Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Uzpasē palu spēku

Dainis Pāls strādā Rīgas HES Releju aizsardzības un automātikas dienestā. Kad pēc studijām Rīgas Tehniskajā universitātē piedāvāts šis darbs, viņš precīzi nezinājis, ko gaidīt, lai arī studējis enerģētiku. Ja piemin elektrību, daudziem ar to saistītās profesijas asociējas ar cilvēkiem, kas ievelk vadus vai pārbauda elektrības skaitītājus, bet tā gluži nav. Enerģētikas jomā ir ļoti daudz amatu un novirzienu, kuros var strādāt, teic Dainis. Viņa darbs saistīts ar automātiku - jāzina ne tikai, kā tā strādā, bet arī - kā darbojas pamatiekārta, kuru šī automātika kontrolē.

Pieķērās vectēva idejai

Daiņa ģimenē gandrīz visi vīrieši no paaudzes paaudzē esot tehniski cilvēki - gan tēvs, gan vectēvi. Skolā padevās matemātika un fizika, interesēja tehniskas lietas, bet 12. klasē Dainis vēl nebija izdomājis, ko īsti grib tālāk darīt, līdz kādu dienu vectēvs izmetis ideju, ka elektrība vienmēr būs vajadzīga. «Tam pieķēros, tas kļuva par manu mērķi, un izvēlējos studēt RTU Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātē enerģētikas novirzienā. Savā izvēlē nejūtos vīlies,» stāsta Dainis. Tagad arī pats var apgalvot, ka šajā specialitātē darbs būs vienmēr. Lielākā daļa absolventu pārsvarā sāk strādāt Latvenergo, bet ir arī mazāki uzņēmumi un firmas, kas tirgo elektroietaises, kuras piegādā Latvenergo vai citiem energouzņēmumiem.

Studiju laikā Dainis centies visā iedziļināties, iztaujāt pasniedzējus. Pamatā jābūt interesei, tad būs gandarījums un veiksies, viņš uzskata. Tagad ar smaidu atceras savu agrīno un vienīgo lielāko eksperimentu, kad 8. klasē fizikā, apgūstot vielu par elektromagnētiem, nolēmis pats tādu uztaisīt. «Likās vienkārši: uz spoli padod strāvu, un elektromagnēts smuki pievelk. Mājās uz tērauda stieņa uztinu resnu vadu, iespraudu rozetē. Protams, izsita visus korķus...»

Visi - inženieri

Rīgas HES pamatiekārta ir seši hidroagregāti, bet, lai tos varētu darbināt un ekspluatēt, ir vajadzīga visdažādākā automātika, kas nodrošina gan normālu darba režīmu, gan arī aizsardzību avārijas gadījumos. Piemēram, ja iekārtai rodas kāds bojājums, agregāts ir pareizi jāaptur, jāatvieno no tīkla, lai laikus novērstu lielāku bojājumu, avāriju. Lai līdz minimumam samazinātu šādu nevēlamu situāciju rašanos, iekārtu, īpaši automātiku, regulāri pārbauda.

Rīgas HES struktūra izveidota tā, ka darba pienākumi sadalīti starp vairākiem dienestiem. Piemēram, Ražošanas iekārtu dienesta darbinieki atbild par spēka iekārtām, kabeļiem, transformatoriem (elektroinženieri), par hidroagregātu un citu iekārtu mehānisko daļu (mehānikas inženieri). Releju aizsardzības un automātikas dienesta inženieru pārraudzībā ir releju aizsardzība un automātika. Vecākās iekārtās visa automātika un loģika ir balstīta uz relejiem, modernākās - arī elektronikā. Veicot pārbaudes, datorā ievada pārbaudes parametrus, pieslēdz attiecīgās iekārtas un ar speciālu datorprogrammu pārbauda. Tā kā Rīgas HES ir arī iekārtas no 1974. gada, pārbaudēs izmanto arī klasiskos ampērmetrus un voltmetrus, kas darbojas ļoti precīzi.

Hidrotehnisko būvju dienesta pārziņā ir dambju un hidrotehnisko būvju pārraudzība. Dispečeru dienesta darbinieki (dispečeri un operatori) cauru diennakti maiņās kontrolē un uzrauga stacijas iekārtas darbu. Viņiem jāzina, kā rīkoties dažādās situācijās. Ja salūst kāda automātikas vai vadības iekārta, tad tas ir automātikas inženieru darbības lauks - salabot vai nomainīt konkrēto ierīci vai elementu u. tml. Visiem šiem speciālistiem ir augstākā inženiertehniskā izglītība, vidējā speciālā var būt tikai montieriem.

Dainis stāsta - lai varētu automātiku pareizi regulēt un apkalpot, jāzina gan primārie procesi spēka iekārtā, gan papildus jāapgūst arī citu automātikas ierīču darbība. «Uzskatu - jo vairāk zini, jo labāk, tāpēc, manuprāt, Rīgas HES no tehniskā viedokļa ieņemu visinteresantāko amatu.» Dainis ieguvis bakalaura grādu elektrozinātnē, bet tas šķitis pārāk vispārināti, tādēļ ieguvis arī maģistra grādu enerģētikā un patlaban izstrādā doktora disertāciju Daugavas hidroelektrostaciju režīmu optimizācija, kurā pēta, kā labāk darbināt Daugavas HES, lai efektīvāk izmantotu ūdeni. Savukārt, lai uzzinātu jaunākās atziņas enerģētikas jomā, bieži jābrauc uz dažādām konferencēm, kursiem, jāapgūst citu valstu pieredze.

Sagatavo ūdeņiem

Vai darba ritms un uzdevumi līdz ar pavasara palu laiku nemainās? Dainis skaidro, ka vēl pirms paliem jāuzmana, lai ūdens pārgāznes aizvari ir darba kārtībā un nepieciešamības gadījumā gatavi palu ūdeņiem. Katru no sešiem hidroagregātiem nedēļas garumā pēc iepriekš izveidota grafika pārbauda gan pirms rudens lietavām, gan pirms pavasara paliem. Palu laikā agregāti strādā ar pilnu jaudu visu diennakti, ja ūdens daudzums Daugavā to atļauj.

Darba kabinetā notiek papīrdarbi, jo par katru iekārtu jāraksta pārskats par veiktajām pārbaudēm, nomaiņām, konstatētajiem defektiem utt. Pienākumos ietilpst arī automātikas darbības loģikas un shēmu izstrādāšana un rasēšana, ko nereti veic ar speciālām datorprogrammām. «Man īpaši patīk, ka darbs ir ļoti daudzveidīgs - gan pie dažādām iekārtām mašīnu zālē, gan pie datora,» teic Dainis. Viņa darba ikdiena ir no 8.00 līdz 17.15, lai gan, ja gadās kas neparedzēts, ir arī izsaukumi ārpus darbalaika un brīvdienās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Ko dara
Uzrauga vadības un automātikas daļu (elektroniku, vadības iekārtu blokus, relejus) iekārtās, kas ražo vai piegādā elektrību. Kontrolē, lai automātikas režīmi nodrošina nepārtrauktu pamatiekārtu (ģeneratoru, transformatoru) darbību un atvienojas, ja gadās bojājums vai notiek avārija. Novērš bojājumus un avārijas.

Kur mācās
Nepieciešama augstākā izglītība un inženiera kvalifikācija enerģētikā un elektrotehnikā, ko var iegūt 5-6 gados.
Rīgas Tehniskās universitātes Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātē inženierzinātņu bakalaura grādu elektrozinātnē pilna laika studijās iegūst trijos gados, bet nepilna laika - četros. Ir 120 valsts budžeta vietu un maksas studijas par Ls 950 (pilna laika) un Ls 940 (nepilna laika) gadā. Inženierzinātņu maģistrantūras studijas enerģētikā un elektrotehnikā notiek pilna laika studijās divus gadus. Ir 70 budžeta vietu, studiju maksa - Ls 1425.
Latvijas Lauksaimniecības universitātes Tehniskajā fakultātē var iegūt profesionālo bakalaura grādu lauksaimniecības enerģētikā, kā arī kvalifikāciju Lauksaimniecības enerģētikas inženieris. Pilna laika studijas ilgst četrus gadus, nepilna - piecus. Studēt iespējams valsts budžeta vietās vai par maksu: Ls 1200 gadā pilna laika un Ls 800 nepilna laika studijās.

Kur strādā
Uzņēmumos, kuru darbība saistīta ar elektroenerģijas ražošanu (elektrostacijas), elektroenerģijas piegādi (elektroenerģijas pārvades un sadales uzņēmumi), dažādos ražošanas, namu apsaimniekošanas uzņēmumos.

Darbarīki
Dators un speciālas datorprogrammas, mērinstrumenti, piemēram, multimetrs, vibrācijas mērītājs, ampērmetrs, voltmetrs u. c.

Cik pelna
Atalgojuma apmērs atkarīgs no uzņēmuma lieluma, no enerģētiķa darba pieredzes un profesionalitātes, bet pārsvarā tas ir virs vidējās algas apmēra Latvijā - virs Ls 300-400.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?