Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Vējonim aicina piešķirt premjera biedra statusu

Nacionālā attīstības plāna sagatavošanu vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) otrdien Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā minēja kā vienu no galvenajiem uzdevumiem. Tas ir saistīts ar vairāku nozaru attīstības plānošanas koordināciju, un, lai to izpildītu, R.

Vējonim būtu jāpiešķir premjera biedra statuss, _Dienai_ sacīja Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis. Viņš arī piedalījās komisijas sēdē, bet viesiem tajā vārds netika dots. Trešdien vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs ir uzaicināts uz Latvijas Pašvaldību savienības domes sēdi, kurā vietējie līderi arī vēlēsies uzzināt R. Vējoņa redzējumu par reģionālo attīstību.

Uz Nacionālā attīstības plāna (NAP) pamata iecerēts sākt gatavošanos Eiropas Savienības fondu apguvei 2014.-2020. gadā un noteikt fondu apguves prioritātes. Ministrs norādīja, ka plānam būtu jāatspoguļo teritoriju vajadzības. NAP sagatavošanas gaitā tikšot pilnveidota arī valsts budžeta plānošana, veidojot to prognozējamāku trim gadiem. R. Vējonis ir iecerējis turpināt priekšgājēju iesāktos darbus, kā pirmo minot vienas pieturas aģentūru ieviešanu, kas atvieglotu valsts un pašvaldību pakalpojumu pieejamību. Ministrija gatavojot jaunas reģionālās attīstības politikas pamatnostādnes, kurās būšot ietverti atbalsta pasākumi arī pierobežas un piekrastes teritorijām. Lai veicinātu biznesa attīstību laukos un pašvaldības ieinteresētu veicināt uzņēmumu veidošanos to teritorijās, pēc R. Vējoņa domām, ir vajadzīga diskusija par izmaiņām nodokļu politikā, pārdalot uzņēmuma ienākuma nodokļa ieņēmumus. Gada laikā būtu jānosaka arī jauna pašvaldību finanšu izlīdzināšanas kārtība, taču R. Vējonis pieļāva, ka to varētu ieviest tikai pēc nākamajām pašvaldību vēlēšanām.

R. Vējoņa vadītā darba grupa ir sagatavojusi ziņojumu par plānošanas reģionu likteni, no kura izriet, ka šo reģionu darbība būtu jābeidz. Ministrs skaidroja, ka tāds bijis dotais uzdevums, jo valdības deklarācija paredz plānošanas reģionu likvidāciju. Taču līdz 1. maijam esot jātiek skaidrībā, kas būs plānošanas reģionu vietā un vai ir nepieciešamas otrā līmeņa pašvaldības. Ja vienojas par to izveidi, tās varētu sākt savu darbību pēc 2013. gada pašvaldību vēlēšanām. LPS priekšsēdis A. Jaunsleinis uzskata - ja politiķi izšķiras par reģionālajām pašvaldībām, tās vajadzētu vēlēt reizē ar Saeimu. R. Vējonis atzina, ka starp pašvaldību grupām ir pretrunas, jo novadi vēlas plānošanas reģionu saglabāšanu, bet lielās pilsētas - to likvidāciju. Bijušais pašvaldību ministrs Edgars Zalāns (PLL) pieļāva, ka R. Vējonis vairāk kontaktējas ar Kurzemes lielo pilsētu mēriem, jo, piemēram, Daugavpils arī iebilstot pret atteikšanos no plānošanas reģioniem. E. Zalāns neticīgi vērtēja sava pēcteča apņemšanās, ja nebūs premjera ieinteresētības veicināt reģionu attīstību, daļēji piekrītot, ka ministra statuss būtu jāpaaugstina. A. Jaunsleinis uzskata, ka grozījumi likumos un arī finanšu izlīdzināšanas likums būtu jāpieņem šajā gadā, kad lēmumus nevar ietekmēt ne vietējo, ne Saeimas vēlēšanu tuvums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?