Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Uzbūvē savu Eifeļa torni un burinieku

Jautāts, vai sirdī jābūt bērnam, lai radītu rotaļlietas, mākslinieks aizkrauklietis Juris Cepure atbild: «Nebūt nē!», jo viņa radītie saliekamie koka modeļi nav nemaz tik vienkārši un, lai tos radītu, aizvadīts ilgs laiks pie datora, konstruējot šos modeļus, arī ražošanas process nav vienkāršs. Taču spēlēties SIA Leto īpašniekam patīk, un par to liecina divu gadu laikā radītie vairāk nekā 20 koka modeļi - dažādi braucamie, lidaparāti, burinieks, kukaiņi, dzīvnieki un pat Latvijā un pasaulē ievērojamu celtņu miniatūras.

«Tās ir rotaļlietas pieaugušajiem, taču iegādes iniciatori gan parasti ir bērni, bet pie salikšanas strādā visi kopā, jo bērnam vienam nav pa spēkam no daudzām sīkām detaļām salikt pašizgāzēju, ekskavatoru vai kādu kukaini, kaut gan tas veicina domāšanu, pacietību un attīsta pirkstu veiklību,» stāsta Juris, kura radītie koka modeļi tirgū nonāk ar viņa sadarbības partnera Andra Skudras firmas _Meistars A_ starpniecību.

Smaili taisa, kā māk

Jāsaka, arī mums ar vīru pagāja krietna stunda, kamēr par abiem salikām lidmašīnu. Taču, lai radītu šādu modeli, izstrādātu to datorā līdz sīkākajai detaļai un varētu palaist ražošanā, paiet pāris mēnešu rūpīga darba. «Manis radīto modeļu pamatā ir fotogrāfijas, kuras izpētu, tad «izķidāju» tos līdz pēdējam sīkumam, lai varētu šo lietu sadalīt atsevišķās detaļās,» stāsta Juris. Lai radītu Eifeļa torni, mākslinieks konstruktors internetā atradis pat tā projektu. «Parasti visās fotogrāfijās tornis labi redzams no apakšas vai priekšas, bet torņa smaile tā īsti nekur nav apskatāma. To taisīju, kā mācēju. Taču nesen biju Austrijā, parkā, kur vienkopus var apskatīt pasaules ievērojamākās celtnes miniatūrā, un beidzot izpētīju, kāda izskatās Eifeļa torņa smaile. Savās izstrādēs daudz nebiju kļūdījies.»

Izejmateriālus ieved

Saliekamie modeļi top no aptuveni 2,5-2,7 milimetru plāna saplākšņa, ko ievieto speciālā iekārtā un no kura ar lāzerstaru palīdzību izgriež modelim nepieciešamās detaļas. «Izejmateriālu šobrīd ievedam no Krievijas un Baltkrievijas, jo Latvijā tik plānu saplāksni neviens neražo,» piebilst Juris. Tad detaļas tīra un slīpē, lai iegūtu glītu skatu, pievieno salikšanas instrukciju, pako kastītēs un nogādā suvenīru veikalos un grāmatnīcās, piedāvā amatnieku tirgos un gadatirgos daudzās Latvijas vietās, kā arī grāmatnīcās Lietuvā. «Vairāki paraugi nosūtīti arī citām Eiropas valstīm, jo meklējam plašāku noieta tirgu,» piebilst J.Cepure.

SIA Leto šobrīd ir vienīgie Latvijā, kas izgatavo šādus saliekamos koka modeļus. «Un domāju, ka vēl kādu laiku tādi arī paliksim, jo sākt šādu biznesu tukšā vietā nav nemaz tik vienkārši. Iekārtas, kurās griež un gravē detaļas, nav lētas, lai izstrādātu pietiekami plašu klāstu gatavo modeļu, paiet ilgs laiks. Jāatzīstas, sākumā kopējām ķīniešu saliekamos modeļus, taču sapratām, ka tas nav īsti tas, ko vēlamies, gribējām radīt paši savus. Ķīniešu modeļu, kurus izpētījām, detaļas bieži vien bija arī neprecīzas, bet mēs ražošanas procesā radām detaļas ar milimetra simtdaļas precizitāti,» stāsta Juris. Ražošanas procesā pilnveidotas detaļu savienojuma vietas, kā arī pats lāzergriešanas process, lai finiera detaļas no iekārtām izņemtu tīras.

Veido kolekcijas

Lai arī modeļu izstrādes un izgatavošanas procesā šobrīd iesaistīti tikai divi cilvēki - pats mākslinieks un viņa māceklis, darbnīca nav liela un arī izejmateriāls ir salīdzinoši lēts, galaprodukts iznāk diezgan dārgs. «Interesanti, taču tieši šie lielākie modeļi, kas ir krietni dārgāki, ir vairāk pieprasīti. Droši vien tāpēc, ka tie ir sarežģītāki un arī interesantāki,» saka J.Cepure. Braukājot pa gadatirgiem un satiekot cilvēkus, Juris sapratis, ka viņa radītās rotaļlietas patīk un ir novērtētas. Jau radušies cilvēki, kuriem veidojas Jura radīto modeļu kolekcijas, ir cilvēki, kuriem mājās ir tematiskās kolekcijas, un viņi šajā modeļu klāstā atrod kaut ko atbilstošu.

«Pagājušā gada nogalē likās, ka pēc divu gadu darba nupat būs tas mirklis, kad atmaksāsies šajā biznesā ieguldītais, taču krīze arī mūsu darbā ieviesusi korekcijas. Lai arī mūsu sadarbības partneri Meistars A atver arvien jaunas tirdzniecības vietas un noieta tirgus paplašinās, šogad mūsu apgrozījums krities divas reizes. Taču grimt negrasāmies, bet domājam, ko jaunu piedāvāt,» saka Juris, rādot suvenīrus ar magnētiņiem, uz kuriem attēloti raksturīgākie fragmenti no jūgendstila ēkām Rīgā un Vecrīgas skati. Tie nonāk suvenīru veikalos Rīgā.

Zivs formā izgatavota Ventspilnieka ķemme savukārt mēro ceļu pie Kurzemes suvenīru tirgotājiem. Jura neparastie koka darinājumi pēdējos divus gadus Ventspils svētku laikā notiekošajā suvenīru konkursā atzīti par atraktīvākajiem un veiksmīgākajiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?