Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Vai skandāls Vīnes Burgteātrī?

Divas dienas pēc mēģinājumu uzsākšanas Vīnes leģendārajā Burgtheater koletīva intendants Matiass Hartmans izplatīja dienesta paziņojumu, kurā vēstīts, ka «Klauss Marija Brandauers netēlos galveno lomu Artūra Šniclera drāmā Tālā zeme/Das Weite land, kā iepriekš sludināts». Jau 18. maijā šo ziņu publicēja Austrijas laikraksts Der Standard, akcentu liekot uz vārdiem «kārtējais skandāls».

Kā notikušā aculiecinieks mēģināju pētīt situāciju «no iekšpuses».

Jā, uzaicinātais viesrežisors Alvis Hermanis, sportistu terminoloģijā runājot, «iedeva sarkano kartīti» Austrijas teātra un kino leģendai, palūdzot Klausu Mariju Brandaueru atstāt mēģinājumu telpu. Pārējā izrādes ansambļa trupa notikušo uztvēra ar… aplausiem un laikā, kad risinājās pārrunas starp Brandauera kungu, teātra direkciju un režisoru, pasūtīja kasti šampanieša - režisoram par drosmi beidzot tā sauktajām zvaigznēm ierādīt viņu vietu modernajā teātrī, kurš visupirms ir kopīgs darbs, nevis personīgo ambīciju un kaprīžu izlādēšanas arēna. Hermaņa komentārs ir lakonisks: «Nav iespējama sadarbība starp režisoru un aktieri, kurš tik aroganti izturas pret pārējiem izrādes veidotājiem, mani un kolēģus aktierus ieskaitot.»

Situācijas traģikomisms atklājas faktā, ka Hermaņa kā režisora izvēle bija Brandauera griba, izrādes dekorācijas (300 000 eiro) ir gatavas un aktieris - zvaigzne ar tām bijis ļoti apmierināts, līdzīgi kā ar režijas konceptu… Ar Hofreitera lomu skatuves veterāns Brandauers plānoja atgriezties uz Burgtheater skatuves pēc astoņu gadu pauzes (Brandaueru pēdējo reizi Vīnē publika uz skatuves redzēja 2004. gadā Lesinga Nātanā Gudrajā) un, saprotams, vēlējās to veikt ar triumfu. Hofreitera loma austriešu dramaturģijā esot sava veida «nacionālais Hamlets un Kazanova vienkop» - loma, kuru sapņo nospēlēt katrs cienījamus gadus sasniedzis austriešu aktieris.

Jāsaka, drosmīgs ir ne tik daudz Alvja Hermaņa žests - viņa vēlmi pārtraukt sadarbību var skaidrot ļoti racionāli, bet gan direktora intendanta Matiasa Hartmana nostāšanās nevis austriešu zvaigznes (tiesa, krietni pabālējušas - Brandauera spožākie gadi teātrī un kino saistās ar XX gadsimta astoņdesmitajiem, kad viņš filmējās arī oskarotajā Ištvāna Sabo diloģijā Mefisto/Pulkvedis Redls un slavenajā Prom no Āfrikas), bet gan jaunākā režisora pusē.

Hofreitera loma tagad tikusi Pēteram Simonišekam, vēl vienam izcilam austriešu skatuves veterānam, Pētera Šteina «loka» aktierim, kurš ir lieliskā radošajā formā un ar kuru Hermanim tikko bijusi brīnišķīga sadarbība Burgteātra «intelektuālajā filiālē» Akademieteather, strādājot pie Čehova lugas Platonovs izrādes. Tālās zemes pirmizrāde Vīnē notiks 21. septembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?