Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Vajag skaidru biznesa plānu

Jauna biznesa sācējiem, kuriem ir laba ideja un skaidrs biznesa plāns, nav pamata sūdzēties par finansējuma nepieejamību biznesa uzsākšanai, ļauj secināt pašu jauno uzņēmēju Dienai teiktais.

Finansējums ir pieejams ar Altum - attīstības finanšu institūcijas - starpniecību. Altum valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš uzsver, ka uzņēmējiem atbalsts ir pieejams katrā uzņēmuma dzīves ciklā, sākot no biznesa plāna izstrādes līdz jaunu produktu radīšanai un eksporta garantijām. R. Bērziņš arī norāda, ka pagaidām pieejamie līdzekļi ir lielāki nekā pieprasījums no uzņēmējiem.

22 miljoni eiro aizdevumos

Altum pārstāve Ieva Zabrauska-Gailīte stāsta, ka uzņēmējdarbības sācējiem pieejami gan aizdevumi, gan riska kapitāls, gan arī nefinanšu atbalsts - konsultācijas un mentorings. Topošajiem uzņēmējiem, kuriem pagaidām ir tikai ideja un komanda, pieejams tā sauktais pirmsinkubācijas atbalsts, kura ietvaros ikviena fiziska persona un mazos mērogos strādājošais komersants var saņemt savas biznesa idejas novērtējumu un palīdzību biznesa modeļa sagatavošanai, kā arī apmācības. Pirmsinkubācijas laikā topošajiem uzņēmējiem bez maksas tiek sniegtas arī konsultācijas biznesa plāna, kas ir nepieciešams priekšnoteikums Altum aizdevuma saņemšanai, izstrādē.

I. Zabrauska-Gailīte stāsta, ka inovatīviem start-up uzņēmumiem vispiemērotākais ir tieši riska kapitāla un biznesa eņģeļu aizdevums. Savukārt tradicionālie uzņēmējdarbības sācēji aizdevumu var saņemt Starta programmas ietvaros, tā apmērs ir no 2000 līdz 150 000 eiro. Aizdevumiem līdz 7000 eiro nav nepieciešams paša uzņēmēja līdzfinansējums, bet virs minētās summas tas ir 10% no aizdevuma. Būtiski uzsvērt, ka aizdevumiem līdz 25 000 eiro nav nepieciešams nodrošinājums vai ķīla. Aizdevuma procentu likme ir no 3% līdz 6% gadā, un atmaksas termiņš ir astoņi gadi. Kopumā Starta programmā līdz 2020. gadam uzņēmējdarbības uzsācējiem būs pieejami 22 miljoni eiro.

I. Zabrauska-Gailīte norāda, ka priekšnosacījumi aizdevuma saņemšanai ir precīzs biznesa koncepts un izstrādāts biznesa plāns, saprotami definēts mērķa tirgus, rūpīgi plānota naudas plūsma, kā arī identificēti riski. Altum pārstāve mierina, ka biznesa plānam nav jābūt sarežģītam vairāku simtu lappušu biezam dokumentam. Ir īpaši izstrādātas veidlapas, kurās vienkārši jāaizpilda nepieciešamās ailītes. Topošo uzņēmēju iesniegto dokumentu izskatīšanas laiks un lēmuma pieņemšana ir apmēram viens mēnesis no iesniegšanas dienas. Jāuzsver, ka aizdevums tiek piešķirts apmēram 60% pieteikumu iesniedzēju. Pieteikumu var iesniegt ne tikai vienu reizi - ja pirmo reizi tas tiek noraidīts, tad pēc konsultāciju saņemšanas biznesa plānā var veikt korekcijas un dokumentus iesniegt atkārtoti.

Uzņēmēju pieredzes stāsti

Par Altum atbalsta instrumentiem ļoti pozitīvi izsakās jaunie uzņēmēji, kas paši tos izmantojuši. Tā, piemēram, jaunais uzņēmējs Ronalds Smilga, kuram jau četrus gadus ir savs kokrūpniecības uzņēmums Ser Holz, stāsta, ka pieteicies Altum Starta programmā, izturējis atlasi un saņēmis aizdevumu 36 000 eiro. «Es uzrakstīju projektu un atradu tirgū brīvu nišu - līmēto plākšņu ražošana. Par saņemto aizdevumu iekārtoju ražotni, un sākām strādāt. Taču tad sapratu, ka nepieciešama papildu pieredze, atstāju uzņēmumu drošās rokās un pats aizgāju strādāt uz Finanšu ministriju. Tur izgāju cauri visam birokrātiskajam procesam, redzēju, kā top normatīvais regulējums un Eiropas Savienības fondu direktīvas, sapratu, kā strādā struktūrfondu programmas. Tad atgriezos savā biznesā. Tagad atkal vēlos izmantot Altum aizdevumu, lai varētu paplašināt un attīstīt savu biznesu.» Taujāts, vai aizdevumu bija grūti saņemt, R. Smilga atzīst, ka sākotnēji tas ticis noraidīts. Taču viņš rūpīgi izstudējis atteikuma iemeslus un uzlabojis savu projektu, tad iesniedzis atkal un aizdevumu saņēmis. Viņš arī uzsver, ka nevienam potenciālajam uzņēmējam, kuram ir laba biznesa ideja, nav pamata sūroties, ka nevar atrast naudu tās īstenošanai.

Savs stāsts ir arī inovatīvā uzņēmuma Naco Technologies izpilddirektoram Aleksandram Parfinovičam, kurš min, ka sava projekta - nanotehnoloģiju ražošanas - īstenošanai izdevies piesaistīt riska kapitālu un pēc tam arī Altum aizdevumu. «Mūsu uzņēmumam ir seši gadi, un esam aktīvi izmantojuši Altum piedāvātos finanšu instrumentus. Iesaku to darīt arī citiem, jo tas ļoti palīdz. Mūsu uzņēmums izauga no tā dēvētā komercializācijas reaktora, kur tiekas uzņēmēji un zinātnieki,» stāsta A. Parfinovičs. Arī viņš, tāpat kā R. Smilga, min, ka Altum aizdevuma saņemšanai nepieciešams pierādīt, ka biznesa ideja ir perspektīva un dzīvotspējīga.

«Mums bija jāpierāda, ka spēsim produktu pārdot klientiem, un jāparāda, ka spējam saplānot naudas plūsmu. Tas ir sava veida biznesa plānu konkurss. Mums palīdzēja tas, ka jau bijām piesaistījuši riska fonda kapitālu. Ja projekts ir labs un biznesa plāns - pārdomāts, tad aizdevumu iespējams saņemt visiem, kas to vēlas. Ja kāds par sevi šaubās, es ieteiktu izmantot pirmsinkubācijas atbalstu. Taču kopumā jāteic, ka biznesa plāns ir vienkāršs dokuments, kuru var uzrakstīt ikviens, kam ir skaidra ideja un tās īstenošanas mehānisms,» uzsver A. Parfinovičs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?