Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Vieta, kur cilvēki rada ģeniālus darbus

Jurģis Liepnieks

Puaro. lv redaktors

Bibliotēkai nav jāpārvēršas par tirgus laukumu vai izstāžu, koncertu un tingeltangeļu vietu. Bibliotēkai ir jābūt bibliotēkai. Esam iztērējuši milzīgu naudu, lai uzbūvētu māju, bet tērējam smieklīgi, nožēlojami, katastrofāli mazu naudu, lai pirktu grāmatas. Galvenais uzdevums būs to piepildīt ar jaunām, vajadzīgām, dārgām grāmatām. Tā var būt koncertzāle un nezin kas, bet tas nav svarīgi. Bet, ja tas ir, lai netraucē lasīt grāmatas. Galvenais ir funkcionalitāte: lai lasītājs var dabūt to, ko viņam vajag. Ja studējat baltu filoloģiju vai marksismu-ļeņinismu, tad to varat, taču nevaru iedomāties nevienu citu nozari, kur jūs varat dabūt visu, ko jums vajag pētniecībai un studijām mūsdienu pasaules līmenī, nemaz nerunājot par profesionālo periodiku. Viss atduras naudā.

Māra Zālīte

dzejniece

Vārds «bibliotēka» ir atvasināts no «biblia» - grāmata, taču tagad grāmatas vairs nav vienīgais informācijas nesējs. Modernās bibliotēkas funkcijas ir ārkārtīgi plašas, kopumā to varētu saukt par garamantu krātuvi. Jābūt auditorijām, kurās var notikt mākslas izstādes, konferences, koncerti. Svarīgi, ka būs plašas iespējas bērniem. Viņiem nav jālasa tikai Raiņa bērnu dzejolīši. Vajag izzinošas spēles, atraktīvas pasaku istabas. Bibliotēkās Londonā, Toronto vai Parīzē ir mazi kaktiņi, kur notiek kaut kas pavisam specifisks: 10 cilvēku klausās kaut ko ekskluzīvu par Umberto Eko simboliem, citur lasa lubenes. Bibliotēkas Ventspilī un Tukumā jau nevar sevi iedomāties bez filmotēkas un fonotēkas. Tās pilda arī milzīgu sociālo funkciju. Bibliotēka vienmēr pilna ar cilvēkiem: pensionāri iet lasīt avīzes, žurnālus, jaunieši kaut ko dara pie datoriem, daudzi cilvēki citur netiek pie interneta.

Artis Svece

filosofs

Tuvākās nākotnes bibliotēkas galvenais uzdevums, manuprāt, būs informācijas menedžments. Skaidrs, ka grāmatu glabāšanas funkcija saglabāsies, bet parastajam apmeklētājam tā kļūs arvien nemanāmāka, drīzāk bibliotēkai būs jānodrošina dažādas informācijas pieejamība. Piemēram, spriežot pēc pašreizējām tendencēm, informācija, kas ir svarīga zinātniekiem, kļūs tik dārga, ka bez bibliotēku starpniecības tā nebūs iegūstama. Atbilstoši arvien vairāk telpas būs jāatbrīvo no grāmatām, dodot vietu klientu apkalpošanai un komunikācijai. Tas, vai bibliotēkā ir kafejnīca un koncertzāle, ir tikai jautājums par pakalpojumu klāstu, nevis būtību.

Roberts Ķīlis

izglītības un zinātnes ministrs

Bibliotēka kā kultūras nams vai tikai vieta, kur stāv grāmatas, būtu nepareizs priekšstats. Tā ir pakalpojumu kopa, kas saistīta ar datu savākšanu, apstrādi un analīzi. Ja grib, lai bibliotēka ir dzīva, tajā jānotiek zināšanu apmaiņai, jaunu dzirksteļu radīšanai. Tā ir vieta, kur cilvēki rada ģeniālus darbus. 1. Kādas valsts iestādes tur atradīs jaunas mājas. Kandidāti: a) uz laiku - ES prezidējošās valsts Latvijas sekretariāts; b) būtu XXI gadsimtam atbilstoši, ja uz LNB ēku pārceltos Izglītības un zinātnes ministrija un Kultūras ministrija.

2. Bibliotēkā varētu atrasties arī Komunikācijas muzejs. 3. Tā var darboties arī kā birojnīca. Tas nozīmē: uzņēmumi bez savām telpām to izmanto noteiktiem pasākumiem - sanāksmju, semināru organizēšanai, pētnieciskajai darbībai. Jānosaka kritēriji, lai tās būtu kompānijas, kas saistītas ar noteiktu darbības loku: radošās industrijas, tehnoloģijas, informācija, kultūra, izglītība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Viedokļus apkopojusi Inese Lūsiņa

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?