Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Uzlabojumi sociālās aprūpes centros būs tikai nākamgad

Pagājis vairāk nekā pusgads, kopš tiesībsargs Juris Jansons aizsāka diskusiju par valsts sociālās aprūpes centros (VSAC) sniegto aprūpi, tomēr redzamu uzlabojumu patlaban vēl neesot, jo trūkst finansējuma. Tie plānoti nākamgad, ja valdība turēs savu solījumu un piešķirs papildu līdzekļus. Patlaban turpinās diskusija par atklāto pārkāpumu pamatotību.

Šī gada februārī J. Jansons nāca klajā ar paziņojumu, ka VSAC pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem sociālās rehabilitācijas aktivitāšu trūkumu kompensē ar iemītnieku ķīmisku ierobežošanu. Viņš arī norādīja, ka steidzami nepieciešams nodrošināt adekvātu finansējumu un uz laiku ir pilnībā izslēdzama jaunu klientu ievietošana centros. Toreiz gan Labklājības ministrija (LM) tiesībsargam nepiekrita, tomēr, izvērtējot situāciju, pārtrauca jaunu pacientu uzņemšanu. Savukārt, lai noskaidrotu, vai ārstniecības personas ir pamatoti noteikušas ārstniecības kursu VSAC klientiem, regulāri sekojušas līdzi pacientu veselības stāvokļa izmaiņām un vai nav vērojamas ķīmiskās ierobežošanas pazīmes, LM lūdza Veselības inspekciju (VI) veikt pārbaudes. Lai gan pārbaudes rezultāti atklāja vairākus pārkāpumus, tomēr tika secināts, ka situācija nav tik nopietna, kā minēts tiesībsarga ziņojumā. J. Jansons intervijā Dienai gan atklājis, ka VI nonākusi pretrunās un tā savā ziņā ir ņirgāšanās par sabiedrību un VSAC klientiem. Pēc viņa domām, steidzami jāmaina sistēma, lai tā būtu orientēta uz klientu. Šobrīd LM savu viedokli ir nedaudz mainījusi, norādot, ka tiesībsargs būtībā akcentējis vēlreiz to pašu, ko LM jau bija zinājusi iepriekš. Tas palīdzēšot iegūt papildu finansējumu, savukārt no šī finansējuma būs atkarīga turpmākā rīcība.

Dienai pastāstīja LM Sociālo pakalpojumu departamenta vecākā referente Elvīra Grabovska, situācijas risinājums būs atkarīgs no piešķirtā finansējuma 2014. gadam. LM bija lūgusi valdībai piešķirt 1,32 miljonus latu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem jau šogad, tomēr saņēma atteikumu. Patlaban LM paļaujas uz solījumu, ka līdzekļi tiks piešķirti nākamā gada budžetā. Tādējādi katrā VSAC varētu ierīkot medicīnas punktu, kas uzlabotu ārstu sadarbību attiecībā uz medikamentu lietošanu. Aprūpes centros nepieciešams uzlabot arī sadzīves apstākļus, izremontēt higiēnas un nodarbību telpas, kā arī paplašināt nodarbību klāstu. E. Grabovska norādīja, ka patlaban tiek strādāts, lai uzlabotu darbinieku attieksmi, kas neprasa papildu līdzekļus.

VSAC Zemgale vecākā eksperte sociālās aprūpes jautājumos Ineta Niedra Dienai pastāstīja, ka pārkāpumi tiek novērsti jau tagad, negaidot papildu finansējumu. Piemēram, visi pacienti drīkst izmantot dakšiņas un pa dienu vairs nestaigā pidžamās, par ko bija aizrādījis tiesībsargs. Ir izstrādātas sociālās rehabilitācijas programmas. Joprojām gan centrā netiek uzņemti jauni klienti, jo nav iespējams izpildīt normatīvo aktu prasības. Nepietiek arī naudas, lai palielinātu sociālo aprūpētāju skaitu. Piemēram, centra filiālē Iecava viens sociālais aprūpētājs rūpējas par 57 pacientiem, kas nav normāli. Arī VSAC Vidzeme direktors Modris Karselis norādīja, ka bez papildu finansējuma kvalitatīvu aprūpi nav iespējams nodrošināt. Savukārt VSAC Latgale direktora vietniece Aija Lapiņa sacīja, ka tiesībsarga un VI pārbaudēm nav bijis lielas jēgas - par problēmām zināts jau iepriekš.

Visos sociālās aprūpes centros Dienai sacīja, ka aizrādījumi par nepamatotu medikamentu lietošanu nav pamatoti, uz to arī norādījusi VI. Šajā jautājumā domstarpības ar tiesībsargu ir LM, kas šo informāciju uzskata par nepatiesu. Viedoklis ir vienots arī jautājumā par jaunu klientu uzņemšanu - tas pagaidām lielā daļā gadījumu nav iespējams un kādu laiku vēl nebūs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?