Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Vienotība dibināšanas līgumu negrozīs

Dienu pirms Vienotības partijas dibināšanas līguma parakstīšanas, kas šodien notiks Valkā, Vienotības valde ir vienojusies negrozīt dibināšanas dokumentus, kā to bija aicinājusi Pilsoniskās savienības (PS) valde pēc Vienotības līderes Solvitas Āboltiņas medijos pieļautās pēcvēlēšanu sadarbības ar Saskaņas centru.

PS tam nevarēja piekrist un aicināja dibināšanas līgumā ierakstīt, ka svarīgos jautājumos, par kādu uzskatāma arī koalīcijas partneru izvēle, lēmumi tiek pieņemti ar kvalificētu balsu vairākumu. Vienotības valde piektdien izšķīrusies šo lēmumu pieņemšanu atstāt valdes kompetencē, Dienai atzina PS līderis Ģirts Valdis Kristovskis, kurš ar saviem partijas biedriem piedalīsies jaunās partijas dibināšanā.

Šodienas kongresam ir vairāk simboliska nozīme, jo tā galvenais uzdevums ir apstiprināt Vienotības partijas izveidi pēc tam, kad lēmumu par partiju reorganizāciju, kas faktiski nozīmē šo politisko spēku darbības izbeigšanu, ir pieņēmis Jaunais laiks, Pilsoniskā savienība un Sabiedrība citai politikai. Jaunās Vienotības partijas pirmais kongress notiks jau pēc Saeimas vēlēšanām 19. novembrī, un tajā arī vēlēs vadību un jaunu valdi. Līdz tam darbosies tagadējā valde, kurā visu triju partiju pārstāvniecība ir līdzīga.

Sadarbību ar Saskaņas centru gan pēc Saeimas vēlēšanām, gan jaunu vēlēšanu priekšvakarā ir pieļāvuši ne tikai Jaunā laika, bet arī Sabiedrības citai politikai līderi, kuri turklāt liedza tagadējā koalīcijā aicināt Visu Latvijai!-TB/LNNK. Tas nozīmē, ka valdības veidošanas laikā PS arī Vienotības valdē var palikt mazākumā. Lūgts to komentēt, Ģ. V. Kristovskis Dienai atgādināja, ka visos Vienotības dokumentos ir noteikti principi, uz kuru pamata var notikt sarunas ar potenciālajiem sadarbības partneriem. Tas nozīmē - sabiedrotajiem ir jāapzinās, ka 1990. gadā pēc 50 okupācijas gadiem tika atjaunota 1918. gadā proklamētā Latvijas valsts. «Latvijas valstiskuma pamatu un okupācijas prettiesiskuma atzīšana ir jebkādas atbildīgas, demokrātiskas un eiropeiskas politiskās darbības priekšnoteikums,» teikts Vienotības vēstījumā. Tikpat būtiski atzīt, ka latviešu valoda ir vienīgā oficiālā valsts valoda. Vienlaikus Vienotība esot atvērta visu tautību pilsoņu iesaistīšanai politiskajā dzīvē un arī valdībā. Saskaņas centra līderi līdz šim ir izvairījušies skaidri atzīt Latvijas okupācijas faktu un šajās vēlēšanās plāno aicināt politiskos spēkus uz trim gadiem, kas būs jaunievēlētās Saeimas pilnvaru laiks, nolikt malā sarežģītos nacionālos un vēstures jautājumus.

Uz jautājumu, kādā situācijā ir iespējama Vienotības sadarbība ar SC, Ģ. V. Kristovskis atbildēja, ka tas var notikt tad, ja šis politiskais spēks atbalsta minētās vērtības vai arī kāds lauž Vienotības vērtību dokumentus. Taču viņš aicinātu neizraut no konteksta vienu politisko spēku, jo, piemēram, vairākumu Saeimā var iegūt ar oligarhiem nesaistītas labējās un centriskās partijas, kāda ir arī Zatlera Reformu partija un Visu Latvijai!-TB/LNNK. Tiesa, ne Vienotība, ne Zatlera Reformu partija pagaidām nav skaidri paudusi attieksmi pret šādu koalīciju, ja minētās partijas iegūtu vairākumu. Jāatgādina, ka PS veidoja no Jaunā laika aizgājušie nacionāli noskaņotie politiķi, kā arī bijušie nacionāli konservatīvās partijas TB/LNNK biedri.

Vēl gan jāņem vērā, ka lielākas izredzes uzvarēt vēlēšanās un diktēt noteikumus pēc tām varētu būt Saskaņas centram un Zatlera Reformu partijai, nevis Vienotībai, kā liecina Latvijas faktu jūlijā veiktā aptauja. Līdz ar to Vienotības līderu sacīto par iespējamo sadarbību ar SC var tulkot arī kā signāla raidīšanu potenciālajiem vēlēšanu veiksminiekiem, lai tie Vienotību neatstātu opozīcijā. Tajā pašā laikā tas ir arī signāls nacionāli noskaņotajiem Vienotības atbalstītājiem, kuriem būtu grūti balsot par partiju, kas gatava sadarboties ar SC. Šī vēlētāju daļa var pārsviesties pie Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK, kas vienīgā ir skaidri noraidījusi sadarbību ar SC.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?