Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Viesnīcā ir svešas ausis, p aziņo Šlesers

«Prezidents skaidri pateica, ka šai lietai jāvirzās uz priekšu. Pašreiz lēmums būs jāpieņem norvēģiem, kas ir viesnīcas īpašnieki [Linstow AS], un kompānijai Radisson, kas pārvalda šīs viesnīcas. [..] Norvēģi ir sašutuši par notikušo. Es domāju, ka reakcija no viņu puses būs asa,» pēc sarunas ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru ceturtdien žurnālistiem teica Saeimas deputāts Ainārs Šlesers (PLL).

Politiķis vakarrīt nāca klajā ar skandalozu paziņojumu - viņa rīcībā esot informācija, ka Latvijas viesnīcās, piemēram, _Radisson Blu Rīdzene_ (pazīstama kā viesnīca _Rīdzene_), nesankcionēti tiekot noklausītas ārvalstu amatpersonas. A. Šlesers to nosauca par «Radissongeitu». Noklausīšanā esot vainojams Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sadarbībā ar Satversmes aizsardzības biroju (SAB).

A. Šlesers norādīja, ka viņa informācijas avoti nākot no drošības iestādēm, tāpēc esot uzticami, un ir gatavi sadarboties, ja saņems garantijas no V. Zatlera, tādēļ esot ļoti svarīgi, lai viņš tiktu pārvēlēts prezidenta amatā. Pēc tikšanās politiķis norādīja, ka V. Zatlers esot piekritis uzņemties «patronāžu» šajā lietā. Jautāta, ko īsti nozīmē patronāža, prezidenta preses sekretāre Ilze Rassa atbildēja, ka prezidents lūgšot ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru «pasekot līdzi šai lietai».

NDP nesasauks

Kaut gan A. Šlesers LNT raidījumā 900 sekundes bija paudis, ka prezidentam nekavējoties būtu jāsasauc Nacionālās drošības padomes ārkārtas sēde, I. Rassa norādīja, ka «šāda iespēja šobrīd netiek apsvērta». Viņa arī teica, ka A. Šlesers nekādus lietiskos pierādījumus prezidentam neesot iesniedzis. KNAB politiķa apgalvojumus atsakās komentēt, savukārt SAB noliedz nelikumības un norāda, ka A. Šlesera pienākums ir vērsties Ģenerālprokuratūrā (ĢP), ja viņam ir kādi pierādījumi. Līdzīgi domā bijušais KNAB vadītājs Aleksejs Loskutovs un Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītājs Ainars Latkovskis (abi Vienotība). «Man liekas, ka Šlesera kungam, kopš viņš ir nobīdīts no lēmumu pieņemšanas, ir uzmanības trūkuma sindroms. Rēķinu, ka ar skaļiem paziņojumiem viņš nāk klajā katru otro mēnesi,» asi ironizē A. Latkovskis.

A. Šlesers gan uz to atbild: «Man popularitātes pietiek.» Viņš arī norāda, ka, viņaprāt, pašlaik drošības iestādēs esot izveidojusies visatļautības sajūta un trūkstot iespēju tās kontrolēt, tāpēc, līdzīgi kā uzņēmumos, tajās ik gadu būtu jāveic neatkarīgs audits. To varētu īstenot, paplašinot prezidenta pilnvaras. Jautāts, kādēļ viņa minētajiem informatoriem nepieciešamas prezidenta garantijas, A. Šlesers norādīja, ka citādi viņi baidītos zaudēt darbu.

ĢP saistībā ar A. Šlesera paustajām ziņām jau sākta pārbaude, kaut arī pats politiķis tajā atkārtoti nav vērsies. A. Šlesers ar šādām bažām prokuratūrā bija vērsies aptuveni pirms diviem gadiem, taču toreiz tās neapstiprinājās. ĢP sazinājusies ar Rīdzenes ģenerāldirektoru, un Radisson Blu pārstāve Aiga Lapiņa aģentūrai LETA solīja, ka viesnīcā notiks visas nepieciešamās pārbaudes.

Iecienījis numurus

Kāda bijusī Rīdzenes darbiniece Dienai norādīja, ka noklausīšanās tik vienkārši viesnīcā nevarētu notikt, jo, piemēram, pirms Krievijas miljardiera Oļega Deripaskas viesošanās telpas rūpīgi pārbaudītas, meklējot tieši spiegošanas ierīces. Viņa gan atzīst, ka laikā, kad strādājusi viesnīcā, A. Šlesers tur ļoti regulāri rīkojis sanāksmes un pirms tām viesnīcas telpas neesot pārbaudītas. Viņa arī skaidroja - kaut gan lielākā daļa viesu savām sarunām lielākoties izmantojuši viesnīcas restorānu vai bibliotēku, A. Šlesers tikšanās rīkojis vai nu luksusa, vai prezidenta klases numuros. Tieši par šiem numuriem politiķis LNT tiešraidē apgalvoja, ka tajos notiekot noklausīšanās. Vēlāk uz žurnālistu jautājumu, vai arī viņš pats varētu būt bijis starp noklausītajām personām, politiķis ironiski atbildēja: «Mani klausa jau 13 gadus.»

Bijusī darbiniece piebilst, ka vēl bez A. Šlesera un ārvalstu prominencēm Rīdzenē bieži vien bijuši manāmi pašmāju biznesmeņi un politiķi, piemēram, bijušais iekšlietu ministrs Ēriks Jēkabsons. Jautāts, vai viņam kādreiz nav radusies sajūta, ka viņa sarunas viesnīcā ir noklausītas, Ē. Jēkabsons šādu iespēju neizslēdza. Viņš gan uzsvēra, ka A. Šlesera teiktais esot ļoti nopietna apsūdzība: «Ja Šlesers ar kaut ko tādu nāk klajā, tad vai nu viņam ir nopietni fakti un pierādījumi, vai arī viņš par kaut ko ir bailēs un ar šādu skandālu mēģina novērst uzmanību no kaut kā cita - rīkojas preventīvi. Bet tā ir tikai mana spekulācija, un pareizākais būtu to izskatīt legālā, tiesiskā ceļā.» A. Šlesers, jautāts, kādēļ ar paziņojumu nācis klajā tieši tagad, atbildēja: «Šodien biju uzaicināts uz televīzijas interviju un skaidri paudu, ka šajā gadījumā ir problēma, kura var reāli ietekmēt prezidenta vēlēšanas.»

Jāatgādina, ka telefonsarunu noklausīšanās ir nelegāla, ja vien nav saņemta tiesneša atļauja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?