Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Vai tas ir kāds muļķības slavinājums?

Māris Zanders

Nedēļa iesākās nepatīkami, atverot krieviski iznākošā laikraksta Čas interviju ar izglītības un zinātnes ministru Robertu Ķīli. Taujāts par zināšanu lomu, Ķīlis pavēsta: «Fragmentāra izglītība ir racionālāka, jo dod iemaņas, kuras uzreiz var izmantot, lai gan neveido pastāvīgus fundamentālus priekšstatus. ... Tas, ka cilvēki aizmirst veselus zināšanu slāņus, ļauj viņiem izdzīvot mūsdienu pasaulē. Šodien pasaule mainās tik strauji, ka jums nav pārliecības par to, ka jums obligāti ir jāzina kādas konkrētas lietas.»

Nezinu, vai šādi priekšstati ir paša ministra pārliecība (tad pavisam bēdīgi) vai viņa kā sociālantropologa diagnoze zināšanu statusam mūsdienu sabiedrībā. Ja pēdējais variants, tad jebkurā gadījumā viņa kā - par zinātnes nozari, starp citu, atbildīgas amatpersonas - pienākums bija norādīt uz šādu priekšstatu kļūdainību un bīstamību.

Jā, tas, ka es zinu, ka zemeslode nav plakana un nebalstās uz trim ziloņiem, neietekmē manas algas lielumu. Un tas, ka zinu, kurā gadā dibināta Latvijas Republika, vēl mazāk. Un ikdienā gluži labi iztieku bez priekšstata, kā veidota molekula. Ja neironizē, tad šī pielietojamības attieksme ir viens no iemesliem, kādēļ cilvēce ir iebraukusi tādās auzās. Piemēram, ja nav kaut aptuvenu zināšanu par to, kā funkcionē ekoloģiskās likumsakarības, tad nav jābrīnās, ka vide ir sapostīta un tiek pieteikti risinājumi, kas izraisa smagus blakusefektus (klasisks piemērs - no graudiem ražota biodegviela, kas stimulē pārtikas cenu kāpumu, attiecīgi intensīvāku lauksaimniecību, attiecīgi augsnes un ūdens resursu noplicināšanu). «Normālam» cilvēkam, protams, nav jābūt dziļām zināšanām par, piemēram, cietvielu fiziku, bet nievīga attieksme pret to rada iemeslu apšaubīt, kam tā vispār vajadzīga. Un rezultātā cilvēces t. s. attīstība reducējas uz kādu jaunu «opciju» mobilajā tālrunī vai komfortablāku tualetes podu. Citiem vārdiem, t. s. fundamentālo zināšanu trūkumam patiesībā ir ļoti taustāmas sekas.

Atsakoties no zināšanām, mēs nododam varu šauras t. s. ekspertu grupas rokās, kas mums var iestāstīt teju vai jebko, jo mēs nemākam novērtēt viņu klāstīto. Respektīvi, zināšanas, pat praktiski uzreiz nepielietojamās, ir svarīgas, lai sabiedrība nesāktu līdzināties dažām antiutopijām, kur lēmumi tiek deleģēti elitei. Vai vēl sliktāk - zināšanu trūkums atbrīvo vietu māņticībai, kurai propagandētāju netrūkst. Rezultāts: bieži pieredzētas psihozes par kārtējo pasaules galu, kārtējo brīnumlīdzekli utt. Jā, bet par jebkuru jautājumu varot atrast atbildi internetā - tā nav «jātur galvā». Ja nav zināšanu pamata, priekšstata par kopējo «bildi», tad šī meklētājsistēmas izsniegtā «atbilde» bieži neko daudz nedod, jo ietver sevī atsauces uz citām zināšanām, kurām it kā vajadzētu būt.

Skaidrs, ka zinātniskā informācija papildinās tik strauji, ka mūsdienās nevar runāt par nemainīgu zināšanu kopumu, kas noder visas dzīves garumā. Runa ir par to, ka pamatzināšanas veicina interesi šo kopumu papildināt, vēlmi izzināt vispār. Ķīlis kā izglītots cilvēks to nevar nesaprast, tādēļ nav pieņemamas šādas relaksētas improvizācijas, ko var iztulkot kā attaisnojumu tumsonībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?