Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Uz bibliotēku pēc saziņas, ne vien grāmatām

Viens no populārākajiem pakalpojumiem publiskajās bibliotēkās visā valstī jau vairākus gadus ir bezmaksas pieeja datoram ar interneta pieslēgumu. To dažādiem mērķiem izmanto visu vecumu cilvēki. Šodien Vides un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) valdībā prezentēs informatīvo ziņojumu, kurā izvērtēts, vai, lai nodrošinātu bezmaksas interneta un datora pieejamību pašvaldību bibliotēkās, joprojām jāpiesaista arī valsts budžeta līdzekļi.

Cēsu bibliotēkas direktore Natālija Krama stāsta, ka agrāk, kad lasītavai bija atvēlētas krietni šaurākas telpas un mazāk datoru, bieži veidojās rindas. Toreiz situāciju risināja, katram atvēlot tikai stundas piekļuvi, bet nu gribētāji var sēdēt, cik tīk. «Bērniem gan mēs joprojām ļaujam tikai 60 minūtes, ne vairāk, lai neaizsēžas,» piekodina N. Krama. To, ka datori bibliotēkās bez darba nestāv, apliecina arī Vaiņodes bibliotēkas vadītāja Lienīte Rozenbaha. Vieni spēlē spēles, otri mācās, citi maksā rēķinus, sazinās ar radiem tālumā - iemeslu, kāpēc nepieciešama piekļuve internetam, ir lērums.

Neskatoties uz to, ka pakalpojuma popularitāte nav strauji mazinājusies, valsts līdzfinansējums šim mērķim pēdējo desmit gadu laikā ir sarucis turpat trīs reizes - no 1 338 780 eiro 2008. gadā līdz 437 485 eiro 2016. gadā. Lai arī kritums ir ievērojams, gan Dienas uzrunāto pašvaldību bibliotēku pārstāvji, gan VARAM ir pārliecināti, ka valstij arī turpmāk jācenšas sniegt līdzfinansējumu, kas ļaus nodrošināt bezmaksas interneta un datoru izmantošanu.

VARAM uzsver, ka, ņemot vērā apstākļus, ka lauku teritorijās ir likvidētas pasta nodaļas, banku nodaļas, samazinājušās sabiedriskā transporta iespējas, bibliotēkas sniedz iedzīvotājiem nepieciešamos informācijas, komunikācijas un darījumu pakalpojumus, tādējādi tiek nodrošināta vismaz daļēja pakalpojumu pieejamība un mazināts administratīvais slogs.

Ministrija arī saredz vairākus iespējamos riskus, kas varētu notikt līdzfinansējuma pārtraukšanas gadījumā, tajā skaitā, piemēram, tiks ierobežotas personu tiesības būt informētiem par tiesiskā regulējuma saturu un tā izmaiņām, jo oficiālās publikācijas Latvijas Vēstnesis nodrošina tikai elektroniski. Pārtraucot finansējumu bibliotēkām, tiktu apdraudēta arī vienotā datu tīkla pastāvēšana, kur katra bibliotēka ir kopējās informācijas apmaiņas ķēdes nodrošinātāja.

2016. gadā valsts budžeta līdzfinansējums ir 437 485 eiro. Atbildīgās personas cer, ka līdzfinansējuma apjoms nākamgad paliks nemainīgs, tādējādi nodrošinot katram Latvijas iedzīvotājam līdzvērtīgu piekļuvi interneta resursiem visās pašvaldību publiskajās bibliotēkās.

Jāatzīmē, ka valsts līdzfinansējums paredzēts konkrētam mērķim - interneta abonēšanai un palīdzības dienestam. Informācijas tehnoloģiju tīkla infrastruktūras uzturēšana, datorprogrammu iegāde un citi izdevumi gulstas uz pašvaldību pleciem.

Lai gan varētu šķist, ka šodien internets pieejams gandrīz katrā mājsaimniecībā, eksperti norāda, ka tā nav, un ir visai droši, ka situācija tuvāko gadu laikā paliks nemainīga. Tāpēc vēl jo vairāk būtiski nodrošināt publisku piekļuvi, kas sevī iekļauj ne vien pakalpojuma saņemšanu, bet arī apmācību par to, kā rīkoties ar datoru un internetu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?