Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Vienotībai atpakaļceļa vairs nav

Triju partiju - Jaunā laika, Pilsoniskās savienības un Sabiedrības citai politikai - sadarbība apvienībā Vienotība ir radījusi tādu politisko vilkmi, kādas Latvijā nav bijis, sestdien Pilsoniskās savienības (PS) kopsapulcē atzina valdes loceklis Kārlis Šadurskis. Delegātu vairākums konceptuāli atbalstīja iekļaušanos jaunas partijas veidošanā, kas nozīmētu savas partijas reorganizāciju, taču šī procesa sasteigšanā saskata arī riskus.

Līderi gan atzina, ka atpakaļceļa faktiski nav, jo vēlētājiem vairs neeksistē katras atsevišķas partijas zīmols, bet gan _Vienotība_ kā vienots politiskais spēks. «Mūsu izredzes ir ciešākā partnerībā, taču _Vienotības_ veidošanai ir jābūt sapratnes, atklātības un cieņas pilnam procesam,» sacīja partijas līderis Ģirts Valdis Kristovskis, kuram kopsapulce uzticēja PS vadību arī turpmāk. Kad trīs _Vienotības_ partijas būs vienojušās par jaunās partijas programmu, statūtiem un sadarbības principiem, tiks sasaukta PS ārkārtas kopsapulce. PS atbalsta Valda Zatlera atkārtotu ievēlēšanu prezidenta amatā.

Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete un K. Šadurskis savos ziņojumos norādīja gan uz ieguvumiem, gan riskiem, ar kuriem jārēķinās jaunas partijas veidošanā. Tikai šo trīs līdzīgu mērķu vadītu politisko spēku sadarbība ļāvusi sasniegt tik labu rezultātu Saeimas vēlēšanās, un tāpēc arī notiekot konkurentu pretdarbība centieniem uz apvienības bāzes izveidot vienu partiju. «Ja vairs nav Vienotības, atgriežas vecie laiki,» uzskata S. Kalniete. Triju partiju apvienības sarežģītā un ilgā lēmumu pieņemšanas kārtība, ka tie jāizskata katras partijas valdē, mazina Vienotības kapacitāti, un tās dēļ ir nācies ciest zaudējumus. Apgrūtinot arī tas, ka ir vairāki līderi un vairāki varas centri. Tas ietekmē spēju operatīvi koordinēt darbu, kā rezultātā Vienotība zaudēja tiesībsarga vēlēšanās, atgādināja K. Šadurskis. Viņš kā problēmu minēja arī finansējuma piesaistīšanu, jo pašreiz esot grūti pārliecināties, «vai tie nav kādi ziedojumi, kas neatbilst mūsu programmatiskajiem mērķiem».

Novadu domē bija izteiktas bažas, ka lielajā Vienotībā vairs nevarēs saglabāt nacionālo stāju un ka tajā dominēs Jaunais laiks. Ģ. V. Kristovskis arī norādīja, ka apvienībā Pilsoniskajai savienībai nācies iesaldēt savas ekonomiskās nostādnes. Dažuprāt, pēc laika asociācijas ar Vienotību var traucēt, krītoties premjera Valda Dombrovska reitingam. S. Kalniete izteica pretjautājumu - ja mēs nespēsim nosargāt savas vērtības Vienotībā, tad kā to izdarīsim kā sīkpartija? Uz to Ģ. V. Kristovskis reaģēja ar precizējumu: «Mēs neesam sīkpartija. Mēs esam neliela partija ar labiem rezultātiem.» Vairāki runātāji atzina, ka kopumā tādas uzvaras vēlēšanās nebūtu, ja katrs startētu atsevišķi, un ka PS viena nespēs kļūt par lielu politisko spēku.

Uz 14 vietām Pilsoniskās savienības valdē bija izvirzīti 23 kandidāti. Vislielāko atbalstu valdes vēlēšanās ieguva Ilma Čepāne, kuru atbalstīja 160 delegātu, pēc viņas iegūto balsu skaita secībā bija Kārlis Šadurskis, Sandra Kalniete, Ina Druviete, Līvija Plavinska (Latgale), Inese Vaidere, Jānis Avotiņš (Zemgale), Anna Seile, Janīna Kursīte-Pakule, Ilze Vergina (Vidzeme), Lolita Čigāne, Ingmārs Čaklais, Dāvis Stalts (Kurzeme) un Linda Medene. Valdes vēlēšanas bija organizētas tā, lai nodrošinātu visu reģionu pārstāvniecību. Nepieciešamo atbalstu, lai piedalītos partijas lēmumu pieņemšanā, neieguva un valdē nebūs Lietussargu grupas līderes, kultūras ministres Sarmītes Ēlertes, partijas dibinātāja Arvila Ašeradena, kā arī Vienotības frakcijas vadītāja vietnieces Ilzes Viņķeles, kurai ir liela loma Vienotības lēmumu pieņemšanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?