Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Uzņēmēju idejām ministri saka nē, bet cīņa nav galā

Uzņēmēju cerības panākt, lai nākamā gada budžets vairāk tiktu konsolidēts uz tēriņu mazināšanas rēķina un lai līdz ar to nenāktos celt sociālo nodokli un pievienotās vērtības nodokļa (PVN) pamatlikmi, pagaidām izskatās visai niecīgas. Par izglītību un labklājību atbildīgie ministri ir kareivīgi noskaņoti pret Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) pirmdien rosināto lielāku tēriņu griešanu sociālajā jomā un izglītībā.

Kā ziņots, LTRK gaidīja, ka tēriņu griešanai nodrošinās 2/3 no nākamā gada budžeta konsolidācijas, kā to pirms vēlēšanām solīja apvienības Vienotība politiķi. Taču valdības izstrādātais un Saeimā otrdien iesniegtais budžeta projekts paredz, ka izdevumu mazināšana dos 1/3 no konsolidācijas. Krasākai tēriņu mazināšanai LTRK iesniedza savus priekšlikumus, rosinot centralizēt valsts pārvaldes funkcijas, mazināt neatkarīgo iestāžu budžetus. Izglītībā piedāvāts mazināt tēriņus par vairāk nekā 30 miljoniem latu, mazinot arī skolotāju algas. Sociālajā aizsardzībā ieteikts rast vairāk nekā 50 miljonus latu, mazinot bezdarbnieka pabalsta maksāšanas laiku no deviņiem līdz sešiem mēnešiem, astoņu latu ģimenes valsts pabalstu maksāt tikai par trūcīgo ģimeņu atvasēm, mazināt slimību pabalstu u. c.

Pēc LTRK ieteikumu uzklausīšanas ekonomikas ministrs Artis Kampars (Vienotība) Dienai norādīja, ka «liela daļa no šiem priekšlikumiem ir saprātīgi un tiešām diskutējami», piemēram, attiecībā uz bezdarbnieku pabalstu.

Vienlaikus A. Kampars norādīja, ka par ieteiktajiem tēriņu mazinājumiem izglītības un sociālās aizsardzības jomā ir jārunā ar atbildīgo jomu ministriem. Izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks (ZZS) ar preses sekretāres Agneses Korbes starpniecību Dienai teica «viennozīmīgu nē» LTRK rosinātajam izglītībā. Ministrs piekrīt, ka reformas izglītībā ir nepieciešamas un ir arī paredzētas, tomēr šādi mehāniski griezieni, kam trūkst pamatotu argumentu no LTRK puses, būtu drauds izglītības kvalitātei.

Arī labklājības ministre Ilona Jurševska (ZZS) ir skeptiska pret LTRK priekšlikumiem, norādot, ka uz ģimenes valsts pabalsta reformas rēķina nākamgad jau iecerēts taupīt - 11 miljonus latu. Ministres ieskatā pašreizējais bezdarbnieka maksāšanas termiņš ir optimāls un te iespējas ietaupīt nav. «Arī slimības pabalsts jau ir samazināts - to piešķir līdz 26 nedēļām,» norādījusi ministre, piebilstot, ka nevar atbalstīt LTRK ieteikumus, jo ir arī jāievēro tiesiskās paļāvības princips. Savukārt LTRK ieteikto attiecībā uz valsts pārvaldes funkciju konsolidēšanu, pēc finanšu ministra Andra Vilka (Vienotība) domām, būs iespējams īstenot 2012. gadā līdz ar strukturālajām reformām izglītības un veselības jomā, Dienai sacīja ministra preses sekretārs Aleksis Jarockis, piebilstot, ka, «protams, uzņēmēji starp pirmo un otro lasījumu var iesniegt savus priekšlikumus».

LTRK to arī darīs, tāpat kā ies runāt ar ministriem un centīsies pārliecināt, kāpēc tēriņi ir jāmazina vairāk un minētos nodokļus celt nedrīkst, Dienai teica organizācijas vadītāja Žaneta Jaunzeme-Grende. Viņasprāt, veselība, labklājība un izglītība galvenokārt ir tās jomas, kur tēriņus ir iespējams mazināt vairāk, lai nebūtu jāceļ minētie nodokļi.

Jautāta, cik lielas ir cerības, ka politiķi LTRK ieteikto ņems vērā, Ž. Jaunzeme-Grende noteica: «Esmu neglābjama optimiste.» Viņa gan neatklāja, kas domāts ar «Ziemassvētku piedāvājumu», ja politiķi uzņēmējos neieklausīsies. «Ir vairākas idejas, ko esam apsprieduši,» piebilda organizācijas vadītāja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?