Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Vara no Lejaslīgatnes pārcēlās uz Augšlīgatni

Līgatnes novada domes priekšsēdētāju Guntaru Pīpkalēju ievēlēja amatā tikai ar vienas balss pārsvaru, un par uzvarētāju viņu grūti uzskatīt, jo opozīcijā palika spēcīgā Vienotība ar bijušo priekšsēdi Aināru Šteinu priekšgalā. Viņa komandas jūtamais pārākums, visticamāk, arī atturēja G. Pīpkalēju un viņa domubiedrus dalīties varā ar A. Šteinu. Viņš kā vēlēšanu uzvarētājs pēc iegūto balsu skaita bija to piedāvājis, taču saņēmis noraidījumu. Abiem sarakstiem domē ir četras vietas, bet visu izšķīra apvienība, kura ieguva tikai vienu mandātu.

To saņēma Egils Kurpnieks, kurš pirms ievēlēšanas bija Latvijas Televīzijas operators. Viņš priekšsēža vēlēšanās nobalsoja par G. Pīpkalēju, bet pēc tam mandātu nodeva nākamajai kandidātei, jo kļuva par izpilddirektoru. Šis darbs nav savienojams ar deputāta amatu. Cīņai par varu novadā ir senākas saknes - gadiem ilgušajās pretrunās starp Augšlīgatni, kas ir pagasta centrs, un Lejaslīgatni, kur atrodas Līgatnes pilsēta un papīrfabrika. Pagastā ir vairāk iedzīvotāju, un pirms apvienošanās tas bijis bagātāks. Tur ir vairāk uzņēmēju, kamēr pilsētā tikai papīrfabrika. «Galvenais kreņķis, kāpēc piedalījos vēlēšanās, bija, ka redzēju - Ainārs Šteins visu naudu iegulda tikai Lejaslīgatnē un strādā pēc principa «gāzi grīdā». Tur tika īstenoti dārgi projekti,» skaidro E. Kurpnieks.

Ar atšķirīgu vērienu

Bijušā priekšsēža A. Šteina ģimene dzīvo Līgatnē jau piektajā paaudzē. Pirms novada izveidošanas 2009. gadā viņš divus sasaukumus vadīja Līgatnes pilsētu. A. Šteins savulaik studējis Latvijas Valsts konservatorijā Daugavpils teātra aktieru kursā, bet dzīvē izvēlējies citu ceļu. Pirms ievēlēšanas domē viņš bija akciju sabiedrības Rīgas miesnieks mārketinga daļas vadītājs. G. Pīpkalējs Līgatnē ir ienācējs no Raunas. Sākumā strādājis skolā, bet 2000. gadā pašvaldība piedāvājusi kļūt par izpilddirektoru. Līdz novada izveidošanai viņš divus sasaukumus bija Līgatnes pagasta priekšsēdētājs, bet pēdējos četrus gadus - novada izpilddirektors.

Teorētiski abi iepriekš atradās vienā komandā, bet dzīvē ne tuvu tā nebija. Līgatnes novadam ir vēl kāda īpatnība - dome izvietota divās ēkās - lejā, pilsētā, kā arī augšā, kur ir pagasta centrs. G. Pīpkalējs sacīja, ka pasts pienāk lejā. Tātad tā ir domes galvenā mītne. Tur arī A. Šteinam bija priekšsēdētāja kabinets. Saruna ar G. Pīpkalēju notika augšā - mājā pie Vidzemes šosejas. Viss liecināja, ka te arī ir jaunā mēra darbatelpas. Drīzumā A. Šteins sāks strādāt Rīgā, un viņa pēctecis varētu atviegloti uzelpot. Tā gan nav garantija, ka pašvaldībā iestāsies politiskā stabilitāte. A. Šteins, kurš bija viens no redzamākajiem Vienotības vietējiem līderiem, pagaidām saglabās deputāta mandātu. Taču jau diezgan skaidri zinot, ka šis politiskās darbības etaps ir noiets un nākamajās vēlēšanās viņš, visticamāk, nekandidēs. Vairākas lielās pašvaldības pirms četriem gadiem piedzīvoja to, ka spēcīga konkurenta atstāšana opozīcijā var paralizēt pašvaldības darbu. Vairāk vai mazāk pretējās pusēs bija pilsētas un lauku deputāti. Talsu novadā tas beidzās pat ar priekšsēdētāja gāšanu no amata. Šajā sasaukumā viņi no šīm kļūdām mācījās, un agrākie strīdnieki tagad strādā kopā, kā tas ir arī Saldus novadā, kurā veiksmīgi izdevās abas puses apvienot. Tikmēr vairākos mazos novados vēl turpina spēkoties - arī Līgatnē.

A. Šteins redz, ka jaunais priekšsēdis ir atkarīgs no trešā saraksta, kuram ir amatu prasības. Uz vaicāto, vai nav risks zaudēt krēslu, līdzko kādu prasību nevarēs izpildīt, G. Pīpkalējs ilgi neatbild. Pēc pauzes atzīst, ka viegli nebūs, bet tāpēc, ka visu laiku jāpiedzīvo bijušā priekšsēža pretdarbība. Sava taisnība ir - arī sociālajā vietnē Twitter A. Šteins regulāri informē par norisēm pašvaldībā, kas viņu neapmierina. Visvairāk bijušajam mēram žēl, ka izjaukta spēcīga komanda. Viena laba darbiniece jau aizgājusi strādāt uz citu pašvaldību. Viņaprāt, G. Pīpkalējs varas nostiprināšanu ir sācis tieši ar savu cilvēku ielikšanu amatos. Domes vadītājs savukārt atgādina, ka katrs priekšsēdētājs nākot ar savu komandu, ja «jūt, ka darbinieki nav lojāli pret viņu». Jaunais mērs arī ierobežojis priekšteča laikā praktizētos degvielas tēriņus - to kompensēja arī darbiniekiem, kas uz darbu brauca no citurienes. A. Šteinam pārmetumi par lieliem tēriņiem šķiet nevietā, jo visus gadus pašvaldībai ir bijis budžeta pārpalikums. To gan viņš atzīst, ka tai ir lieli debitoru parādi - ap 250 000 latu. Taču bijušais priekšsēdis atgādina, ka G. Pīpkalējs bija izpilddirektors. Jaunais mērs savukārt norāda, ka izpilddirektoram nebija paraksta tiesības, ar naudu rīkojās priekšsēdis. Taču viņš nesaprot, kā var runāt par budžeta pārpalikumu, ja pašvaldībai ir parādi. Tai problēmas rada arī rehabilitācijas centrs, kurš nespēj nomaksāt nodokļus un samaksāt par komunālajiem pakalpojumiem.

Tūrisms kā iespēja

Līgatnes novadā dzīvo arī Saeimas deputāts Dzintars Ābiķis (Vienotība). Bijušais priekšsēdis ir viņa partijas biedrs, bet politiķis labi pazīst abus - arī G. Pīpkalēju. Ne par vienu, ne otru Dz. Ābiķis neko sliktu nevarot teikt, jo abi ir pieredzējuši cilvēki. Viņš uzsver novada izdevīgo ģeogrāfisko novietojumu - Rīgas, Cēsu un Siguldas tuvumu -, labo sabiedriskā transporta kustību, kā arī tūrisma infrastruktūru un iespējas, ko pašvaldībai paver tūrisms. To, ka A. Šteins lika uzsvaru tieši uz to, piesaistot ES fondu naudu, Dz. Ābiķis vērtē pozitīvi.

G. Pīpkalējs gan tā nedomā. Tajā neilgajā brīdī, ko kopā ar priekšsēdi Diena pavadīja lejā, viņa balsī vairāk skanēja rūpes par to, kas notikšot pēc dažiem gadiem, kad būs jāsāk labot tiltiņi, kāpnes un gājēju celiņi. Projekta uzturēšana domei dārgi maksājot, un, viņaprāt, tai ar tūrismu nebūtu jānodarbojas. «Edmunds Sprūdžs arī nesen teica - beidzam ar tiem parkiem ņemties, sākam infrastruktūru attīstīt,» piebilda priekšsēdis. Kad dažas stundas vēlāk tajā pašā vietā Diena satikās ar A. Šteinu, viņš aizgūtnēm stāstīja par Līgatnes papīrfabrikas ciemata vēsturiskā centra tūrisma projektu, izvadājot pa kultūrvēsturiskajām takām. Vasarās te esot darbs ap 50 mazo uzņēmēju - iespējas nopelnīt gidiem, mājamatniekiem, vīna ražotājiem. Pat lietainas darbdienas vidū stāvlaukumā bija autobusiņi, kas atveda ārzemju tūristus. Vietējie spriež, ka rudenī uz lapu laiku būs vēl vairāk viesu, kuri tagad vēl bauda jūru. A. Šteins jūtami ir plašāka vēriena cilvēks nekā pēctecis. Viņaprāt, «visā pasaulē tūrismu kā uzņēmējdarbības plakni nodrošina pašvaldības - tā ir bāze, uz kuras darboties uzņēmējiem».

Ingus Belte tikko atgriezies no Zviedrijas un par norisēm pašvaldībā nav daudz informēts. To gan pamanījis, ka papīrfabrikas ciemats kļuvis skaistāks un sakoptāks. Pārsteidzis arī tas, cik brīvdienās te ir daudz tūristu. Rudenī Ingus atkal aizbrauks, jo «te ir nulle darbavietu, papīrfabrikā varbūt vēl ir, bet tur neko nemaksā». Viņš plāno doties uz Beļģiju un strādāt apzaļumošanā. Ja Latvijā varētu atrast darbu ar pieņemamu atalgojumu, nekur nebrauktu. Pagasta centrā jeb augšā uzrunātie cilvēki varas maiņu īpaši nav jutuši. Viņi atzīst - A. Šteins vairāk par leju rūpējies un augšā mītošajiem ar viņu bijusi mazāka saskare. Taču tā jau tas vienmēr bijis, ka «lejieši sevi uzskatījuši par pilsētniekiem, bet pagastu - par lauciniekiem,» stāstīja kāds padzīvojis pāris.

Negrib pie Siguldas

Līgatnes papīrfabrikas ciemata vēsturiskā centra tūrisma takas projekts, kas ieguvis arī Latvijas arhitektu gada balvu, tikai vizuāli izskatoties grandiozs, bet naudas ziņā nav nemaz tik dārgs. Tā kopējās izmaksas esot mazākas nekā Saktas puķu tirdziņam - ap 700 000 latu, no tiem pašvaldība maksājusi 300 000 latu, stāstīja A. Šteins. Liela daļa projektu ir sākta 2007. un 2008. gadā vēl pirms novada izveidošanas. Bijušais mērs nepiekrīt, ka pagasta teritorijā nekas nav noticis - Augšlīgatnē, kur uzbūvēta arī sporta zāle, pašvaldība ieguldījusi 1,13 miljonu latu, bet pilsētā tikai 910 000. Tā bijusi tikai priekšvēlēšanu retorika, lai konkurenti iegūtu vēlētāju atbalstu. G. Pīpkalēja nosauktie skaitļi rāda citu ainu - pilsētā, kur ir rekonstruēta arī kapliča, izveidots zaļais tirgus, renovēta Gaujas iela, ieguldīti 2,6 miljoni latu. Atšķirību, iespējams, rada tas, ka šajā summā ir iekļauts arī ūdenssaimniecības projekta finansējums, bet pagasts savu ūdenssaimniecību sakārtojis jau pirms novada izveidošanas.

Latvijas brīvvalsts laikā Līgatne bija Rīgas apriņķī un saistīta ar Siguldu, atgādina Dz. Ābiķis, kuram Līgatnes iekļaušanās Siguldas novadā šķistu loģiska. Līgatnes pilsētas dome jau savulaik nolēma iet pie Siguldas, atgādina G. Pīpkalējs. Viņš toreiz vadīja pagastu, kura deputāti bija pret iekļaušanos Siguldas novadā. «Ja Līgatne būtu pie Siguldas, varbūt mums arī vidusskolas vairs nebūtu,» spriež G. Pīpkalējs, kurš redzot, kā no rītiem caur Līgatni uz Mori, kas ir Siguldas novadā, no tā pēc bērniem brauc skolēnu autobuss. «Tā ir konkurence starp pašvaldībām un izglītības iestādēm,» saka G. Pīpkalējs, kurš negrib pieļaut, ka kādreiz tā aizved projām arī viņa vadītās pašvaldības skolēnus, kuri, visticamāk, vairs neatgrieztos. Tāpēc Līgatnes apvienošanos ar kādu citu novadu viņš nevēlas pieļaut.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Līgatnes novads

Līgatnes novads izveidots 2009. gadā.
Novadā apvienojās Līgatnes pilsēta un Līgatnes pagasts.

Līgatnes novadā plānotais budžets 2013. gadā - 2 371 681 lats.

Vērtētie ieņēmumi uz vienu iedzīvotāju - 251 lats.

Pašvaldība saņem no pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda 270 277 latus.

Bezdarba līmenis - 6%.

Iedzīvotāju skaits 2012. gadā - 3983.

Iedzīvotāju skaits 2013. gadā - 3869 (pagastā - 2663, pilsētā - 1200).

Vēlētāju skaits - 3084.

Vēlēšanās piedalījās - 1593 jeb 51,6%.

Vēlēšanās pieteikti četri kandidātu saraksti.

Pārstāvniecību domē ieguva trīs saraksti:
Vienotība - 47,3%, četri deputātu mandāti;
Līgatnei - 40,7%, četri deputātu mandāti;
Mēs Līgatnei - 8,9%, viens deputātu mandāts.

Līgatnes novada domes priekšsēdētājs - Guntars Pīpkalējs (apvienība Līgatnei, LZS biedrs).
Domes priekšsēdētāja vēlēšanās par G. Pīpkalēju nobalsoja pieci no deviņiem deputātiem.
Domes priekšsēdētāja vietnieks - Viktors Cīrulis (Līgatnei).
Domes izpilddirektors - Egils Kurpnieks (Mēs Līgatnei).

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?