Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Vēlos sataustīt sevī mūziku

Šeit viss notiek rāmu garu - cilvēks paņem līdzi pledu, nosēžas zālē un bauda. Robeža starp mūzikas izpildītāju un klausītāju nojūk. Dziesminiece un dzejdare Elīna Līce pauž pārliecību, ka ikgadējā sanākšana kopā Latvijas Dziesminieku saietā gleznainajā Jaunpiebalgas ekosaimniecībā Lielkrūzes sniedz cilvēkam šodien tik pietrūkstošo savējā sajūtu. Arī šoreiz viņa būs tur ar savu mūziku un dzeju.

Saieta atklāšanas rituāls notiks 12. augustā plkst. 20, to papildinās Agra Dzilnas veidotās ugunsskulptūras. Sestdien, 13. augustā, plkst. 15 visi būs aicināti uz koncertu bērniem, plkst. 18 tam sekos ieskaņas koncerts ar jauno dziesminieku piedalīšanos, plkst. 22 - noslēguma koncerts. Sestdien būs atvērta arī muzikālā, atdzejas un improvizācijas darbnīca. Jaunpiebalgā pulcēsies daudzi Latvijā pazīstami dziesminieki un dzejnieki, viņu vidū Arnis Miltiņš, Ieva Akuratere, Jānis Elsbergs, Haralds Sīmanis, Valdis Atāls, Kārlis Kazāks, Agita Draguna, Kaspars Dimiters, Austra Pumpure ar Austrasbērniem, Raimonda Vazdika, Maija Kalniņa un daudzi citi. Katram pašam jāparūpējas par telti nakšņošanai Lielkrūžu pļavā un siltām drēbēm omulībai.

Trauslās izjūtas

«Kad biju maza, redzēju, ka arī mammai (publiciste Anda Līce - L. K.) pie skapja karājās krievu laika ģitāra ar septiņām stīgām. Ik pa laikam tās stīgas paraustīju, bet neviens tolaik spēlēt nemācīja,» atceras Elīna. Viņa stāsta, ka ģitāru spēlē aptuveni desmit gadu, taču uzreiz atgādina, ka ne jau tikai mūzikas instruments izteic dziesminieka būtību: «Cilvēks ar ģitāru - tas ir tāds klasiskais dziesminieka tēls, taču patiesībā to, kā viņš izjūt pasauli, ir iespējams paust kaut vai tikai ar balsi. Savu dziedāšanu viņš var pavadīt uz mandolīnas vai kokles, ar vienkāršākajiem perkusīvajiem instrumentiem, pa starpām arī spēlējot stabuli.»

Viņasprāt, dziesminieks ir cilvēks, kurš dzīves vērtības sevī stiprina, rakstot un izpildot mūziku. Sākotnēji tās nostiprina sevī un tad - apliecina pārējiem. «Tur ir nacionālas vērtības, taču lielākoties tomēr tādas trauslas un saudzējamas izjūtas,» piebilst Elīna. Dziesminieku kustībai vērotājas statusā sekojusi jau kopš 90. gadu sākuma. Bija lietas kursā par Zaļo dziedāšanas svētkiem, folkkoncertiem un citiem pasākumiem pasaku mājā Undīne Jūrmalā, kur tagad pati ir bieža un gaidīta viešņa. Ar laiku radusies spēcīga sajūta, ka arī pašai tā gribētos - muzicēt ārpus akadēmisma. «Es vēlējos mūziku sataustīt sevī - tā, kā es to jūtu un kā manī mūzika patiešām notiek, - un tad to paust uz āru,» viņa skaidro.

Kopš pagājušā gada Elīna jūtas piederīga dziesminieku kustībai, un tas noticis, pateicoties Inesei Sērdienei, kura aktīvi apzina dziesminiekus un pulcina kopā uz koncertiem. Elīnu jau ilgus gadus iedvesmo Haralds Sīmanis. Patīkot viņa attieksme pret mūziku un tīrradnīgums. Saista Helēna Kozlova. «Viņi abi ir savējie, taču ar lielu dziļumu. Pavisam nesen piefiksēju jaunu dziesminieku - puisi, vārdā Mikus Straume,» saka Elīna.

Atbildīga par savu mūziku

Elīna muzicē vienatnē ar balsi un ģitāru, kā arī domubiedru folkgrupā Baobabs. Abas muzicēšanas formas mūziķe gan nošķir vienu no otras. Grupas repertuāru veido Elīnas rakstīta mūzika un teksti, kas tuvi tautas dziesmu stilistikai, kā arī retāk dzirdētas tautasdziesmas grupas aranžējumā. Esot arī kompozīcijas ar dainu tekstiem - tādiem, kas spējuši Elīnu personīgi uzrunāt. Drīzumā Baobabs ierakstīs albumu. Savukārt Elīna dziesminiece lielākoties izpilda tikai savas kompozīcijas. Repertuārā ir pa kādai Imanta Kalniņa dziesmai, taču viņai labāk patīk būt atbildīgai pašai par savu mūziku - zināt, ko pati no sevis tajā ielikusi un kālab to vēlas atskaņot. Galu galā - paņemt no otra ir visvieglāk.

Latvijas Dziesminieku saieta atklāšanas koncertā Elīna muzicēs kopā ar Baobaba basģitāristu Arti Mudeli-Krūmu, kurš šoreiz spēlēs ģitāru, izpildīs savas oriģināldziesmas un dažas tautasdziesmas, kā arī lasīs dzeju. Vai dziesminieku izpildītā mūzika dziedina? Tas ir atbilstošs jautājums, jo Elīna ir mūzikas terapeite. Māca mūziku pirmskolas vecuma bērniem Jūrmalas Mākslas skolā un rudenī atsāks darbu Ķemeru Dienas centrā, kur mācīs mūziku jauniešiem ar garīgās attīstības traucējumiem. «Noteikti! Pilnīgi jebkuram cilvēkam, kurš veic kādu radošu darbību, tā ir sava veida pašterapija. Tomēr tas nekad nav bijis primārais mērķis,» teic Elīna. Viņas pūrā gan esot pāris vārdošanas dziesmu, kas izklausās ļoti mītiski un attiecīgos brīžos iedarbojas uz viņu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Met ko mezdams, apdomā galu

Ik pa laikam Latvijā veiktajās aptaujās kā vislielākais vides drauds tiek minēti tieši atkritumi dabā. Esam aktīvi dažādu talku un atkritumu vākšanas akciju dalībnieki, un tieši atkritumu šķiro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?