Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Vienotībai ir ko zaudēt

Ja tauta 23. jūlijā nobalsos par Saeimas atlaišanu, tagad valdošā Vienotība varētu būt viena no lielākajām zaudētājām. Maz ticams, ka ārkārtas vēlēšanās tā spētu iegūt tik lielu pārstāvniecību Saeimā, kāda tai ir tagad - 33 mandāti. Ja vēlēšanās ir cits uzvarētājs, tad Vienotība arī varētu zaudēt tiesības veidot nākamo valdību, kuru tagad vada Valdis Dombrovskis, vai pat palikt ārpus tās.

Tāpat tā var otrreiz neiegūt Saeimas priekšsēdētāja amatu, ko šobrīd ieņem Solvita Āboltiņa. Divi augstākie valsts amati nozīmēja arī lielu atbildību, ko šī politiskā spēka vadība, iespējams, neapzinājās vai neprata īstenot. Sociologs Arnis Kaktiņš uzskata, ka Vienotības izredzes noteiks arī tas, vai Valsts prezidents Valdis Zatlers veidos jaunu partiju vai kā citādi iesaistīsies politikā. Vienotība pieļauj iespēju viņu uzaicināt pie sevis.

Vairāki Vienotības politiķi iepriekš uzsvēruši politisko konkurentu mērķtiecīgu darbību, kas vērsta uz apvienības ministru pozīciju vājināšanu, sevišķi liela kampaņa bijusi pret ekonomikas ministru Arti Kamparu, kas tika saistīts arī ar ekonomisko grupu interesēm. V. Dombrovskis, kurš spēja valsti izvest no krīzes, nespēja nodrošināt komandas darbu valdībā, būdams bezspēcīgs pret smagos noziegumos apsūdzētā Aivara Lemberga (ZZS) ietekmes palielināšanos. Tas bija viens no iemesliem, kādēļ Valsts prezidents izšķīrās rosināt Saeimas atlaišanu. Vēlāk intervijās prezidents norādīja uz ZZS atšķirīgajiem balsojumiem tiesiskuma jautājumos un pauda neizpratni, ka koalīcijas partijām katrai ir savs prezidenta kandidāts.

Iespējams, komandas darba un savstarpējās uzticības pietrūka arī pašā Vienotībā, kur bija vismaz divi varas centri - Saeimā pie S. Āboltiņas, kuras padomnieks ir Rīgas domes frakcijas vadītājs, apvienībā ietekmīgais Edgars Jaunups -, un valdībā pie V. Dombrovska. Neformālās sarunās savējie ir sūkstījušies par premjeru, kurš nespējot būt pietiekami izlēmīgs, lai nepieļautu sadarbības partneru visatļautību koalīcijas darbā. Spēku samērs Saeimā gan piedāvāja maz alternatīvu - vienīgā būtu bijusi nomainīt ZZS ar Saskaņas centru, kura sadarbības partneris Rīgas domē ir LPP/LC, bez SC atbalsta tā dēvētās oligarhu partijas ZZS un apvienība Par labu Latviju! nebūtu spējušas pieņemt prezidenta kritizētos lēmumus, piemēram, par tiesnešu neapstiprināšanu.

Vienotība nedomā padoties un vēl cer atjaunot tautas atbalstu, līdz 6. augustam izveidojot vienotu partiju uz Jaunā laika, Pilsoniskās savienības un Sabiedrības citai politikai bāzes. Par to nolemts pirmdien Vienotības valdes sēdē, vienam tās pārstāvim atturoties. Pēc neoficiālas informācijas, tas bija no PS. Tās pārstāvji nesen neieradās uz Vienotības biroja atklāšanu, apšaubot tā lietderību laikā, kad vajadzētu būt taupīgiem. PS līderi arī atzina, ka vienotā partijā var apvienoties, ja partneri cits citam uzticas un to starpā valda koleģialitāte. Bažas bija arī par to, ka atsevišķi cilvēki apvienības vārdā «sarunā lietas, par kurām pārējie nav informēti», ar ko vispirms bija domāti E. Jaunupa kontakti ar plašu personu loku. Viņam ir arī liela loma finansējuma piesaistīšanā. Portāls pietiek.com otrdien vēsta, ka E. Jaunupa ietekmi partijā varētu samazināt.

Vienotības valdes loceklis E. Jaunups, kuram piemīt līderim nepieciešamie dotumi, Dienai pārliecināts apgalvoja: «Mana loma būs tāda pati kā līdz šim, kamēr Jaunais laiks nelems citādi.» Viņš noliedza, ka būtu kādi PS neatbildēti jautājumi, un tās šaubas nodēvēja par «Pilsoniskās savienības biedru mazspējas izraisītu skaudību». Uz Vienotības izredzēm vēlēšanās viņš raugās optimistiski, apzinoties, ka ir pieļautas kļūdas, bet tās būtu atklāti jāatzīst un vienlaikus jāspēj sabiedrībai parādīt «Valda Dombrovska padarītais, kas ir ievērības cienīgs». Neformāla informācija liecina, ka pēdējā laikā neiecietību pret kolēģiem no PS demonstrējusi arī S. Āboltiņa. Viena no PS līderēm Sandra Kalniete pēc pirmdien notikušās Vienotības valdes sēdes tāpat kā PS priekšsēdis Ģirts Valdis Kristovskis uz iespēju izveidot vienotu partiju raugās cerīgāk. S. Kalniete atzina, ka agrākās šaubas nav kliedētas, taču tagad ir cita politiskā realitāte un «šaubas ir jāspēj nolikt malā, lai veiksmīgāk nostartētu vēlēšanās».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?