Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Vēl mazliet gribas vasaru...

KULDĪGA. Caur objektīvu skatoties

Čau! Pagājušajā nedēļā mana topa augšgalā nokļuva Starptautiskās fotogrāfu vasaras skolas noslēguma izstāde. Tā līdz oktobrim apskatāma Kuldīgas Novadpētniecības muzejā. Pati vasaras skola notika Pelčos. Rezultāts nudien pārsteidza. Vietējie iedzīvotāji savā ikdienas vidē, piemēram, pārdevēja veikalā vai meitene, kas mājās izlietnē mazgā matus, bildēs attēloti tik gaumīgi un skaisti. Netrūka arī rozīnīšu - pop latino stila bilžu, piemēram, trīs glamūrīgas dāmas, tērpušās rozā, pozē ar jēlu gaļu rokās. Katrs foto ar savu stāstu. Daudzi no tiem man lika arī aizdomāties, pārvērtēt savus uzskatus, lauzt stereotipus. Nospriedu: «Ārprāts, cik gan daudz es vēl nezinu par fotomākslu!» Un tūdaļ pat no somas izvilku savu kameru, lai radītu savus stāstus. Viss ģeniālais ir vienkāršs!

Krista Papēde, Kuldīgas 2. vidusskola

SEDA. Vagoniņā pa purvu

Vienai no jaunākajām Latvijas pilsētām Sedai 20. augustā palika 20 gadu. Pilsētā tika rīkoti dažādi pasākumi: svētku tirdziņš, atrakcijas bērniem, deju un dziesmu koncerts, svētku uguņošana. Taču, manuprāt, visskaistākais bija brauciens ar vagoniņu pa Sedas purva teritoriju. Vai zināji, ka šaursliežu dzelzceļš caur Sedas tīreli nav vienīgais Latvijā, jo tādi ir arī Zilākalnā, Olainē, Strūžānos, bet šis ir visgarākais? Tiesa, tūristiem tas atvērts tikai noteiktā sezonā, jo dzelzceļš tiek izmantots arī kūdras transportēšanai. Šis purvs ir bijis viens no iemesliem Sedas pilsētas attīstībai, jo tas atrodas cieši klāt pilsētiņai. Purvu apsaimnieko Latvijā lielākais šīs nozares uzņēmums a/s Seda. Taču skaistākais ir tas, ka purvā ir ligzdojošo putnu pārbagātība, tajā var atrast pat retas putnu sugas. Sedas iedzīvotāji var lepoties gan ar savu pilsētu, kas mainās un attīstās, pateicoties pašu darbam, gan ar purvu, kam ir nozīmīga loma pilsētas dzīvē.

Vivita Brolīte, Valkas ģimnāzija

JELGAVA. Aicināti uz piena pakām!

Jelgavā šovasar atjauno vairākas ielas, nesen sākta arī Driksas promenādes un gājēju tilta būvēšana. Es vasaru izbaudīju gan tepat Rīgā un Jūrmalā, gan arī Libānā. Pirmoreiz iepazinu arābu kultūru, bet tagad varu teikt, ka latvieši man patīk labāk! Mēs esam daudz mierīgāki autovadītāji. Es to ļoti novērtēju, jo šovasar sāku mācīties braukt ar mašīnu. Pagaidām ir traki, bet būs labi! Jo mašīnu gan jau ir vieglāk vadīt nekā piena paku laivas, kas šo sestdien piedalīsies Piena, maizes un medus svētku laivu regatē. Dalībnieki sacentīsies ne tikai ātrumā, bet arī izdomā, varēsim vērot piena paku meistardarbus.

Anete Ašmane, Jelgavas Mūzikas vidusskola

TALSI. Andele kāpostu gaumē

20. augustā daļa Talsu pārvērtās par izklaižu un tirgus placi, notika Dižmāras gadatirgus. Šogad viss par un ap kāpostiem: frizētava Kā post galvu, dižāko kāpostu konkurss, bodītēs kārumi par attiecīgu «kāpostu», suņu izstāde Suņ' kā posts, pagastu izrīcības, tirgošanās un daudzināšana vienuviet. Jaunieši - brīvprātīgie - gādāja, lai katrs apmeklētājs zinātu, kur kādus brīnumus sameklēt. Sarkanā Krusta jaunatne rīkoja mācību grāmatu apmaiņu, bet citi spodrināja sava pagasta pogas, ievedot apmeklētājus neskaitāmās jaunās pasaulēs, pat nepametot tirgus vietu. Lietus andeli izjaukt nespēja, un tā notika uz pilnu klapi, pircējiem un skatītājiem izcili parādot «kā-post-pilsētu».

Sabīne Krūkle, Talsu Kristīgā vidusskola

VALKA-VALGA. Kara vēstures festivāls

Kā jau tu, iespējams, zini, Valkai ir dvīņu pilsēta Valga Igaunijā, kur notika Valgas kara vēstures festivāls. Aizraujošs pasākums! Festivāla dienās bija skatāmas izspēlētas reāli notikušas Ziemeļu kara un 1944. gada kaujas. Karavīri bija vēsturiskās formās un atbilstošā bruņojumā. Lieki piebilst, ka šādas kaujas dzīvē negribētos piedzīvot...

Notika arī starptautiskais seno ieroču tirdziņš. Tā bija lieliska iespēja ieroču kolekcionāriem papildināt savus vērtīgos krājumus, savukārt patronu kolekcionāriem bija atsevišķi rīkota kopā sanākšana un atklātā ekspozīcija. Aizraujoši bija notikumi Pedeles upes atpūtas zonā - tur darbojās Vikingu nometne. Notika kaujas ar vikingu kuģi, vēlāk bija iespēja ar šādu kuģi pat izbraukt. Vēl norisinājās seno kauju cīņas ar zobeniem - kauju spēles un seno laiku kaujas ar rungām. Varēja justies kā senajos laikos un izbaudīt to, kā dzīvojuši mūsu senči.

Vivita Brolīte, Valkas ģimnāzija

ROJA. Vēl mazliet,

mazliet...

Vasarīgais laiciņš mūs uz kādu brīdi ir atstājis. Tā vietā vēss laiks un lietavas - strauji tuvojas rudens. Par to liecina arī jau dārzā ziedošās gladiolas. Pagājušajā nedēļā nolijušā lietus sekas ir manāmas. Tās atstājušas pēdas kartupeļu laukos, piemājas dārziņos, pļavās, arī upē ūdens līmenis ir paaugstinājies. Pa grantēto ceļu ir grūti pārvietoties. Cerams, vismaz pēdējās augusta nedēļas būs siltas, lai vēl varētu paspēt izbaudīt ūdens priekus un uzkrāt pozitīvu enerģiju, pirms sākas skola.

Madara Krišjāne, Rojas vidusskola

BALVI. Vasara mezglā

Manās atmiņās vasara satinusies vienā milzīgā mezglā. Tajā ietilpst draudzenes dzimšanas diena, Jāņi, balles un ballītes, apnicīgie dārza darbi, pilsētā rīkotie pasākumi un, protams, saule. Bet, ja vajag izcelt vienu notikumu, tā būs dziedāšana un dejošana basām kājām naktī stiprākā lietus laikā pilsētas visvairāk applūdušās ielas vidū.

Kristīne Antonova, Balvu Valsts ģimnāzija

VIĻĀNI. Nenogurdināmi

Vasaras pēdējās dienas jāpadara īpašākas! Mēs sestdien ar draudzenēm devāmies uz Stabulniekiem Riebiņu novadā. Tur gandrīz katru nedēļas nogali rīko superīgas balles. Muzikanti lieliski, publika priecīga un laimīga! Līdz pat četriem rītā dejotāji bija nenogurdināmi.

Laura Upeniece, Viļānu vidusskola

OGRE. Taureņu maģija

Pirmo no šīs vasaras atceros raibo taureni, kas pēc ticējumiem vēsta, ka būs piedzīvojumiem bagāta vasara. Pēc šīs vasaras sāku ticēt taureņu maģijai… Paspēju piedzīvot tiešām daudz - esmu strādājusi divos darbos, paguvusi uzrakstīt Dienai dažus rakstiņus, divas reizes pabijusi pie jūras, atradusi jaunus draugus un vienu sev īpašu cilvēku. Kopumā vasara ir izdevusies, tikai ir viena problēma - tā ir pārāk īsa! Gribētos vēl vairāk laika pavadīt ar draugiem, vēl vairāk laika rakstīšanai un Latvijas apceļošanai. Domāju, visi man piekritīs: vasaru vajag garāku!

Laura Voškāne, Ogres 1. vidusskola

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Starp populistiem un politikas "sanitāro kordonu"

Vēlēšanu gads Lietuvā sasniedzis kulmināciju – šīs nedēļas nogalē kaimiņvalsts pilsoņi jau trešo reizi šajā gadā tika aicināti uz vēlēšanām. Maijā tika vēlēts prezidents, šo amatu saglabājot līdzši...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?