Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Uz kafejnīcu ar maziem bērniem

Es uzaugu mazpilsētā, un vieni no spilgtākajiem manas 80. gadu sākuma bērnības atmiņu mirkļiem ir braucieni uz Rīgu. Vilciens, skaistākā kleita un, protams, ēšana kafejnīcās. Šajās bērnības atmiņās vienmēr bija vasara un skaistais, plašais restorāns Ainava tagadējā Kronvalda parka vidū, kur apkalpoja viesmīlis un deva kotleti un ūdeņainus rīsus, noformētus tornītī. Mājas virtuve Dzirnavu ielā man iemācīja, ka ēdienreize ārpus mājas sastāv no zupas, otrā un saldā un to visu dabūt iekšā nav iespējams.

Un kur nu vēl leģendārais Kikerigū Jūrmalā, kur varēja apgūt padomju cilvēkam svarīgo rindā stāvēšanas paradumu. Šī bērnības pieredze man noteikti atstājusi divus nospiedumus - vājību uz krēmveidīgiem saldēdieniem un vilkmi uz kafejnīcu apmeklēšanu.

Pieaugušā cilvēka dzīves īpašais rituāls - vietas izvēle, iekārtošanās pie galdiņa, ēdienkartes izpētīšana, sarunas par to, ko ņemt, pirmā vīna glāze - gan ir ļoti izmainījies kopš tā laika, kad ir ieradušies bērni. Ja ar mazu bēbīti vēl var kafejnīcās izsēdēties, baudot klačas ar citām mammām, un pat kādā smalkākā restorānā parādīties un vienīgais, kas rūp, ir laba pieejamība ar ratiem, tad, bērniem un to skaitam augot, iešana uz kafejnīcu kļūst citāda.

Reiz bijām kādā elegantā viesnīcā ārpus Rīgas, un es jau laimīgi iztēlojos, kā vakarā dosimies uz izslavēto restorānu un pavadīsim burvīgu vakaru kopā ar bērniem. Sveču gaisma, melnas klavieres, pianists frakā, labi ēdieni un relaksēta gaisotne. Bērnu ēdienkartē pat bija kartupeļu kroketes smaidiņu veidā, un oficiante puikām atnesa groziņu ar rotaļu mašīnām. Idille ilga desmit minūtes - bērnu sajūsma par smaidiņu ēdienu bija neapšaubāma, bet ēst viņi tomēr neēda. Mašīnas iepriecināja, it sevišķi tad, kad viņi atklāja slīpu vietu restorāna grīdā, pa kuru rīkot sacīkstes, ļoti skaļas sacīkstes.

Vakars beidzās ar to, ka viens no mums steidzīgi centās piebeigt savu porciju (ēdiens bija lielisks), kamēr otrs skrēja pakaļ bērniem - viens jau bija ticis līdz pianistam un vēlējās piedalīties spēlēšanā, otrs pārkārtoja gaumīgās rudens dekorācijas. Vīna pudeli paņēmām līdzi uz numuriņu un nolēmām - nākamreiz ar bērniem uz restorānu iesim pēc daudziem gadiem.

Taču ēst ārpus mājās ik pa laikam mums patīk. Bērni tā paplašina garšas pieredzi, iemācās uzvesties sabiedrībā (ar laiku, un ļoti ceru), un galu galā - pavada laiku kopā ar vecākiem, vecvecākiem. Taču, domājot par to, uz kurieni iet, nav tik vienkārši. Ātro ēstuvju ķēdes pie kafejnīcām nepieskaitu, uz tādām mēs neejam. Kā mums izdevies izvairīties no vietu, kur dod «bērnu komplektus» ar plastmasas mantām, valdzinājuma? Vienkārši paši neejam, un bērni mācās no vecāku darbiem, nevis vārdiem. Bet atrast vietu, kurā labi justos bērni un kura saskanētu ar vecāku priekšstatiem par labu pārtiku, nav viegli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?