Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Turpmāk glābs tikai pote

Lai gan piedzīvota salta ziema, kukaiņu pētnieki entomologi prognozē, ka biezā un siltā sniega sega ērcēm un citiem kukaiņiem šoziem bijusi labvēlīga - silta vieta pārziemošanai. Zem sniega segas aukstums esot ne vairāk kā - 4, zeme silda no apakšpuses. Tas nozīmē, ka šogad būs daudz ērču un iespējama augsta saslimstība ar ērču encefalītu.

Ērces parasti mostas martā, kad sāk kust sniegs un veidojas tērcītes. Līdz šim cilvēkiem, kuri nebija potēti pret ērču encefalītu, pēc inficētas ērces noņemšanas, lai izvairītos no infekcijas, ievadīja imūnglobulīnu. Taču kopš šā gada imūnglobulīns, ko galvenokārt ražo Krievijā, Eiropas Savienības valstīs vairs netiek lietots.

Pasargāties no saslimšanas ar ērču encefalītu var tikai vakcinējoties, stāsta Latvijas Infektoloģijas centra speciāliste Ilze Vingre.

Kāpēc nav imūnglobulīna?

Klīniskie pētījumi rāda, ka imūnglobulīns nav efektīvs pret ērču encefelītu, stāsta I.Vingre. Tā ir pasīvā imunizācija. Organismā tiek ievadītas pasīvas antivielas, kas noārdās (pazūd) mēneša laikā, un cilvēks atkal kļūst uzņēmīgs pret infekciju. Vakcinācijas gadījumā antivielas organisms izstrādā pats, tāpēc šī profilakse ir veiksmīgāka, noturīgāka.

Teorētiski inficēta ērce vienā sezonā cilvēkam var piesūkties vairākas reizes. Tas nozīmē, ka katru reizi vajadzētu atkārtoti ievadīt imūnglobulīnu, kas organismam nav veselīgi, jo tiek ievadītas svešas olbaltumvielas, stāsta ārste. Imūnglobulīna ievadīšana, kas tikai bērniem bija bez maksas, ir dārgāka nekā vakcinācija. Vidēji pieaugušam cilvēkam, kura ķermeņa masa ir 70 kg, par imūnglobulīna ievadīšanu bija jāmaksā Ls 77. Savukārt viena vakcīna maksā ap 20 latiem (vajadzīgs trīs vakcīnu kurss). Ir pieejamas vācu un austriešu vakcīnas, kas ir savstarpēji aizvietojamas, stāsta ārste.

Kā ārstēs nevakcinētos?

Tāpat kā līdz šim inficētie tiks ārstēti, min I.Vingre, bet ārstēšanās process var būt ilgstošs. 2-5% gadījumu slimība attīstās ar nopietnām sekām, paralīzi un pat nāvi, skaidro ārste. Lai sevi pasargātu un iegūtu pilnvērtīgu aizsardzību pret ērču encefalītu uz trim gadiem, nepieciešamas trīs potes. Imunitāti uz vienu gadu cilvēks iegūst jau pēc divām vakcīnas devām. Trešā deva rada imunitāti uz trim gadiem. Pēc tam atkārtota vakcinācija nepieciešama ik pēc trim līdz pieciem gadiem. I.Vingre atgādina, ka potēties vajag pirms ērču aktivitātes sākšanās. Ērces parasti mostas martā, kad sāk kust sniegs un veidojas tērcītes.

Der zināt, ka bērniem, kuru deklarētā dzīvesvieta ir ērču encefalīta endēmiskajā teritorijā, vakcināciju iespējams veikt pie ģimenes ārsta bez maksas. Pagasti, kuros bērniem ir pieejama bezmaksas vakcinācija pret ērču encefalītu, atrodami Veselības aģentūras mājaslapā - http://sva.vi.gov.lv/Vakcinacija. No šī gada valsts apmaksāta vakcinācija pienākas bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem. Pārējiem iedzīvotājiem, tostarp bērniem, vakcinācija pret ērču encefalītu ir maksas pakalpojums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Der zināt

Inficētas ērces ir daudz aktīvākas, līdz ar to lielāka ir iespēja, ka cilvēkam var piesūkties tieši inficēta ērce. Cilvēks ar ērču encefalītu var saslimt arī, dzerot inficētu kazas, retāk - govs pienu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?