Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 8. oktobris
Aina, Anete

Uzņēmēja gēns un valsts sektora attieksme

Magda Riekstiņa

Ieceres, kas saistītas ar sava uzņēmuma veidošanu, Latvijas iedzīvotāju vidū nezūd, tāpēc politiķiem un valsts institūcijām derētu domāt par tāda normatīvā regulējuma izstrādāšanu, kas nodrošinātu atbalstu jaunajiem uzņēmumiem.

Nav noslēpums, ka mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) režīms, kas bija iecerēts kā atbalsts tieši iesācējiem mazajā biznesā, izpelnījies kritisku vērtējumu. No Finanšu ministrijas bieži izskanējušas norādes, ka pieredzējuši biznesa vides spēlētāji MUN izmanto nodokļu optimizēšanai, MUN režīmā liekot pāriet saviem darbiniekiem. Uz šo pārmetumu fona Finanšu ministrijas un Ekonomikas ministrijas līmenī tika aizsākts veidot jaunu normatīvo regulējumu, kas noderētu par atbalstu iesācējuzņēmumiem.

Jācer, ka šī ļoti vajadzīgā normatīvā regulējuma izstrādāšana notiks raiti un neiekritīs birokrātijas lamatās. Turklāt ierēdņu vides cilvēkiem nebūtu pamata apgalvot, ka ar iesācējuzņēmēju atbalstam paredzētu dokumentu izstrādi var nesteigties, jo par biznesa veidošanu īpaši daudzi nemaz neprāto. Šāda pārliecība - ak, kurš gan šodien vēlas veidot savu uzņēmumu - tomēr neatbilst visas sabiedrības noskaņojumam.

Vēlamākā profesija to iedzīvotāju skatījumā, kuri ir vecumā no 18 līdz 55 gadiem, ir sava uzņēmuma vadītājs. To kā savu sapņu profesiju norādīja 25% aptaujāto pētījumā, ko aprīlī veica TNS sadarbībā ar LNT raidījumu 900 sekundes. Otro vietu ar ievērojami zemāku rādītāju - tikai 6% - dala trīs profesijas - ārsts, zinātnieks un inženieris -, trešajā vietā ar 5% ierindojas modes un interjera dizainers. Pētījums rāda, ka uzņēmēja gēns Latvijā tomēr ir ļoti dzīvotspējīgs.

Lursoft dati par jaunu uzņēmumu dibināšanu liecina, ka vienā aprīļa nedēļā Rīgā reģistrēti 135 uzņēmumi, Pierīgā - 59, turklāt jauni uzņēmumi izveidoti arī reģionos - Kurzemē reģistrēti 17 uzņēmumu, tikpat arī Latgalē, par vienu mazāk - 16 uzņēmumu - Zemgalē, 12 - Vidzemē. Lursoft dati gan arī atklāj, ka jau kopš 2011. gada ik gadu reģistrēto uzņēmumu skaits mazinājies, tāpēc vēl jo vairāk vajadzīgs saprātīgs reālajai situācijai atbilstošu normatīvo dokumentu kopums, kas iesācējuzņēmumam ļautu sakopot spēkus, atsperties lidojumam un attīstīties par spēcīgu darba devēju.

Protams, ne visiem tas izdodas. Ne mazums jaunizveidotu uzņēmumu darbu pārtrauc jau pirmajā pastāvēšanas gadā. Tomēr ir arī tādi, kas kļūst par vērā ņemamiem nozares spēlētājiem ja ne starptautiskā vai visas valsts, tad vismaz sava reģiona mērogā. Ņemot vērā to, ka bezdarba līmenis turas ap 9% un ne mazums enerģisku un erudītu cilvēku mūsu valsti ir atstājuši, arī reģionāli nozīmīgs uzņēmums ir ieguvums Latvijas ekonomikai.

Turklāt visiem, kuri pret jauniem, nelieliem uzņēmumiem ir skeptiski, derētu atcerēties, ka daudzi starptautisku mērogu ieguvuši biznesa veiksmes stāsti sākušies ar niecīgu dažu cilvēku uzņēmumu, drosmīgu ideju un uzņēmējdarbību atbalstošiem likumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija ir sekundārais mērķis šajā operācijā

Par riskiem, ko rada Latvijas ieraušana FDD orķestrētajos krievu opozīcijas karos, par sarkanajiem karodziņiem, kas neizlēca, un par to, kā neitralizēt neērto situāciju ar Hodorkovsk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?