Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Vairāk par dzīvi. Deviņas izcilas dokfilmas

Šī nav tikai reklāma un fakta konstatācija, ka kinoteātrī K.Suns dažu dienu intensīvā režīmā (no 7. līdz 11. septembrim) iespējams redzēt pasaulē pēdējo pāris gadu atzītāko, aktuālāko, skandalozo, visvairāk «aprunāto», apbalvotāko - epitetus var sameklēt pēc sirds patikas - dokumentālo filmu programmu, kas apvienota ar poētiski abstraktu devīzi _Drosmes faktors.

_ Paralēli šiem mazajiem «svētkiem dokumentālā kino karsējiem», kuri jēgpilnā satura blīvuma dēļ un kaislību koncentrācijā droši var konkurēt ar abiem mūspuses lielajiem festivāliem (uz papēžiem min Arsenāls un Baltijas pērle), Rīgā norisinās kinoprofesionāļu saiets, kuru bez lieka pārspīlējuma visā pasaulē jau 15. reizi zina kā leģendāro Baltijas jūras dokumentālo filmu forumu/BDFF. Bet kamēr kinocilvēki izrunā savas lietas un attīsta, tirgo potenciālo filmu idejas un projektus, «cilvēks parastais» tiek aicināts skatīties filmas, kurās ir kaut kas ļoti, ļoti svarīgs - «vairāk kā dzīve». Neapšaubāma sezonas kinoskandāliste un filma no Drosmes faktora programmas - vācu režisora Kirila Tuši filma Hodorkovskis/Khodorkovsky par «slavenākā krievu politieslodzītā» - biznesmeņa Mihaila Hodorkovska personību un Krievijas politisko virtuvi (vēstīts, ka šīs Berlināles 2011 konkursa filmas kopiju pirms skates nolaupīja, iespējams, Krievijas specdienestu pārstāvji).

Zviedru režisora Markusa Lindēna filma Nožēlas skartie/Regretters ir šokējoši atklāts stāsts par diviem vīriešiem Orlando un Mikaelu, kuri identitātes meklējumos ķirurģiski pārtapuši par sievietēm, bet pēc laika mēģina atgriezties iepriekšējā veidolā (filmu cilvēcīgā skatījuma dēļ iemīļojuši skatītāji, tai piešķirta Prix Europa kā Eiropas labākajai dokfilmai 2010). Citu skaļu starptautisku intrigu šogad Oskaru ceremonijā piesaistīja britu dokfilma Rezerves izeju/Exit Through The Gift Shop - provokatīvs, it kā inscenēts darbs t. s. mockymentary žanrā par pasaulslaveno grafiti mākslinieku Benksiju, kura reālo personu neviens vēl nav identificējis (šī ir viena no sešām Oskaram nominētajām dokfilmām). Bet ASV režisoru Maikla Kolinsa un Mārtija Sijuko Padoties varēšu rīt/Give Up Tomorrow iepazīstina ar filipīnieti Pako, kas jau četrpadsmito gadu izcieš sodu par noziegumu, kuru nekad nav izdarījis.

«Kaunā» nav palikuši arī latviešu dokumentālisti - Kaspars Goba demonstrē savu pretrunīgi vērtēto naida anatomiju - filmu homo@lv, bet pilnīgs brīnums man privāti bija somu režisoru Jonasa Berghela & Mikas Hotakainena poētiski skarbā filma Dzīves gars/Steam of Life par Somijas nacionālo lepnumu - somu pirti/saunu, kurā somu veči ar savām atklāsmēm par dzīves jēgu, garantēju, skatītājam dvēseli plēsīs laukā.

Plašāk: www.nfc.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Met ko mezdams, apdomā galu

Ik pa laikam Latvijā veiktajās aptaujās kā vislielākais vides drauds tiek minēti tieši atkritumi dabā. Esam aktīvi dažādu talku un atkritumu vākšanas akciju dalībnieki, un tieši atkritumu šķiro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?