Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Valsts labdarības dāvana?

Vērojot, kas notiek ap pensijām, rodas iespaids, ka pensijas ir valdības labdarības dāvanas vecajiem cilvēkiem. Tie, kas pirms 20 gadiem stāvēja uz barikādēm, 1991. gada maijā sveica Latvijas neatkarības atgūšanu, šodien tiek padarīti par galvenajiem valsts finanšu sistēmas nestabilitātes veicinātājiem.

Pensiju apgriešana jau pāris gadu tiek sludināta par panaceju, kas atrisinās teju visas valsts problēmas. Kā cilvēks, kas 90. gadu vidū ņēma tiešu dalību Latvijas pensiju likumu veidošanā, nolēmu izpētīt, kāpēc pensiju sistēma ir nonākusi tik nožēlojamā stāvoklī, kaut arī tās pamatā tika ielikts princips - jo vairāk iemaksāsi valsts sociālās apdrošināšanas pensiju fondā, jo lielāku pensiju saņemsi, un to kā labāko postpadomju valstīs novērtēja Eiropas speciālisti. Līdz 2009. gadam sistēma darbojās nevainojami, par to liecina turpat miljardu latu lielais uzkrājums, kurš bija pietiekams vairāk nekā viena gada pensiju izmaksai.

Kas noticis pēdējos divos gados? Uzkrājums, kas, attiecīgi ieguldīts, nesa papildu ieņēmumus budžetā, ir izmantots citiem mērķiem, kam nav tieša sakara ar pensiju apdrošināšanu. Pieņemti vairāki jauni likumu akti, kas nopietni sarežģījuši pensiju aprēķināšanu un pieļauj pensiju lieluma atšķirības pat līdz 100 reizēm, kā arī nepamatoti lielas atšķirības aprēķinātajās pensijās ar identiskiem darba dzīves rādītājiem (stāžs, alga). Un pretēji apgalvojumiem, ka pensionāri saņem par daudz lielas pensijas, ar daudz lielāku ticamību var apgalvot, ka šodienas strādājošie arvien vairāk zaudē ticību savas valsts sociālās apdrošināšanas sistēmai un izvairās maksāt nodokļus, t. sk. sociālās apdrošināšanas iemaksas. Īpaši nopelni te ir «ekspertiem», kas sludina valsts sociālās apdrošināšanas sistēmas drīzu bojāeju, pensiju nomaiņu ar nabadzības pabalstiem. Objektīvi vērtējot, to var uzskatīt kā aicinājumu nemaksāt nodokļus un obligātās sociālās apdrošināšanas maksājumus. LPF pensiju jautājums ir galvenā darbības sfēra, tādēļ strādājam ar Saeimas Sociālo un darba lietu komisiju, LR Labklājības ministrijas struktūrām. LPF valde ir nodevusi apspriešanai savām organizācijām prasību projektu politiskajām partijām, kas startēs 11. Saeimas vēlēšanās. Centrālo vietu šajā dokumentā ieņem priekšlikumi pensiju sistēmas sakārtošanai. Latvijas vecie cilvēki ir pelnījuši nodrošinātas vecumdienas. Pie varas esošajiem vajadzētu ieklausīties M. Kosteņeckas atziņā: «Sabiedrībai, kura neciena vecāko paaudzi, nav nākotnes.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Met ko mezdams, apdomā galu

Ik pa laikam Latvijā veiktajās aptaujās kā vislielākais vides drauds tiek minēti tieši atkritumi dabā. Esam aktīvi dažādu talku un atkritumu vākšanas akciju dalībnieki, un tieši atkritumu šķiro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?