Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Vēlas atklātību naudas vākšanā

Viens no partijas Vienotība veidotājiem Edgars Jaunups ar izpratni uztver Pilsoniskās savienības kongresā izteikto kolēģu vēlmi pirms partijas dibināšanas gūt pārliecību par atklātu un valdē akceptētu finansējuma piesaistīšanas kārtību jaunajā partijā. Pilsoniskās savienības valdes loceklis Kārlis Šadurskis to uzskata par ļoti būtisku nosacījumu, lai ikviens partijas biedrs būtu drošs, ka ziedotājiem netiek doti solījumi, kas var nesaskanēt ar partijas programmu.

_Vienotību_ ir plānots izveidot līdz novembrim, kas atvieglotu arī lēmumu pieņemšanu nākamā gada valsts budžeta izskatīšanas laikā, jo tad tie vairs nebūtu jāsaskaņo vairāku partiju lēmējinstitūcijās.

Jaunais laiks, Pilsoniskā savienība un Sabiedrība citai politikai konceptuāli ir pieņēmušas lēmumus par partijas dibināšanu. Tās veidotāji cer līdz rudenim pabeigt sarunas par jaunā politiskā spēka programmu, statūtiem un arī sadarbības nosacījumiem, kuru vidū attiecības ar ziedotājiem Pilsoniskās savienības kongresā tika minētas kā vienas no svarīgākajām. «Mums ir jābūt skaidrai finanšu politikai, lai izslēgtu situāciju, ka kāds no partijas vadības uzņemas neizpildāmus solījumus. Mums ir jābūt pārliecinātiem, ka neviens no uzņēmējiem nav paprasījis kādu labumu sev personīgi,» skaidroja K. Šadurskis.

Vienotības valdes loceklis E. Jaunups teiktajam varot piekrist, jo arī viņš uzskatot, ka nevar apmaiņā pret kādiem lēmumiem piesaistīt ziedojumus. «Taču mums arī ir jāuzklausa atbalstītāji, nevis jākaunas no viņiem un jāmūk aiz stūra,» sacīja E. Jaunups. Viņš piebilda, ka par ziedojumu vākšanu visvairāk runā tie, kuriem pašiem tas nevedas, liekot saprast, ka Jaunajam laikam nekā pārējām apvienības partijām daudz lielāka loma bijusi sponsoru uzrunāšanā. Taču to arī varot saprast, jo JL ir desmit gadu ilga pieredze. «Ja uzņēmēji tevi atbalsta, tas nozīmē, ka viņi tev tic, balsojot ar savu naudu,» piebilda E. Jaunups. Neoficiāli bija izskanējis - ja Vienotību izdodas izveidot šogad, tad jaunā partija varot cerēt arī uz ievērojamu ziedotāju atbalstu, kurš var mazināties, ja šo mērķi neizdodas sasniegt.

Pilsoniskās savienības jaunie valdes locekļi Ingmārs Čaklais un Dāvis Stalts, kuri pārstāv PS nacionālo spārnu un nezina, kā iepriekš tika organizēta sadarbība ar sponsoriem, pieļāva, ka Pilsoniskajai savienībai naudas piesaistīšana nav tā sekmējusies atklātās un valdē akceptētās procedūras dēļ. «Demokrātija ir grūta, jo tajā viss ir jāsaskaņo, jāatrāda un jāpamato,» skaidroja I. Čaklais. Viņa kolēģis D. Stalts pieļauj, ka nav mērķtiecīgi tik lielas summas atvēlēt sabiedrisko attiecību firmām, kas veido reklāmu. Katram esot jāsaprot, kāda cena ir jāmaksā partijai, ja tajā tiek investēti ievērojami līdzekļi, un jāgūst pārliecība, ka tas neapdraud godīga politiskā spēka tēlu. Pilsoniskās savienības biedri uzsvēra, ka nevēlas mest aizdomu ēnu pār kolēģiem no Jaunā laika, bet tikai grib vienoties par visiem skaidru un atklātu līdzekļu piesaistīšanas mehānismu nākotnē.

Likumā jau tagad paredzēta atklāta procedūra, kas liedz naudu uz partiju birojiem nest koferītī, bet nosaka nepieciešamību to pārskaitīt caur kredītiestādi. Viena fiziska persona partijai gadā var ziedot summu, kas nepārsniedz 100 minimālo mēnešalgu. 10. Saeimas vēlēšanu gadā tie bija 18 000 latu. Partijas, kuras 10. Saeimas vēlēšanās ieguva vairāk nekā 2% balsu, no 2012. gada varēs pretendēt arī uz valsts finansējumu. Šo naudu, kas būs 50 santīmu gadā par katru politiskajam spēkam atdoto balsi, varēs saņemt visas parlamentā pārstāvētās apvienības līdz 10. Saeimas pilnvaru beigām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?