz būvvaldi. Daļa tika pārlikta uz citām iestādēm. Pirmām kārtām uz Ekonomikas ministriju. Kā pašreiz funkcionē būvvalde, un kādas ir būvvaldes tiesības? Būvvalde strādā līdzīgi kā Uzņēmumu reģistrs. Būvvalde pārbauda iesniegto dokumentu atbilstību normatīviem. Vai ir visi zīmogi, vai ir visi paraksti. Un katrs zīmogs un katrs paraksts atbilstoši esošajam Būvniecības likumam nozīmē, ka aiz tā paraksta un zīmoga stāv vai nu sertificēts būvuzraugs, vai nu sertificēts darbu vadītājs, vai nu būvinženieris. Tie ir cilvēki, kas strādā kā privāti eksperti, visus viņus algo pasūtītājs, un būvvalde pārbauda, vai atbilstoši normatīvajiem aktiem ir notikušas visas nepieciešamās aktivitātes. Bet aktivitāšu patiesumu apliecina tieši tie paraksti un zīmogi. Projektu gatavo daudzi speciālisti daudzus mēnešus un ar saviem parakstiem apliecina, ka šis projekts ir sagatavots kvalitatīvi. Bet būvvaldei ir 15 dienas, lai sniegtu atbildi. Ja būvvalde sāktu sniegt atbildes ilgākā laikā, pret to būtu vēršanās. Atgādināšu, ka vēl pirms pusgada bija ļoti liels spiediens tieši uz Rīgas domes būvvaldi, tieši no privātajiem uzņēmējiem, to starpā bija tagad mums visiem labi zināmā Homburg grupa, tāpēc, ka viņi uzskatīja, ka būvvalde vēl ir pārāk birokrātiska struktūra. Ņemot vērā, ka 15 dienās pārrēķināt vairākus mēnešus tapušus projektus fiziski nav iespējams, turklāt ir jāizskata vairāki projekti vienlaikus, pēc visām Būvniecības likuma normām būvvaldei ir pienākums pārbaudīt, vai projekta veicējiem ir atbilstoši sertifikāti un vai viņi ir salikuši savus parakstus.

Ar to taču nepietiek, lai ēka tiktu nodota ekspluatācijā?

Būvvalde pārbauda to, kas ir uz vietas. Skatās - ir acīmredzami pārkāpumi vai nav. Tāpēc, ka pamats, lai pieņemtu ēku ekspluatācijā, ir ekspertīze, ko veicis pasūtītājs. Uz šīs ekspertīzes pamata būvvalde arī attiecīgi pieņem lēmumu. Ir veikta būvekspertīze, kas pasaka, ka viss ir veikts atbilstoši normatīvajiem aktiem, likumam un projektam. Būvvalde, ja tā redz, ka tas izskatās, ka tas tiešām atbilst patiesībai, pieņem ēku ekspluatācijā. Tikai tad, ja būvvalde redz, ka ir acīmredzami pārkāpumi vai sūdzības, tā var pieprasīt ekspertīzi veikt vēl vienu reizi. Galējā gadījumā, ja būvvalde redz, ka ir pārkāpumi un attīstītājs vai pasūtītājs netaisās sadarboties, būvvaldei ir tiesības veikt ekspertīzi arī pašai saviem spēkiem. Tas notiek izņēmuma gadījumos.

Sabrukušās Maksimas gadījumā pilsētas būvvaldei nebija ne mazāko aizdomu, ka tur var kaut kas notikt?

Tur visi papīri, ja mēs runājam par tiem būvinženieriem, kuriem tagad jau ir apturētas licences, viss bija absolūti atbilstoši likumam, atbilstoši likuma normām visi dokumenti bija iesniegti. Šajā situācijā būvvalde konstatēja, ka viss ir izdarīts pareizi. Redziet, ja policists aptur šoferi, viņš var pārbaudīt - ir viņam tiesības vai nav. Bet viņš nevar pārbaudīt, vai šīs tiesības nav iegūtas, nopērkot eksāmenu atzīmes, nevis godīgi nokārtojot eksāmenus. Viņš vienkārši konstatē, ka cilvēkam ir tiesības. Šāda sistēma būvniecības procesā ir galvenā nelaime. Jo, ja mēs ejam tālāk, būvvaldei nav tiesību tagad veikt ekspertīzes tajos objektos, kas ir jau nodoti ekspluatācijā. Kādreiz būvinspekcijai tādas tiesības bija. Tagad būvvalde atbild uz visām sūdzībām, kas ir saņemtas no iedzīvotājiem, tā var veikt vizuālu apskati, var veikt apskati, izmantojot atsevišķas ierīces, bet tiesību sākt ekspertīzi kādā tirdzniecības uzņēmumā tai nav. Valsts būvinspekcijai tādas bija.

Klausoties jūs, šķiet, ka būvvalde ir tikai tāda lieka birokrātiska struktūra. Bet kādēļ jūs neesat vērsuši uz to uzmanību agrāk?

Tieši tā! Būvvalde ir birokrātiska struktūra, kas uzbūvēta pēc Uzņēmumu reģistra parauga un pārbauda papīrus, bet viss pārējais ir atdots rokās privātajiem speciālistiem. Tam tika pārveidota būvniecības nozare, tajā skaitā ar lēmumu likvidēt valsts būvinspekciju. Tu esi pasūtītājs, tu gribi uzbūvēt veikalu. Tu paņem būvniekus, viņi uzbūvē ēku, un tu pats paņem būvuzraugu. Cilvēku, kas vislielākā mērā ir atbildīgs par to, kas notiek, kādā veidā tiek organizēts būvniecības process. Bet tas ir privāts speciālists, kas ar savu sertifikātu, ko viņš saņem no Ekonomikas ministrijas, atbild par visu datu patiesumu. Pēc tam jau būvvalde rīkojas atbilstoši tiem papīriem, ko parakstījis būvuzraugs. Tā ir tā galvenā problēma. Pašreiz visu laiku tiek jauktas trīs lietas - būvvalde, būvinspektors, kas ir būvvaldes - attiecīgi pašvaldības - darbinieks, un būvuzraugs. Būvuzraugs ir galvenais, kas visu veic. Viņš ir privāts speciālists, atbildība ir viņam. Būvinspektors pārbauda darbus atbilstoši grafikam, dažreiz ir ārpuskārtas pārbaudes. Tajā Maksimā bija ārpuskārtas pārbaude tieši augustā. Būvinspektors atbrauc un paskatās, bet viņš vadās pirmām kārtām no dokumentiem, ko paraksta būvuzraugs. Būvniecības kontrole ir nepietiekama. Vajag nevis liberalizēt būvniecības likumdošanu, bet tieši otrādi. Bija šis lēmums likvidēt būvinspekciju 2009. gadā. Kāds bija kritērijs? Ietaupīt 140 tūkstošus gadā. Mums ir Māstrihtas kritēriji, mums vajag konsolidēt, ietaupīt, citādi nedabūsim eiro. Ietaupīja pēc Valsts kontroles atzinuma tikai 50 tūkstošus! Visu laiku taču bļāva - vajag vēl liberālāk, vēl brīvāk! Tas pats ekonomikas ministrs, kas tagad runā citu, atbalstīja un gāja uz Saeimu ar priekšlikumiem visu maksimāli vēl tālāk liberalizēt.

Un ko darīja Saskaņas centrs, redzot, ka viss notiek nepareizi, kāpēc tikai tagad visi runā par «sistēmiskām kļūdām»?

Es atvainojos! Būvvaldes priekšlikumi, kad tika atvērts Būvniecības likums, no valdošo politiķu puses netika ņemti vērā! Vēl pirms dažiem mēnešiem bija iniciatīva Saeimā, ko izvirzīja Saskaņas centrs un ZZS, atjaunot valsts būvinspekciju. Noraidīja! Jo, no vienas puses, ir tie, kas lobē, lai viss būtu vēl vienkāršāk, lai vispār nebūtu nekādas kontroles. Tie ir būvnieki, pasūtītāji un attīstītāji. No otras puses, ir mēģinājumi tieši no pašvaldību puses šo situāciju sakārtot. Tāpēc, ka mums ir atbildība, bet nav nekādu tiesību, instrumentu. Tas ir tas pats, kas likvidēt ceļu policiju, uzlikt tās funkcijas pašvaldības policijai, bet nedod tiesības uz ceļa kontrolēt ātrumu. Ko tad viņi varēs izdarīt? Vizuāli novērot, ka autovadītājs brauc ātri, bet sodīt par to, ka viņš kādreiz nepareizi noparkos mašīnu.

Jūs tomēr tik veikli sarunā aizgājāt no atbildes, vai šis nav gadījums, kad tomēr ir jāatkāpjas Rīgas mēram?

Jebkurai amatpersonai ir jāatkāpjas, ja tā pati vai tās padotie ir izdarījuši pārkāpumus, kam ir traģiskas sekas, kādas bija Zolitūdes gadījumā, vai citas smagas sekas. Bet ir jābūt tīrā veidā atbildībai. Šajā situācijā ne es kā pašvaldības vadītājs, ne jebkura cita pašvaldība, ja tajā notiktu līdzīgs negadījums, nevar uzņemties atbildību, tāpēc ka mēs dzīvojam tajā likumdošanas rāmī, ko pieņem Saeima. To realizē izpildvara, un atbildīgā ministrija šajā gadījumā ir Ekonomikas ministrija. Ja mums ir noteikti šie spēles noteikumi, es tos nevaru pārkāpt. Es nevaru nevienam būvvaldes darbiniekam likt pārkāpt likumu.

Tomēr arī Valdis Dombrovskis nepieņem likumus, to dara Saeima. Bet viņš atkāpās, acīmredzot jūtot, ka nav izturējis uzticības nastu.

Es domāju, ka Dombrovska kungs ir atkāpies tāpēc, ka viņam to ieteica Valsts prezidents. Es nedomāju, ka tas bija brīvprātīgs Dombrovska kunga lēmums. Bet tas ir mans viedoklis, tas ir tas, ko es redzu. Bet labi. Pieņemsim, ka viņš ir atkāpies atbildības sajūtas dēļ, par ko gan es neesmu pārliecināts. Viņš taču ir tas, kas ir veicis visus konsolidācijas pasākumus, arī upurējot būvinspekciju, lai ieviestu eiro. Viņš ir tas, kas vada ministru darbu, ieskaitot ekonomikas ministru, kurš ir atbildīgs par būvniecības nozari. Ekonomikas ministrija definē to rāmi, kurā mēs tālāk dzīvojam. Pašvaldības pilda likumus tādus, kādi tie ir, patīk mums tie vai nepatīk. Mana atbildība ir tā, ka es neesmu kliedzis skaļāk. Ņemot vērā to, kas Saeimā notiek ar opozīcijas priekšlikumiem, ka es neesmu kliedzis vēl skaļāk, lai Būvniecības likumu groza uz citu pusi, nevis liberalizē vēl tālāk.

Tiek veidota jauna valdība. Vai Saskaņas centrs tajā piedalīsies?

Es esmu gatavs šonedēļ atbildēt uz visiem jautājumiem, kas ir saistīti ar Zolitūdes traģēdiju, tāpēc ka tas ir mans pienākums. Bet es līdz nākamajai nedēļai, kamēr nebeigsies bēres, nerunāšu par politiku un valdības veidošanu. Prezidents ir pieņēmis lēmumu šajā situācijā patriekt Dombrovski. Prezidentam vienīgajam tagad ir atbildība, ko viņš noteiks par nākamo premjera kandidātu. Viņš būs tas, kas pateiks - šis cilvēks, ja būs Saeimas atbalsts, būs nākamais premjerministrs. Viņš ir pateicis, ka to izdarīs nākamnedēļ vai vēlāk. Bet jebkurā gadījumā tas būs pēc tam, kad būs beigusies šī dramatiskā, traģiskā nedēļa. Tad, kad būs prezidenta viedoklis, es varēšu pateikt Saskaņas centra viedokli. Bet es negribētu tā, kā šodien, kad notiek bēres, es redzu, ka politiķi jau diskutē, kā kurš kuru krēslu ieņems. Tas riebjas vienkārši.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?