Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Valsts iestādes uz gāzi raugās atturīgi

Izmaksas par tradicionālo degvielu pieaug, taču pāriet uz gāzi neviens nesteidzas, secina Diena, aptaujājot valsts iestādes vai valsts uzņēmumus, kas ikdienā daudz izmanto transporta līdzekļus.

«Jautājums par gāzes iekārtu uzstādīšanu automobiļiem tika vērtēts jau 2010. gada sākumā, bet pēc gāzes cenu celšanās 2010. gada aprīlī tas atlikts,» skaidro Saeimas preses dienestā. Tagad gan, strauji ceļoties benzīna un dīzeļdegvielas cenām, Saeimas autobāze atsākusi veikt aprēķinus par izmaksām, kas saistītas ar gāzes iekārtu uzstādīšanu, un, ja tie rādīs ekonomiju, pāreju uz «gāzi» varētu iekļaut nākamā gada budžetā, informē preses dienests.

Valsts policijas pārstāve Sintija Virse savukārt norāda, ka policijā šobrīd tiek izskatīta iespēja aprīkot ar gāzi liela tilpuma benzīna dzinēja automašīnas - kravas automašīnas, autobusus, kas tiek izmantoti konvoja dienestam, taču pārējās automašīnas - ne.

Arī nesenajā VP transportlīdzekļu iepirkumā visas automašīnas esot ar dīzeļdzinēju un izmaksas to aprīkošanai ir dārgas, līdz ar to iespējamais ietaupījumus būtu mazs.

Arī prokuratūrā nav paredzēts tās rīcībā esošās 43 automašīnas apgādāt ar dabasgāzi, pamatojot to ar nelielo nobraukumu.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD) stāsta, ka tā rīcībā esošie transportlīdzekļi ir darbināmi ar dīzeļdegvielu un, arī plānojot atjaunot dienesta autoparku, nav paredzēts iegādāties ar benzīnu un gāzi darbināmus dzinējus.

«Jāņem vērā būtisks aspekts - kombinētā degvielas veida izmantošanai nepieciešams uzstādīt atsevišķus gāzes uzglabāšanas balonus, bet ātrās palīdzības mašīnās šādas iespējas ir ļoti ierobežotas,» - tā NMPD pārstāve Ilze Bukša.

Mašīnās esot izvietots arī liels skaits neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanai nepieciešamā aprīkojuma un aparatūras.

Dienestā gan uzsver, ka šobrīd reti kurš no lielā segmenta mikroautobusu ražotājiem piedāvā modeļus ar benzīnu un gāzi darbināmiem dzinējiem, bet, izvirzot šādu prasību jaunu transportlīdzekļu iepirkumā, to varētu traktēt kā konkurences ierobežošanu.

Arī Valsts ieņēmumu dienestā (VID) izmaiņas nav plānotas.

«Ja degvielas izmaksas būtiski pārsniegs plānoto finansējumu, nepieciešamības gadījumā tiks izskatīta iespēja samazināt nobraukuma kilometru normu,» skaidro dienestā.

Tiesa, drīzumā paredzēts 20 automašīnu nomas iepirkums, ar kurām plānots aizstāt tos transportlīdzekļus, kuru tehniskais raksturojums un ekspluatācijas izdevumi pārsniedz normālus rādītājus.

Arī Latvenergo iecerēs neietilpst automašīnu pielāgošana gāzes izmantošanai, skaidrojot, ka lielākā daļa uzņēmuma rīcībā esošo transportlīdzekļu ir ar dīzeļdzinējiem, kuru pārbūve par gāzes dzinējiem neesot tehniski iespējama.

Savukārt ieguldījumu benzīna dzinēju pārbūvei VID vērtē kā saimnieciski neizdevīgu, norādot uz papildu investīcijām, pauž Latvenergo pārstāve Ivita Bidere.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Met ko mezdams, apdomā galu

Ik pa laikam Latvijā veiktajās aptaujās kā vislielākais vides drauds tiek minēti tieši atkritumi dabā. Esam aktīvi dažādu talku un atkritumu vākšanas akciju dalībnieki, un tieši atkritumu šķiro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?