Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Uz Indiju atved labs darbs, zemas cenas un garīgums

Pirmo reizi, dodoties pastaigā pa Džaipuru - pilsētu Indijas ziemeļrietumos, mani pārņēma vieglas šausmas. Pulkstenis bija septiņi vakarā, un man garām traucās simtiem automašīnu, autorikšu, motociklu, kamieļu pajūgu un velosipēdu. Ielas malā ganījās izkāmējušas govis un noplukuši suņi, cenšoties nebeidzamajos atkritumu kalnos atrast kaut ko ēdamu. Tikmēr ielas malā pie ēstuvēm un tirgotavām nelieli vīriešu bariņi nesteidzoties baudīja tēju - tas šķita disonējošs skats vispārējā haosa un milzīgās burzmas atmosfērā.

Taču lielākais pārbaudījums mani sagaidīja dienā, kad indiešu draugi paziņoja, ka man jāiemācās šķērsot ielu. Te nav ne luksoforu, ne gājēju pāreju, un tā vien šķiet, ka vietējie šeit vadās pēc principa «izdzīvo nekaunīgākais». Šo principu ievēro gan auto rikšas, gan govis, gan gājēji, kuri asinis stindzinošā manierē lavierē starp nervozajām satiksmes straumēm.

Sākotnēji labāk biju gatava kādu laiku pastāvēt ielas malā, lai nogaidītu brīdi, kad satiksmes intensitāte nedaudz pierims. Reiz pat ar latviešu draudzeni brauktuves malā šādi nostāvējām 15 minūtes. Lēnām sāka satumst, turklāt ar savu nervozo mīņāšanos un izmisušo sejas izteiksmi sākām pievērst garāmgājēju uzmanību. Sapratām, ka ilgāk šādi stāvēt vairs nevar, tāpēc sadevāmies rokās un skrējām. Tobrīd teiciens «visa dzīve paskrēja gar acīm» ieguva pavisam jaunu nozīmi. Citreiz tā arī nesaņēmāmies lielāku ielu šķērsošanai, tāpēc nekautrējāmies lūgt vietējo palīdzību, kuri, turot mūs aiz rokām, pārveda ielas otrā pusē.

Līdzīgi ir klājies visiem Džaipurā sastaptajiem ārzemniekiem. Gan amerikāņiem, gan poļiem, gan horvātiem, pieradušiem pie organizētības un viegli saprotamiem spēles noteikumiem, Indijas satiksme pirmajos mēnešos sagādāja milzīgas problēmas. Viegli nojaušams, ka satiksmei līdzīgs haoss un loģikas trūkums raksturīgs arī citiem Indijas dzīves aspektiem - gan biznesa vidē, gan ikdienas komunikācijā nākas saskarties ar grūti izprotamiem vietējo paradumiem.

Tas man lika aizdomāties, kāpēc daudzi cilvēki, kuri nāk no pārtikušākām un sakārtotākām valstīm, vēlas uzsākt jaunu dzīvi Indijā. Mans izvēles motīvs bija vienkāršs - interesants darba piedāvājums, kādu Latvijā es, visticamāk, nesaņemtu. Protams, arī piedzīvojumu kāre. Manas horvātu un poļu paziņas uz Indiju atbrauca meklēt garīgumu, kas ir ļoti izplatīts skaidrojums tam, kādēļ šajā valstī ierodas tik daudz ārzemnieku. Daudzi Indijā vēlas nodarboties ar jogu, meditāciju vai pavadīt laiku ašramā. Jāpaskaidro, ka ašrama ir garīga eremīta mītne, kurā dzīvojošie regulāri nodarbojas ar garīgiem un fiziskiem vingrinājumiem, piemēram, dažādām jogas formām.

Kādu vakaru, domājot par iemesliem, kādēļ pārtikušu valstu iedzīvotāji pārceļas uz Indiju, devos uz interneta kafejnīcu. Starp daudziem interneta kafejnīcas apmeklētājiem indiešiem pamanīju puisi blondiem matiem un nolēmu uzsākt sarunu. Vācietis Lūkass šeit bija ieradies pirms pāris dienam un uz manu jautājumu: «Kāpēc tieši Indija?» atbildēja, ka šajā valstī ir «silti un lēti». Iepriekš Lūkass domājis par došanos uz kādu no Dienvidamerikas valstīm, bet lidmašīnas biļete uz turieni izrādījusies pārāk dārga. Es ļoti labi izprotu Lūkasa argumentus, jo dzīve Indijā patiesi ir brīnumaini lēta. Svaigi spiestas un veselībai nekaitīgas augļu sulas glāze Indijā maksā vidēji 45 rūpijas jeb 20 santīmu. Indijā var arī priecāties par iespēju iegādāties brīnumskaistas indiešu tunikas jeb kurtas par aptuveni vienu latu, ka arī mērot garu ceļu autorikšā par vidēji 20-30 santīmiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?