Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Ukrainas opozīcija pieprasa mainīt ne vien valdību, bet arī «spēles noteikumus»

Protestu pārņemtās Ukrainas premjerministrs Mikola Azarovs otrdien paziņoja par demisiju, ko prezidents Viktors Janukovičs neilgi pēc tam pieņēma. Signalizējot, ka vara pamazām piekāpjas demonstrantu prasībām, Ukrainas parlaments ar 361 balsi «par» un tikai divām «pret» atcēla protestus ierobežojošos likumus, tomēr līdz otrdienas vakarpusei nekas neliecināja, ka ar to pietiks, lai apturētu protestus, kas pārņēmuši virkni lielāko Ukrainas pilsētu.

«Mums jāmaina ne vien valdība, bet arī spēles noteikumi,» opozīcijas partijas UDAR līderi Vitāliju Kļičko citēja ziņu aģentūra Reuters. «Mēs esam droši, ka cīņa turpināsies.»

Protesti, kas sākotnēji notika Kijevā un dažās citās pilsētās, sasnieguši pat valsts austrumu reģionus, kuros dominējis augsts atbalsts V. Janukovičam un viņa Reģionu partijai. Aktīvisti norādījuši, ka neredz atpakaļceļu un protesti jāturpina. Vairākās pilsētās demonstranti ieņēmuši vietējās administrācijas ēkas.

«Galvenā prasība ir, lai atkāpjas prezidents un visa viņa zagļu banda,» laikrakstam Diena stāstīja Ļvovā dzīvojošā Oļa Kotoviča. «Opozīcijas politiķi varbūt arī nav tie labākie, taču viņi vismaz ir daudz cilvēcīgāki.»

Jaunā sieviete protestos piedalās jau kopš «pašas pirmās nakts», kad 21. novembra vakarā Ļvovas centrā pie dzejnieka Tarasa Ševčenko pieminekļa sapulcējās ļaudis, kas bija neapmierināti ar prezidenta lēmumu neparakstīt asociācijas līgumu ar Eiropas Savienību (ES). O. Kotoviča stāstīja, ka tagad apgādā ar karstu tēju protestētājus, kas veido blokādi ap pilsētas administrācijas ēku.

Ļaudis visapkārt runājot par to, kas notiek Kijevā. Ik dienas aktīvisti dodas uz galvaspilsētu, lai pievienotos protestiem. Pilsētas baznīcās un kafejnīcās tiek vākti ziedojumi, medikamenti un siltas drēbes, ko nogādāt demonstrantiem. O. Kotoviča pati sešas dienas pavadījusi Kijevas protestos. «Es ļoti gribu braukt atkal uz Kijevu, taču draugi un ģimene mani nelaiž. Jā, it sevišķi tagad, kad tur miruši pieci cilvēki.»

Arī ziņas par premjera M. Azarova atkāpšanās solījumiem nespēja pārliecināt protestētājus. M. Azarovs apgalvoja, ka viņa valdība «darījusi it visu iespējamo, lai nodrošinātu mierīgu konflikta atrisinājumu», ziņoja raidsabiedrība BBC. «Lai nodrošinātu papildu iespējas sociālam un politiskam kompromisam un miermīlīgam konflikta risinājumam, es pats esmu pieņēmis lēmumu lūgt prezidentam pieņemt manu atkāpšanos.»

Tikmēr izskanējušas runas, ka premjers patiesībā apvainojies uz V. Janukoviču, jo prezidents, cerot pārtraukt protestus, viņa krēslu jau nedēļas nogalē piedāvājis vienam no opozīcijas līderiem Arsēnijam Jaceņukam no partijas Batkivščina (Tēvzeme). Opozīcijas līderi jau nedēļas nogalē noraidījuši prezidenta piedāvājumu A. Jaceņukam ieņemt premjera amatu, bet V. Kļičko - vicepremjera.

Līdzšinējā valdība turpinās darbu, kamēr netiks izveidots jauns Ministru kabinets. Tam jānotiek divu mēnešu laikā. Tikmēr ministra prezidenta pienākumu izpildi uzņemsies premjerministra pirmais vietnieks Sergejs Arbuzovs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?