Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Uzņēmēji aicina taupīt uz bezdarbniekiem un ģimenēm

Dažas stundas pēc tam, kad valdība bija akceptējusi 2011. gada budžetu, lai to iesniegtu Saeimai, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) un Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) tikšanās laikā ar finanšu ministru Andri Vilku (Vienotība) un ekonomikas ministru Arti Kamparu (Vienotība) lika galdā vairākus desmitus priekšlikumu, kā budžeta tēriņus nākamgad varētu mazināt vairāk, lai izdevumu daļa veidotu 2/3 no nepieciešamās konsolidācijas, bet pārējo dotu ieņēmumu pieaugums.

Lai nākamgad netiktu celta pievienotās vērtības nodokļa (PVN) pamatlikme no pašreizējā 21% līdz 22%, kā arī veiktas izmaiņas darbaspēka nodokļos, darba devēji piedāvājuši konsolidācijai nepieciešamo naudu meklēt izglītības un sociālās aizsardzības jomā, kā arī valsts pārvaldē. Kopumā priekšlikumi paredz tēriņu mazināšanu par vairāk nekā 130 miljoniem latu, liecina Dienas rīcībā nonākušais LTRK un LDDK piedāvājums.

Saskaņā ar valdības ārkārtas sēdē pirmdien lemto valsts konsolidētā kopbudžeta (valsts budžets un pašvaldību budžeti) kopējie ieņēmumi 2011. gadā plānoti 5,1 miljards latu, bet izdevumi - 5,7 miljardi latu. Deficīts pēc EKS 95 metodoloģijas plānots 5,4% no valsts iekšzemes kopprodukta, kas būs mazāks par noteikto budžeta deficīta slieksni - 6% no IK. Valdība piekrita nākamā gada budžetu konsolidēt 292 miljonu latu apmērā - par 88,8 miljoniem latu izdevumu daļā, par 158,1 miljonu latu ieņēmumu daļā un par 44,9 miljoniem latu, saglabājot nemainīgu iemaksu likmi pensiju 2. līmenī. Tiesa, starptautiskie aizdevēji uzskata, ka iemaksas pensiju līmenī būtu jāpaaugstina no pašreizējiem 2% līdz 4%, kā tas nākamgad bija paredzēts.

Lai tēriņu mazināšana dotu lielāko daļu no konsolidācijas, kā tas tika solīts pirms Saeimas vēlēšanām, LTRK un LDDK nepilnas nedēļas laikā sagatavotie un valdības pārstāvjiem pirmdien galdā liktie priekšlikumi paredz mazināt tēriņus sešos blokos. Valsts pārvaldē rosināts ietaupīt vairākus miljonus latu, konsolidējot IT pārvaldes, centralizējot Eiropas naudas administrēšanu u. c. Ap 8,5 miljoniem latu darba devēju ieskatā var ietaupīt, mazinot neatkarīgo iestāžu budžetus par 10%. Vēl 6,5 miljonus var rast, plašāk īstenojot funkciju audita ieteikumus. Vispārējā izglītībā rosināts ietaupīt ap 20 miljonus latu, optimizējot skolu skaitu un ar nākamo mācību gadu mazinot pedagogu darba samaksu. Optimizējot profesionālās izglītības iestāžu programmas, mudināts ietaupīt 3,3 miljonus latu, bet septiņus miljonus - augstākajā izglītībā, samazinot valsts budžeta finansēto vietu skaitu.

Savukārt sociālajā aizsardzībā rosināts ietaupīt 26,7 miljonus latu, no deviņiem līdz sešiem mēnešiem samazinot bezdarbnieka pabalsta izmaksas laiku. Vēl 18 miljonus latu LTRK un LDDK mudina rast no ģimenes valsts pabalstiem paredzētā finansējuma, maksājot šo pabalstu tikai cilvēkiem, kam ir trūcīgās personas statuss. Vēl rosināts taupīt uz slimību pabalstu samazināšanas rēķina u. c. Savukārt kā viens no ieņēmumu audzēšanas priekšlikumiem piedāvāts straujāks nekustamā īpašuma nodokļa likmes pieaugums.

Ekonomikas ministrs A. Kampars pēc sarunas ar darba devējiem Dienai sacīja, ka «liela daļa no LTRK priekšlikumiem ir saprātīgi un tiešām diskutējami», piemēram, bezdarbnieku pabalsta maksāšanas termiņa īsināšana. «Arī par dažiem citiem pabalstiem, kas nav pensijas, var diskutēt,» teica ministrs un norādīja, ka vispirms LTRK un LDDK šīs idejas jāpārrunā ar attiecīgo nozaru ministriem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Valdības piedāvājums

Kādu ietaupījumu vai papildu ieņēmumus tie dos?
(milj. Ls)

Pievienotās vērtības nodokļa likmju celšana 73
Iemaksu pensiju 2. līmenī saglabāšana līdzšinējā 2% apmērā 44,9
Valsts uzņēmumu maksātā dividenžu apjoma palielināšana 17,1
Aktīvāka cīņa ar ēnu ekonomiku 15
No gada vidus reformēt ģimenes valsts pabalstu sistēmu 11,2
No darbaspēka nodokļu izmaiņām* 9,8
Samazinot finansējumu Valsts autoceļu fondam autoceļu uzturēšanai 9
Reformējot tiesnešu un prokuroru darba samaksas sistēmu 7,5
Samazinot dotāciju sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzēju zaudējumu segšanai 6,6
Nekustamā īpašuma nodokļa likmes dubultošana par dzīvojamām platībām6
*neto ieguvums kopbudžetā pēc sociālā nodokļa likmes celšanas līdz 35,09%, iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes samazināšanas līdz 25% un IIN atvieglojumu paaugstināšanas

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?