Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Uzbrukts skandalozu informāciju publicējušajam žurnālistam

Uzbrukums interneta portāla Kompromat.lv žurnālistam Leonīdam Jākobsonam liek bažīties, ka ir šķērsota trauslā robežšķirtne, kas atšķir demokrātiskas valstis ar brīvu presi no nedemokrātiskām valstīm ar daļēji ierobežotu vai ierobežotu presi, uzskata Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA). Asociācija aicina tiesībsargājošās iestādes nekavējoties un ar vislielāko rūpību izmeklēt uzbrukumu, kā prioritāru izvērtējot versiju, vai uzbrukums saistīts ar žurnālista profesionālo darbību.

L. Jākobsonu sašāva viņa mājas kāpņutelpā Čaka ielā ceturtdienas pēcpusdienā. Cietušais tika nogādāts P. Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā, un viņa dzīvībai briesmas nedraudot. Dienas rīcībā ir neoficiāla informācija, ka L. Jākobsonam esot uzbrukuši divi krieviski runājoši vīrieši. Žurnālists spārdīts ar kājām, un viņam šauts galvā. Kā novēroja aģentūra LETA, incidents noticis kāpņutelpā starp ēkas 1. un 2. stāvu. Viens no policistiem, kurš apskatīja iespējamo nozieguma vietu, izteicis minējumu, ka uz cietušo varētu būt šauts ar gāzes pistoli no tuva attāluma. Pēc ievainojuma gūšanas žurnālists pats esot uzskrējis uz savu dzīvokli, kas atrodas augstākā stāvā, un izsaucis neatliekamo medicīnisko palīdzību.

Oficiāli Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes preses pārstāvis Toms Sadovskis tikai apstiprinājis, ka ceturtdien Rīgas centrā kādā kāpņutelpā noticis uzbrukums vīrietim, izmantojot pagaidām nenoskaidrotu ieroci, iespējams, tas bijis gāzes vai cita veida ierocis. Par notikušo sākts kriminālprocess.

L. Jākobsons mediju uzmanības centrā nonāca pēc tam, kad portāls Kompromat.lv publicēja Rīgas mēra, tobrīd 9. Saeimas deputāta Nila Ušakova (SC) 2008. gada e-pasta vēstules, kas sūtītas toreizējam Krievijas vēstniecības padomniekam Aleksandram Hapilovam. Portāls vērsās Ģenerālprokuratūrā, lai tiktu izvērtēts, vai šī sarakste neliecina par N. Ušakova nelikumīgu darbību. Kopumā portāla rīcībā nonākuši «tūkstošiem e-pastu», un tajos esot arī informācija par Saskaņas centra reklāmas kampaņām un par to, kurš un par kādiem līdzekļiem tās rīkojis. Pēc vēstuļu publicēšanas portāls kļuva par hakeru uzbrukuma upuriem. Par to portāla veidotāji vērsās policijā. Turpretim policija pērn novembrī pēc N. Ušakova iesnieguma saņemšanas par viņa e-pasta uzlaušanu sāka kriminālprocesu. Tika veikta kratīšana L. Jākobsona dzīvesvietā Rīgā, izņemot vairākus datu nesējus un divus datorus. Policisti L. Jākobsonu uz 48 stundām aizturēja, bet pēc tam atbrīvoja. LŽA, kuras biedrs viņš ir, atzīst, ka L. Jākobsona darbības metodes reizēm ir bijušas diezgan diskutablas, taču atgādina, ka saskaņā ar likumu «Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem» personām, kuras uzskata, ka viņu gods un cieņa ir aizskarti, ir tiesības prasīt gandarījumu likumā noteiktā kārtībā.

Žurnālists Aleksandrs Šabanovs, kurš palīdzējis L. Jākobsonam veidot portālu, minējis, ka bez N. Ušakova e-pasta sarakstes publiskošanas L. Jākobsons arī bija liecinieks krimināllietā, kurā par 25 000 latu kukuļa izspiešanu apsūdzēta Jūrmalas pilsētas prokurore Irina Bogdanova un uzņēmējs Boriss Rjazanskis. Savukārt šomēnes portāla publikāciju redzeslokā bijusi ilggadējā VID darbinieka Vladimira Vaškeviča auto spridzināšanas lieta, ziņo LETA.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?