Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Vietējie ražotāji pašmāju ogas un dārzeņus nesmādē

Veikalos ievērota un garšīga ir Bauskas uzņēmuma Kronis produkcija - rīvētas dzērves, brūklenes, zemeņu, upeņu džems, cidoniju sula, marinēti gurķīši un konservēti zirnīši. Diena noskaidroja, ka uzņēmumā labprāt pieņemot labas, skaistas un pārlasītas dzērvenes. Visbiežāk tās nākot no Lubānas puses. Pieņemot gan no individuāliem piegādātājiem - kaut vai pāris kilogramu, gan lielākos apjomos - cik vajagot produkcijas izstrādei. No zemgaliešiem gaidot ķiplokus, gurķus, zaļos zirnīšus, vēlāk rudenī - ābolus.

Latvijas lielākā ogu pārstrādes uzņēmuma Pure Food iepirkuma direktors Dzintars Pūkainis stāsta, ka šogad iecerējuši iepirkt 1000 tonnu melleņu, pa 100 tonnām brūkleņu un dzērveņu, vairāk nekā 100 tonnu aveņu. «Pagājušajā gadā iepirkām tikai ap 550 tonnu meža ogu, bet cilvēki tās lasa aktīvi. Iepirkuma cena gan mainās katru dienu,» atzīst Dzintars Pūkainis. Tāpat iecerēts pirkt 70 līdz 80 tonnu Latvijas dārzos audzētu upeņu un 10 līdz 20 tonnu jāņogu. «Ogas pieņemam no piegādātājiem par konkurētspējīgām cenām, bet, ko nevaram dabūt Latvijā, iepērkam no citurienes,» stāsta uzņēmuma pārstāvis.

«Dārzeņu un ogu iepirkumi Spilvā paredzēti ap 350-400 tonnu apjomā, tas ir aptuveni tāpat kā iepriekšējā gadā. Būtiski vairāk nekā 2010. gadā plānots iepirkt tikai sīpolus, seleriju saknes, skābenes, zemenes. Izejvielu iepirkuma pieaugumu konkrētās pozīcijās nosaka pieprasījuma pieaugums pēc konkrētiem produktiem Latvijas un eksporta tirgos,» skaidro Spilvas Iepirkuma nodaļas vadītāja Anda Stepanoviča.

Spilva ražošanas vajadzībām dārzeņus un ogas iepērk galvenokārt saskaņā ar iepriekš noslēgtiem līgumiem un salīdzinoši lielos apjomos no pietiekami lieliem piegādātājiem. Turklāt liela daļa dārzeņu - burkāni, sīpoli, seleriju saknes, ķiploki - Spilvas ražotnei tiek iepirkti nomizotā veidā. Mazākā apjomā dārzeņu audzētāji Latvijā var savas ražas piedāvāt dārzeņu uzpircējiem, kas nodarbojas ar to mizošanu.

Latvijas dārzeņu audzētāji sezonas gaitā var arī piegādāt, piemēram, netīrītas skābenes, mārrutkus, taču piegādei jābūt salīdzinoši lielā apjomā vai arī, ja piegāde ir neliela, jāvienojas par savas dārza ražas piegādi dienā, kad Spilvā dārzeņus ieved lielie piegādātāji. Pēc pašreiz apstiprinātajiem plāniem, ir skaidri paredzēts iepirkt: 140 tonnas skābeņu, 10 tonnas svaigu sīpolu, divas tonnas seleriju sakņu, 14,3 tonnas kabaču un citus dārzeņus. Precīzi apjomi, kā arī visu dārzeņu un ogu iepirkuma proporcija būs zināma sezonas gaitā. Kā pirmais sākts skābeņu iepirkums, kas aizsākās maijā un turpināsies līdz vasaras beigām. Pašreiz Spilvā no audzētājiem Latvijā jau iepirktas 30,3 tonnas skābeņu. Plānots iepirkt 140 tonnas skābeņu, kas ir par 48% vairāk, nekā tika iepirkts pagājušajā gadā. Pērn iepirktas 94,6 tonnas skābeņu (arī viss apjoms Latvijā).

Pārējo dārzeņu un ogu iepirkumus plānots sākt jūlija beigās un augustā. Turpinājumā - vasaras gaitā - ir paredzēti kabaču, burkānu, seleriju, sīpolu, citu dārzeņu un arī ogu iepirkumi. 70 līdz 80% no Spilvas ražošanai nepieciešamajiem dārzeņiem plānojam iepirkt no Latvijas piegādātājiem. Piemēram, vislielākie skābeņu piegāžu apjomi nāca no Cēsu novada un tā apkaimes. Spilva ir vienojusies, ka šogad Latvijas skābeņu piegādāji varēs piegādāt visas uzņēmuma ražošanai nepieciešamās 140 tonnas, teic uzņēmuma pārstāve.

«Šosezon Spilva iepērk saldētas ogas. Ja ogu audzētāji vai lasītāji vēlas nodot ogas pārstrādei, tad jāsazinās ar tādām kompānijām kā Pārsla 2, Sparlats, bet dārzeņus iepērkam no tādiem piegādātājiem kā zemnieku saimniecība Viesturi, Baltijas dārzeņi, Mūsmāju dārzeņi,» stāsta Anda Stepanoviča.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Starp populistiem un politikas "sanitāro kordonu"

Vēlēšanu gads Lietuvā sasniedzis kulmināciju – šīs nedēļas nogalē kaimiņvalsts pilsoņi jau trešo reizi šajā gadā tika aicināti uz vēlēšanām. Maijā tika vēlēts prezidents, šo amatu saglabājot līdzši...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?