Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Vienotībā nav vienotības par taupīšanu uz pensiju rēķina

Ja visas iespējas, kā konsolidēt 2011. gada budžetu pusmiljarda latu apmērā, būs izsmeltas, tad varētu vētīt iespēju mazināt «pārtikušo pensionāru» pensijas - tādas, kas pārsniedz 300-400 latus, savu iepriekš teikto par pensiju mazināšanu Dienai precizē partiju apvienības Vienotība un tajā ietilpstošās Pilsoniskās savienības priekšsēdētājs Ģirts Valdis Kristovskis.

Viņš gan norāda, ka tas ir viņa personīgais, ne visas Vienotības viedoklis. Apvienībā šis jautājums neesot apspriests, Dienai apgalvoja tās līdzpriekšsēdētājs Aigars Štokenbergs (SCP), norādot, ka vienots Vienotības viedoklis, kur rast nākamgad vajadzīgo budžeta konsolidāciju, varētu izkristalizēties vasaras sākumā, kad apvienība gatavos programmu 10. Saeimas vēlēšanām. «Es kā Vienotības līdzpriekšsēdētājs nekādā gadījumā nepiekritīšu šādam risinājumam,» kategorisks pret pensiju mazināšanu ir A. Štokenbergs. Šāda pati nostāja ir arī pie varas esošajai Zaļo un Zemnieku savienībai (ZZS), kuras pārziņā ir sociālā sfēra.

Iespēju mazināt pensijas, arī pabalstus un skolotāju algas Vienotības vadītājs pieļāva intervijā Sestdienai, kur Ģ. V. Kristovskis norādīja, ka par samazināto apmēru pensionāriem varētu piešķirt valsts obligācijas. Līdz ar to ieturēto ienākuma daļu cilvēki varētu pēc kāda laika saņemt atpakaļ. «Tā būtu jāsauc par aizņemšanos. Mēs naudu no šīm grupām varētu aizņemties.» Viņa teiktais sabiedrībā izraisīja plašu rezonansi, pēc kā Ģ. V. Kristovskis norādīja, ka žurnālists esot nekorekti atspoguļojis viņa intervijā sacīto, no teksta izņemot ārā būtiskas detaļas. Vienotības vadītāja teiktais pārsteidzis Sestdienas galveno redaktori Danu Sinkeviču, kura aicina Ģ. V. Kristovski žurnāla redakcijā, lai noklausītos intervijas ierakstu diktofonā un pārliecinātos par saviem vārdiem, ja viņam par tiem ir radušās šaubas. «Starp citu, pirms žurnāla nodošanas redakcijā tieši runājām, ka beidzot kāds ir godīgi pateicis to, par ko, iespējams, citi domā, bet līdz vēlēšanām baidās publiski atzīt,» - tā D. Sinkeviča. Ģ. V. Kristovskis tagad precizē, ka, runājot par pensiju mazināšanu, domājis pārtikušos pensionārus, kuri pensijā saņem virs 300-400 latiem mēnesī un kuriem valsts pēc obligāciju dzēšanas ieturēto daļu vēlāk atdotu atpakaļ.

Obligāciju piešķiršana ieturētās pensijas apmērā gan nemazinātu budžeta deficītu, kā dēļ budžets nākamgad vispār ir jākonsolidē. «Tas ir tieši tāpat kā aizņemšanās no kaimiņa nesamazina mājsaimniecības budžeta iztrūkumu,» saka A. Štokenbergs, piebilstot, ka aizņemšanās ar obligāciju emitēšanu var pat palielināt deficītu, jo par parādu ir jāmaksā procenti.

Ģ. V. Kristovskis pieļauj iespēju ķerties klāt sociālās sfēras naudas makam, savukārt A. Štokenbergs ir kategoriski pret to. Viņa skatījumā budžetu var konsolidēt, samazinot tēriņus valsts pārvaldē un valsts uzņēmumos, kur Pasaules bankas ieskatā var ietaupīt daudzus miljonus latu. Konsolidāciju var panākt, arī palielinot ieņēmumus, ceļot nekustamā īpašuma nodokli un ieviešot progresīvas iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes. Nekonkretizējot, kāda varētu būt paaugstināta IIN likme, to varētu piemērot ienākumiem, kas gadā pārsniedz 10 000 latu. Tas gan skartu arī pensionārus - tos ne vairāk kā 500 vecos ļaudis, kuri pensijā gadā saņem virs 1000 latu. Par progresīvām IIN likmēm un pret pensiju mazināšanu ir arī ZZS. Jautāts, kā tad konsolidēt 2011. gada budžetu, Saeimas ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis Dienai noteica: «Tā ir finanšu ministra problēma.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?