Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Ušakoviāda

Andrejs Panteļējevs

Pagājušajā nedēļā sākās un šonedēļ ar pilnu sparu turpinās epopeja, ko varētu nosaukt par ušakoviādu. Saskaņas centra līderis Nils Ušakovs kā «privātpersona» parakstījās par referenduma rīkošanu krievu valodas kā otrās valsts valodas ieviešanas sakarā. Un paralēli pārplūdināja masu medijus ar gariem prozas darbiem par to, kā šis solis bija domāts un kā nedomāts. Pa vidu vēl paspēdams pietiekami aizskaroši izteikties par lietu, kurai latviešos ir simbolu nozīme - par jauno nacionālo bibliotēku jeb Gaismaspili. Domājams, ka Nils Ušakovs nav mazais bērns un ļoti labi saprot, ka viņš nevar tā vienkārši kaut kādos brīžos atstāt savu partijas līdera manteli skapī un rīkoties tikai kā ierindas pilsonis, un tāpēc noteikti skaidri apzinājās, ka viņa solis ir nepārprotams signāls viņa vadītās partijas vēlētājiem, vismaz tiem uzticamākajiem. Un šis signāls ir ticis uztverts, jo par referendumu parakstījušos skaits šajā nedēļā teju četrkāršojies. Var, protams, Ušakova soli skaidrot ar personisku aizvainojumu par gana pazemojošo atraidīšanu no līdzdalības valdībā, ar bailēm savu vēlētāju zaudēt par labu Lindemanam, bet diez vai tas samērojams ar ilgtermiņa sekām, ko Ušakova solis neizbēgami provocē - etniskie jautājumi atkal izvirzās politiskās dienaskārtības priekšplānā. Divdesmit gadu pēc Latvijas neatkarības atgūšanas! Vai Ušakovs to neapzinājās? Bet varbūt ne paša izdoma, bet kādi neredzami diegi viņu rausta?

Jo ne jau tikai Saskaņas vēlētāji ir uztvēruši Ušakova signālu. Ar neslēptu prieku ir sarosījies arī latvisko partiju nacionālais gals. Pirmkārt, vislatviešiem nu padoms ir rokā - 16. marta pasākumos amatpersonas varēs piedalīties kā «privātpersonas» un diez vai pat premjerministrs te kaut ko varēs iebilst. Otrkārt, var visur runāt - «mēs jau teicām, mēs brīdinājām», lai kliedētu pēdējās šaubas, it sevišķi latviešu vidū, ka tieši Nacionālās apvienības un nevis Saskaņas paņemšana valdībā bija tas pareizais solis. Bet galvenais, ir parādījies konkrētas cīņas objekts - Ušakova atstādināšana. Raivim Dzintaram ir par ko uzstāties televīzijā un emocionāli uzrunāt tautu. Nebūšu nekāds orākuls, ja paredzēšu, ka Ušakova centienu rezultātā Nacionālās apvienības reitingi stipri pieaugs. Un otrādi - centieni viņu atstādināt noteikti stiprinās Ušakova «varoņtēlu» krievvalodīgo vēlētāju vidū. Vienu vārdu sakot, sanāk tāds «varoņtandēms», kur apzināti vai neapzināti viens varonis spodrina otra varoņa spalvas, un otrādi. Bet paralēli iekustina lavīnveida procesus, kuru iznākums var kļūt neaprēķināms. Nu jau arī Latgales pilsētu mēri pievienojušies Ušakova iniciatīvai savas «pašcieņas» apliecināšanai. Kas tālāk?

Politika nav smilšu kaste. Uz tās durvīm vajadzētu stingri uzrakstīt - spēlēties aizliegts! Nepilngadīgie netiek ielaisti! Un arī marionetes - atklātas vai slēptas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?