Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Vētra Latvijā bez lieliem postījumiem

Kārtējā rudens vētra Latvijā gan nesasniedza orkāna spēku, taču daudzas mājsaimniecības atstāja bez elektrības. Tomēr postījumi nav bijuši lieli, arī bojāgājušo nav. Sinoptiķi skaidro, ka šādas vētras - spēcīgākas vai vājākas - nav nekas neparasts, bet tuvākās nedēļas laikā tāda vairs neatkārtošoties. Vētra atnesusi arī šī gada pirmo sniegputeni - Rēzeknē trešdienas rītā izveidojās vairāku centimetru bieza sniega kārta, arī Daugavpilī tīrītas ielas no sniega.

Glābšanas dienestam izsaukumu bijis vairāk nekā ikdienā. «Pārsvarā tie ir nolūzušie koki un diezgan daudz arī no jumtiem norautas skārda plāksnes,» postījumus aģentūrai BNS raksturo Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāve Inga Vetere. Kritušo koku ir vairāk, jo tiem pārsvarā lapas vēl nav nokritušas.

Lielākoties iedzīvotājiem bijušas problēmas ar elektropiegādi - elektroapgāde lūzušu un līnijās iekritušu koku dēļ bija traucēta 32 tūkstošiem Latvenergo klientu. Normāla elektroapgāde atjaunota 10 000 klientiem Latvijā. Visvairāk šīs diennakts sākumā cietusi elektroapgāde austrumu reģionā (Ludzas, Krāslavas, Rēzeknes, Preiļu apkārtnē), dienas beigās jauni bojājumi radušies arī dienvidu reģionā (Tukumā, Kuldīgā un Talsos). Dienas laikā bojājumi radās arī Jūrmalas, Siguldas, Valmieras un Rūjienas apkaimē. Postījumu un Latvenergo elektrolīnijās izraisīto avāriju un to seku novēršanā visā Latvijā intensīvi strādāja ap 170 brigāžu. Vislielākais brigāžu skaits - 50 - nodarbinātas austrumu reģionā. Montieru darbu apgrūtina slapjais sniegs un mainīgie laika apstākļi, kas traucē piekļūšanu līniju bojājumu vietām.

Kurzemē vēja stiprums nav bijis pietiekams, lai slēgtu kuģu ienākšanu Ventspils vai Liepājas ostā. Savukārt Rīgas osta kuģu satiksmi slēdza jau divos naktī. Daugavā ūdens līmenis vētras laikā pacēlās par 30 centimetriem, taču dienas gaitā vējš mainīja virzienu, tāpēc plūdu draudi tika novērsti. Jūrā viļņu augstumu sinoptiķi prognozēja līdz pat astoņiem metriem, un Krasta apsardzes dienests kuģotājiem ieteica atteikties no jūras braucieniem. Palīdzība uz ūdens gan visas dienas laikā nav bijusi nepieciešama.

Kā skaidro sinoptiķi, šādas vētras rudenī ir raksturīgas un saistītas ar ciklonu darbību. Šo vētru izraisīja aktīvs ciklons, kurš no Balkānu pussalas virzījās uz ziemeļiem. Tas no Vidusjūras nesa silta un mitra gaisa masu un, sastopoties ar aukstāku arktisko gaisu, strauji padziļinājās. Jau pirmdien un naktī uz otrdienu vietām Eiropas austrumu daļā ciklons atnesa stiprus nokrišņus un brāzmainu vēju.

Arī turpmāk sinoptiķi neizslēdz, ka stiprs vējš varētu iegriezties Latvijas teritorijā, taču atturas prognozēt, vai tādas vētras būs šoruden. Nākamo nedēļu viņi sola mierīgu - jau ceturtdien Latvijā vējš būs lēns. Šādas vētras Latvijā nav nekas neparasts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?