Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

TV3 lūzuma punkts

«Vienmēr pienāk lūzuma punkts,» par iemeslu, kādēļ komerctelevīzija TV3 pēc vairākkārtējiem draudiem tieši šobrīd nolēmusi pamest bezmaksas virszemes apraidi un lauzt līgumu ar uzņēmumu Lattelecom, saka tās ģenerāldirektore Baiba Zūzena. Tikmēr Lattelecom izteikumi, kura noteiktie gada apraides tarifi 650 tūkstošu latu apmērā ir viens no būtiskākajiem TV3 aiziešanas iemesliem, liek nojaust, ka komerctelevīzijas lēmuma īstenošanas ceļā varētu tikt mesti sprunguļi.

Tāpat atšķirīgas ir abu pušu prognozes, cik daudz mājsaimniecību nebūs iespējas redzēt TV3, ja lēmums tiks īstenots. Tā kā pakāpenisku aiziešanu no bezmaksas apraides nākamgad pieļauj arī komerckanāls LNT, ir iespējams, ka gala rezultātā bezmaksas paketē paliek tikai abi sabiedriskās televīzijas kanāli.

«Līgums ir spēkā līdz 2013. gadam, un mums nav plāna neko mainīt,» pauž Lattelecom pārstāve Līga Bite, no plašākiem komentāriem pagaidām atturoties. B. Zūzena savukārt norāda, ka TV3 iepriekš veiktā juridiskā analīze neatklāja šķēršļus pārejai uz maksas televīziju. Līguma detaļas TV3 ģenerāldirektore neatklāj, norādot, ka tas ir konfidenciāls.

«Tātad pirmām kārtām nesamērīgi augstā maksa par signāla izplatīšanu. Nevienlīdzīgā konkurence, kur mums ir jākonkurē ne tikai ar citiem kanāliem, kuri nav nacionālajā apraidē un kuriem nav šīs maksas, bet arī ar sabiedrisko televīziju,» aiziešanas iemeslus uzskaita B. Zūzena. TV3 arī iepriekš uzsvēris, ka atrodas diskriminējošā situācijā salīdzinājumā ar sabiedrisko televīziju, jo tā saņem valsts finansējumu, kā arī citām komerctelevīzijām, kurām gadā nav jāmaksā 650 tūkstoši par atrašanos bezmaksas apraidē.

«Tiks iespaidoti atlikušie, mazliet mazāk nekā 10% Latvijas skatītāju, kuri pašreiz ar antenas un dekodera palīdzību savās mājās uztver tikai četrus vietēji veidotos nacionālos kanālus [bez LNT un TV3 arī LTV1 un LTV7], tajā skaitā arī TV3,» norāda B. Zūzena. Savukārt Lattelecom apgalvo, ka bezmaksas televīziju skatās ap 15% mājsaimniecību. Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdētāja vietniece Dace Buceniece Dienai pauž, ka patiesībai tuvāks ir otrs minētais skaitlis, kas esot aptuveni 126 tūkstoši mājsaimniecību.

Attiecībā pret skatītājiem TV3 lēmums esot negatīvs, jo bezmaksas televīziju izmanto sociāli neaizsargātās grupas, vērtē D. Buceniece. Vienlaikus lēmums esot arī saprotams, jo tam ir finansiāli apsvērumi. Viņa uzsver, ka viņas teiktais nav uzskatāms par padomes viedokli, no NEPLP TV3 lēmumu vērtēs šodien. D. Buceniece piebilst, ka, balsojot par TV3 apraides licences maiņu, viņa visdrīzāk «nebalsos pret».

Līdzekļi, kurus TV3 būs iespēja ietaupīt, aizejot no bezmaksas apraides, tikšot novirzīti vietējo raidījumu veidošanā. «Tā ir iespēja samazināt izplatīšanas izdevumus un investēt pieprasītā vietējā produkcijā - gan informatīvos, gan izklaidējošos raidījumos,» pauž B. Zūzena.

Aiziešanu no bezmaksas apraides nākamgad pieļauj arī komerckanāls LNT, kas pāreju uz maksas televīziju veikšot pakāpeniski. LNT pārstāve Inguna Sermole Nozare.lv paudusi, ka drīzumā tiks sasaukta padomes sēde, lai lemtu par savu turpmāko rīcību pēc TV3 paziņojuma.

«Pastāv drauds, ka valstij būs jāmaksā vēl vairāk, lai nodrošinātu bezmaksas apraidi sabiedriskajai televīzijai,» Dienai pauž 10. Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene (Vienotība). Viņa norāda, ka Lattelecom būtu pēdējais brīdis samazināt apraides tarifus. Savukārt Lattelecom pagaidām nekomentē, vai TV3 aiziešana palielinās apraides tarifus sabiedriskajai TV.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?