Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Vienoti vai atsevišķi - joprojām jautājums

Lai gan vienota sabiedriskā medija izveide ierakstīta valdības deklarācijā, koalīcija vasarā vienojās par īpašas apakškomisijas izveidi šī jautājuma skatīšanai un arī no pašu sabiedrisko mediju puses šis jautājums ik pa laikam tiek aktualizēts, atbildīgās Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (Nacionālā apvienība/NA) Dienai atzina, ka šis jautājums nav iekļauts komisijas darba kārtībā, jo neesot aktuāls.

«Šāds Mūrnieces kundzes paziņojums man ir nepatīkams pārsteigums. I. Mūrniece un tās pārstāvētā partija jau vienreiz izgāza vienota sabiedriskā medija koncepcijas pieņemšanu,» atbildīgās komisijas vadītājas paziņojumu Dienai komentēja NEPLP priekšsēdētājs Ainārs Dimants.

Jāatgādina, ka NEPLP izstrādātā un valdības noraidītā apvienotā sabiedriskā medija koncepcija vien valsts budžetam jau izmaksājusi 80 000 latu. Arī Latvijas Televīzijas valdes priekšsēdētājs Ivars Belte un Latvijas Radio ģenerāldirektors Jānis Siksnis joprojām pauž atbalstu mediju apvienošanai, gan norāda, ka tās priekšnoteikums ir stabila finansēšanas mehānisma izveide.

Šā gada jūnija vidū Saeimas koalīcijas padome pēc tam, kad valdības sēdē NA ministri nobalsoja pret apvienotā sabiedriskā medija koncepciju, vienojās izveidot apakškomisiju šī jautājuma skatīšanai. Tas joprojām nav izdarīts, un I. Mūrniece uzsver, ka tam arī neredzot jēgu. «Mums trūkst naudas, lai varētu apvienot Latvijas Televīziju un Latvijas Radio, izveidojot vienotu sabiedrisko mediju. Tam būtu nepieciešami 90 miljoni latu piecu gadu laikā, kuru vienkārši nav. Ar nepietiekamu finansējumu veikt sabiedrisko mediju apvienošanu ir bīstami,» klāstīja I. Mūrniece. Viņa neredz nepieciešamību tik milzīgu summu ieguldīt sabiedriskajā medijā.

Koriģētais NEPLP piedāvājums gan paredz, ka piecos gados papildus no valsts budžeta ir nepieciešami 17,7 miljoni latu, no kuriem 12 miljoni jau ir iekļauti Nacionālajā attīstības plānā. Tomēr atbildīgās Saeimas komisijas vadītāja NEPLP aprēķiniem neuzticas un apšauba, ka pietiks ar 17,7 miljoniem. «Nesaprotu, kā NEPLP varēja no gandrīz 90 miljoniem latu nonākt pie 17,7. Es apšaubu, vai tā būs pietiekama summa, tādēļ arī mēs komisijā šo jautājumu neizskatām.»

A. Dimants norāda, ka 90 miljoni latu bija optimālais scenārijs, kas paredzēja investīcijas arī medija un tehnoloģiju platformās un ēku rekonstrukcijā, turklāt daļu no summas varētu veidot ES struktūrfondu finansējums. «Ņemot vērā finansiālās iespējas, mēs izstrādājām reālistisko scenāriju, paredzot 17,7 miljonus latu pieciem gadiem,» summas samazinājumu skaidro NEPLP vadītājs. Viņaprāt, pie vainas ir politiskās gribas, nevis naudas trūkums.

Ministru prezidenta ārštata padomniece sabiedrības integrācijas jautājumos Sarmīte Ēlerte (Vienotība) sola pie diskusijām par sabiedrisko mediju apvienošanu atgriezties - ja arī atbildīgā Saeimas komisija šo jautājumu tālāk nevirzīs, koalīcijas padomē to varētu skatīti tik un tā, jo vienota sabiedriskā medija izveide ir paredzēta valdības deklarācijā, kuru parakstījusi arī NA.

Pēc NEPLP aprēķiniem, koncepcijas iedzīvināšanai nākamajam gadam no valsts budžeta papildus sabiedrisko mediju bāzes finansējumam būtu nepieciešami 2,3 miljoni latu. Finanšu ministrija (FM) gan uzsver - šo līdzekļu piešķiršana jau 2014. gada valsts budžetā nav iespējama. Ātrākais, kad pie tā varētu atgriezties, būtu nākamgad, ieceri vērtējot 2015. gada valsts budžeta kontekstā, Dienai norādīja FM pārstāvis Aleksis Jarockis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Idejas virzība

Vienota sabiedriskā medija idejas virzība
2011. gadā NEPLP sāk darbu pie koncepcijas
52012. gada 2. februārī jaunievēlētā padome pārņem tās izstrādi
2013. gada 7. janvārī NEPLP koncepciju vienbalsīgi apstiprina
2013. gada 11. jūnijā koncepciju skata valdībā, NA ministri ir pret
2013. gada 17. jūnijā koalīcija vienojas izveidot Saeimas apakškomisiju, kas joprojām nav izdarīts

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?