Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Var pienākt brīdis, kad es tieku notirgots

Gribētu jūs lūgt iekāpt laika mašīnā. Ja mēs tagad runātu 2012. gada 14. janvārī, tātad pēc gada, kā jūs domājat - vai jūs vēl būtu KNAB priekšnieks?

No vienas puses, es gribu teikt, ka es to, ko uzsāku, vienmēr daru un vismaz cenšos padarīt līdz galam. No otras, - es pietiekami labi saprotu, ka šis amats ir milzīgi politizēts. Te nekas nav atkarīgs no manis kā amatpersonas, viss būtībā ir tikai un vienīgi politiķu griba.

Bet tad kā - 50 uz 50, ka jūs te pēc gada vēl būsiet?

Es teikšu - vairāk nē nekā jā. Es domāju, ka neliksim 50 uz 50, jo šis nav tas stabilais amats.

Kā jums izdevās saiet ragos ar tādu darbinieku daļu?

Es jau esmu teicis, ka nezinu, kurš un cik šo vēstuli ir parakstījuši. Man neviens to nav parādījis, kaut gan man liktos godīgi, ja tā būtu izdarīts. (..) Es varu teikt tikai pretējo, ka ir cilvēki, kuri ir parakstījuši un kuri nav izturējuši to spriedzi, neparakstīšanas sindromu un kuri ir aizgājuši prom no biroja. Otrkārt, mana kļūda sākotnēji bija tā, ka es pārāk uzticējos saviem vietniekiem.

Bet kāpēc tik liela darbinieku daļa ir nostājusies šo vadītāju pusē?

Vēsturiski tika uzskatīts, ka šeit jau ir izveidojušās stabilas komandas, kuru prasība būtībā bija nejaukties viņu darbā. Priekšnieks ir tas cilvēks, kuram ir jāstrādā ar presi, kuram ir varbūt jārisina kaut kādi savi teorētiskie jautājumi, kuram ir jābrauc ārzemju komandējumos, bet darba jautājumos, kas notiek biroja iekšienē, nav pieņemts, ka priekšnieks iejaucas. Tas bija tas, kas radīja pirmo nesaprašanos. Milzīga pretestība no kolektīva bija arī par to, ka darba laiks sākas plkst. 8.30 un beidzas 17. Ka pusdienlaiks ir no 12 līdz 12.30. (..) Tie ir tādi sīkumi, ar kuriem es mēģināju raksturot savu pozīciju - kādas ir bijušas manas prasības.

Ir izskanējuši vairāki «sīki gadījumi». Vai no tā necieš lielās lietas?

Vai nav birojam lielas lietas šajā laika posmā? Bērnu slimnīca, Latvenergo, Jūrmala un tā tālāk. Varbūt ir mazliet cita situācija. Nopozicionējušies esam tā: ja ir atklāti kādi koruptīvi darījumi, tad - kas to ir izdarījis? Jūs smaidāt… Ja birojā ir neapmierinātība ar to, ka birojam ir prasība pēc tā, ka vienam izmeklētājam ir gadā uz prokuratūru jānodod vismaz viena lieta, tad - kurš ir vainīgs? Priekšnieks.

Kādi ir jūsu reģionālās operatīvo darbinieku grupas rezultāti?

Viens kriminālprocess bija Ventspils (kriminālprocess par tehniskās apskates uzņēmuma amatpersonas prettiesiskajām darbībām, nepamatoti izsniedzot tehniskās apskates uzlīmes - red.), otrs bija novada dome (kriminālprocess pret Rucavas novada domes priekšsēdi Andi Roli - red.), trešais process tuvākajā laikā parādīsies. Varu pateikt - tas ir saistīts ar Eiropas finansējuma izlietošanu pašvaldībā. Ir arī ļoti nopietnas iestrādes. Jums ir jāsaprot, ka tie, pirmkārt, ir četri cilvēki. Otrkārt, nopietnas lietas pa mēnešiem nerodas. Uzņemtais virziens, ko ir uzsākusi nodaļa - mums ir jāpievērš uzmanība austrumu robežai. Šeit ir iespējami milzīgi riski, tajā skaitā saistīti ar kontrabandu. Nav noslēpums, ka daudzas ļoti augsta līmeņa amatpersonas varētu būt iesaistītas šo koruptīvo shēmu izveidošanā un piesegšanā. Tas virziens ir uzsākts, un man ir jautājums, kāpēc šo virzienu grib pieturēt. (..) Ja mēs te draudzīgi strādājam un esam ieinteresēti vienā rezultātā, tad kādēļ nevarētu būt kāda darbinieku grupa, kura ir pastrādājusi un kura tos rezultātus parādīs.

Tad tuvākajā laikā būtu gaidāms…

Vairs jau nebūs gaidāms.

Bet kas būtu?

Ir ļoti labas iestrādes, un ir ļoti labi rezultāti. Un šis darbs tika vests par augstākā līmeņa valsts amatpersonām.

Kāda premjeram un viņa politiskajam spēkam var būt interese? Kādu lietu nevirzīšana vai virzīšana?

Jebkuram politiskajam spēkam ir ļoti liela interese iegūt ietekmi šajā iestādē. Kāpēc? Vienkārši tā apsvēruma dēļ, ka mēs kā iestāde esam tā, kas kontrolē visas valsts amatpersonas, tai skaitā augstākās.

Bet kāpēc, piemēram, Daudzes kungs jūs aizstāv? Viņam taču tad arī būtu jābūt dabiskai interesei par šo.

Jūs pirmo reizi man šo uzvārdu nosaucāt. Man vienmēr citus uzvārdus minējuši. Sevišķi pie iepriekšējā sastāva man tika minētas visas iepriekšējās ietekmīgās politiskās figūras, tad tagad rindai ir pievienojies Daudzes kungs.

Varam atvasināt arī Lembergu.

Bet jautājums, kas ir ar otru pusi, ar pretējo politisko spēku, kas grib mani noņemt. Kas tad aiz viņiem stāv?

Par to, ka viņiem ir interese, no jums sapratu, bet es gribu saprast, kāpēc ir interese jūs aizstāvēt tai otrai pusei, kas ir ne tikai ZZS…

Tāpēc, ka tas ir politiski izdevīgi dotajā brīdī. Viņiem ir savi politiskie mērķi, kurus viņi realizē.

Tad jau jums ir vara. Varbūt varat nogāzt valdību…

Drīzāk valdība var nogāzt mani nekā es valdību. Es pieļauju, ka pavisam ātri var pienākt brīdis, kad es vienkārši tieku notirgots. Tās personas, kas tagad aizstāv mani, var sākt runāt pretējo. Teikt, ka es esmu nekompetents, ka es neklausīju premjeru un ka mani ir jāsoda. Es par to nebrīnīšos.

Labi, varat tikt notirgots, bet - vai jums nešķiet, ka jūs pirms tam bijāt arī ietirgots?

Pirms tam tie meklējumi bija ļoti dažādi. Es ļoti šaubos, vai pie mums Latvijā ir iespējams noslēpt kaut vai minimālu saistību ar ietekmīgiem politiķiem vai politiskajiem spēkiem.

Iesniegumā prokuratūrai un premjeram viens no punktiem bija, ka jūs tiekaties ar politiķiem kafejnīcās un pats to nenoliedzat. Ar kuriem jūs tā tiekaties?

Domāju, ka te runa ir par konkrētu gadījumu, kad es tiku pieķerts kafejnīcā kopā ar Jaundžeikara kungu. Pirmām kārtām tas bija darba jautājumos. Uz to brīdi šo jautājumu risināšana nebija vēlama biroja telpās. Varbūt esmu vēl kādreiz saticies ar kādu kafejnīcās. (Domā.) Bet ne ar politiķiem. (..) Manā skatījumā, ja es tiekos publiskās vietās, tad man nekā slēpjama nav.

Jūs ar politiķiem esat uz tu vai uz jūs?

Tas pirmām kārtām ir atkarīgs no vecuma, sarunas temata un tā, kā šis cilvēks mani uzrunā. Cenšos uz jūs, bet pieļauju, ka var izsprukt arī tu.

Jau izskanējis, ka prasījāt izmeklētājam, kāpēc Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) ir aicināts uz KNAB. Kāpēc?

Es līdz šim brīdim arī neesmu saņēmis atbildi, kāpēc viņš tika aicināts. Cik saprotu, tad Rīgas domē tika veikts audits, runa ir par Dzemdību namu. Tika uzsākta pārbaude. Pārbaude ir beigusies ne ar ko. Bet kādēļ es uzsāku jautāt? Tādēļ, ka man tika atsūtīts iesniegums ar lūgumu skaidrot, kāpēc neoficiālā veidā, arī ārpus darba laika, Rīgas mērs tiek aicināts pie mums.

Jūs prasījāt, kāpēc viņš ir aicināts, arī brīdī, kad viņš atradās KNAB birojā.

Paskaidrošu, kas bija šeit. Šeit bija ar to nesaistīta darba tikšanās, kurā piedalījos es, Juta Strīķe un, ja nemaldos, Kurpnieces kundze, no Rīgas domes - arī Ušakovs. Tā bija tikšanās par sadarbības iespējām, un, jā, arī šīs sarunas laikā tika skarts temats par šo auditu. Pēc tam, ja pareizi atceros, Ušakovs devās komandējumā, un viņš jautāja, vai izmeklētājam nevar paskaidrot kaut ko tagad. Es, protams, pajautāju, vai izmeklētājs nav ar mieru. No tā tika uztaisīts, ka es iejaucos kaut kādās izmeklētāja darbībās. (..) Es arī šim darbiniekam teicu - saproti vienu lietu, ja tev nav kontakta ar šo cilvēku un redzi, ka viņš ne uz jūs, ne uz tu neatsaucas, nezvani pēc darba. Ir pavēste, kurā vari skaisti uzrakstīt, kas, ko, kā, un nevienam nekad mūžā nebūtu radušies nekādi jautājumi. Nākamais - kāpēc sauci? Ja tu redzi, ka viņš kā domes priekšsēdētājs parakstīja auditu, kur ir problēma pateikt, ka jūs esat parakstījis tādu un tādu auditu, mums ir vajadzīgi tādi un tādi dokumenti vai paskaidrojumi par šo lietu. Es, piemēram, no otras puses iedomājos, ka esmu amatpersona un man piezvana un saka - atnāciet uz šejieni. Kādā jautājumā? A neteikšu - atnāksi un ieraudzīsi. Tīri cilvēcīgi es saprotu, ka ir nepatīkami. Jebkurš satrauktos. Ja man tagad piezvanītu ģenerālprokurors un pateiktu: «Vilnīt, tā - rītdien 8.45 gaidu tevi pie sevis.» Es teiktu: «Jā, Kalnmeiera kungs. Kādā jautājumā?» - «Vot, atnāksi un redzēsi!» Es nakti negulētu, teikšu godīgi.

Operatīvās informācijas noplūde ir viens no būtiskākajiem punktiem, kurā vadošās amatpersonas jūs vaino. Kā jūs to komentētu?

Šīm amatpersonām es arī vienmēr esmu teicis - ja ir kaut kādi fakti, lūdzu, tos dodiet ne man, sniedziet tos Ģenerālprokuratūrai vai Satversmes aizsardzības birojam, vai Drošības policijai pēc kompetences. (..) Vēl jo vairāk, ne tikai saasinoties šim konfliktam, es varu pateikt to, ka tiešām par klasificētās informācijas nelikumīgu iegūšanu un izpaušanu daudz ilgākā laika periodā es esmu iesniedzis attiecīgus dokumentus SAB un prokuratūrā, kur pašlaik noris pārbaude.

Par citām KNAB amatpersonām?

Jā, par tām, kas tagad vai nu caur savu kolēģu starpniecību, vai pašas cenšas radīt priekšstatu, ka es esmu tas, kas plūdina informāciju.

Vietnieki izteikušies, ka neredz iespēju strādāt jūsu vadībā. Vai jūs vēl redzat iespēju strādāt ar šiem vietniekiem?

Ja viena puse pasaka kategorisku nē, tad - kur lai es saskatu šo iespēju? Es to neredzu. (..) Viņi principā dara visu, lai varētu sabotēt iestādes darbu. Labi, nepatīku es, nepilda manus rīkojumus. Bet nākamais etaps jau ir vēl jautrāks - viņi nepilda arī premjera rīkojumus.

Tātad, lai atrisinātu konfliktu, pietiktu ar atbrīvošanos no vietniekiem?

Vislabāk būtu, ja cilvēki, kuri paziņojuši, ka nevēlas strādāt ar mani kopā, varētu godīgi ņemt un to arī izdarīt, un ļaut birojam tālāk strādāt.

Vai birojs var bez šiem darbiniekiem iztikt?

Neaizstājamu cilvēku nav.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?