Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Vienmēr gatavs negaidītajam

«Bijuši gadījumi, ka cilvēks vēršas pie manis pēc palīdzības, kaut citā tiesvedības lietā bijis pretējā pusē. Tad, protams, ir prieks, ka mans darbs ir novērtēts, tāpat gandarījums par pastāvīgajiem klientiem,» stāsta zvērināta advokāte Ilga Krampuža, kurai ir savs birojs dzimtajos Balvos un arī Rīgā. Viņa teic, ka advokāta profesiju visbiežāk salīdzinot ar ārsta darbu - jāiegūst klienta uzticība, jāspēj saglabāt konfidencialitāti un jāprot izrakstīt zāles jeb dot pareizāko padomu.

Paļaujas tikai uz sevi

Ilga ir pārliecināta, ka labam advokātam nepietiek tikai ar izglītību, prasmi gana labi «lasīt» likuma pantus un izveicīgām runas spējām. Ir jābūt kaut kam vairāk, un tā ir dzīves un darba pieredze, kas ļauj redzēt kopsakarības. Pēc Ilgas domām, viss apzinīgais mūžs, šodienas acīm raugoties, viņu vedis uz to, lai kļūtu par advokāti. Pēc pirmās augstākās izglītības iegūšanas strādāts ražošanas uzņēmumu vadībā. Vēlāk pabeigta LU Juridiskā fakultāte, iegūts maģistra grāds ekonomikas vadībā un juridiskajās zinātnēs, patlaban Ilga studē LU doktorantūrā.

«Mana darba pamatprincipi ir klienta interešu ievērošana, neatkarība un konfidencialitāte. Tā ir viena no radošākajām profesijām, kur vienmēr jābūt gatavam uz negaidītām situācijām,» Ilga stāsta. Advokāts var paļauties tikai pats uz sevi, tāpēc nepārtraukti jāseko līdzi aktualitātēm, jāmācās. Gribot negribot būt pussolīti laikam priekšā Ilgu mudina arī studenti Rēzeknes Augstskolā, kur viņa lasa lekcijas topošajiem juristiem.

Par zvērinātu advokātu var kļūt persona, kurai ir jurista kvalifikācija, zināma darba pieredze, par kuru nav gūtas negatīvas atsauksmes, un nokārtots zvērināta advokāta eksāmens. Pēc tam kad dots zvērests sargāt klienta intereses ar visiem likumīgiem līdzekļiem, izturēties ar cieņu pret valsti, likumiem, tiesām un kolēģiem, var sākt darbu. Ja cilvēks izvēlas konkrētam advokātam uzticēt personīgās problēmas un lūgt palīdzību, tad šī uzticība ir ļoti jāciena, Ilga uzskata.

Viena puse zaudē

Advokāts ir tās profesijas pārstāvis, kuram var jautāt, vai iecerētā darbība ir tavās interesēs, un pie kura var vērsties ne tikai nepatikšanu reizēs, bet arī gatavojoties, piemēram, iegādāties nekustamo īpašumu, slēgt kādu līgumu. Ilga novērojusi, ka daudzi pēc palīdzības dodas novēloti. Viņa uzsver, ka šajā profesijā jārēķinās, ka sabiedrībā par advokātu var būt diametrāli pretēji viedokļi. Šādai attieksmei jābūt gatavam, jo jebkurā lietā ir divas puses un viena vienmēr ir zaudētāja. Zaudētājs allaž būs nelaimīgs un uztraukts. «Tādos brīžos ir svarīgi, lai vari sev pateikt: esmu izdarījis visu, ko likums bija ļāvis un ko protu. Līksms nebūsi, bet labi padarīta darba sajūta nepametīs,» atklāti stāsta Ilga. Iedziļinoties jebkurā lietā, advokāts paņemot sev daļu tās smaguma. Pilnībā norobežoties nav iespējams.

Iekšējā brīvība

Advokāts tiesā neaizstāv noziegumu, bet gan cilvēku, kurš ir apsūdzēts. Pēc Ilgas domām, vienmēr godīgi jāpasaka savs viedoklis par iespējām un to, ka nekādas garantijas par lietas iznākumu solīt nevar. Ir gadījušās arī lietas, no kurām advokāte atteikusies, jo tās bijušas pretrunā ar viņas ētiskajiem apsvērumiem.

Pēdējā laikā sabiedrībā samilzušas daudzas problēmas: par sociālās palīdzības pakalpojumiem, cilvēki risina strīdus ar valsts un pašvaldības iestādēm, jautājumus par nekustamo īpašumu, zemi. Valsts apmaksāto juridisko palīdzību visbiežāk lūdz cilvēki, kuri par pakalpojumu paši nespēj samaksāt. Uz jautājumu, vai nav jākliedē uzskats, ka valsts apmaksātā juridiskā palīdzība nebūs pietiekami kvalitatīva, advokāte atbild: «Lai arī samaksu par šo palīdzību neuzskatu par adekvātu, es to uztveru kā pienākumu pret valsti un daru pēc labākās sirdsapziņas.»

Advokāta atalgojums atkarīgs no vienošanās ar klientu, bet jārēķinās, ka šajā profesijā pašam sevi jānodrošina ar darba vietu - jāuztur birojs, jāsedz visi izdevumi -, Ilga stāsta. «Tomēr neatsverama ir iekšējā brīvība, iespēja citam palīdzēt, un, ja izdodas, tas spārno.» Tas atsverot arī negulētās naktis un atceltās brīvdienas, kas lietas izskatīšanas laikā advokāta darbā mēdzot gadīties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Ko dara
Pārstāv vienu no pusēm krimināllietas vai civillietas izskatīšanā, sniedz juridisko palīdzību, aizstāv un pārstāv tiesā un pirmstiesas izmeklēšanā sava klienta likumīgās intereses. Sniedz arī juridiskas konsultācijas.

Kur mācās
Lai kļūtu par advokātu, nepieciešama augstākā izglītība tiesību zinātnēs un jurista kvalifikācija, ko augstskolās var iegūt, absolvējot profesionālā maģistra programmu tiesību zinātnēs. Pirms tam gan jāpabeidz bakalaura līmeņa studijas, kas ilgst 3-4,5 gadus. Tās piedāvā Latvijas Universitātes Juridiskā fakultāte (šogad tajās ir 55 budžeta vietas, uz kurām pretendēja 1045 reflektanti; maksa par pilna laika studijām - Ls 1350), Rēzeknes Augstskola (studiju maksa - Ls 880, ir arī budžeta vietas), Daugavpils Universitāte (studiju maksa - Ls 780, ir arī budžeta vietas), Biznesa augstskola Turība (studiju maksa - Ls 1370), Rīgas Juridiskā augstskola (programma Tiesības un bizness, studiju maksa - Ls 2100), Rīgas Stradiņa universitāte (studiju maksa - Ls 995) un citas augstskolas.
Pēc jurista kvalifikācijas iegūšanas nepieciešams arī uzkrāt zināmu darba pieredzi bez negatīvām atsauksmēm un nokārtot zvērināta advokāta eksāmenu.

Kur strādā
Privātos uzņēmumos, advokātu birojos, juridiskās palīdzības organizācijās, kas var būt bezpeļņas, vai kā pašnodarbinātais.

Darbarīki
Biroja tehnika, dators, juridiskā literatūra, piemēram, likumu kodeksi, likumprojekti.

Cik pelna
Atalgojums atkarīgs no vienošanās ar klientu, arī darbavietas un darbības veida, darba pieredzes un profesionalitātes. Atverot privātu biroju, atbildība un risks ir lielāks, bet arī ienākumu līmenis ir augstāks.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?