Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Vietējiem pārtikas ražotājiem nāksies piekāpties

Nekur neliksies, kritīsies - tā pārtikas cenu izmaiņas šā gada laikā prognozē nozares pārzinātāji. Vislielākā skaidrība ir par piena produktiem, kam vajadzētu turpināt gada pirmajā pusē uzsākto jūtamo cenu kritumu. Tomēr paredzams, ka cenu sarukums neies secen arī citām pārtikas preču grupām, tajā skaitā maizei, gaļai un dārzeņiem.

Eksperti to pamato ar maksātspējas un daļēji arī ražošanas izmaksu sarukumu un paredz, ka kritums būs spēkā līdz brīdim, kad valsts tiks ārā no krīzes. «Cenas sāks celties, kad pasaulē un Latvijā beigsies krīze, par ko pagaidām vēl nekas diemžēl neliecina,» uzskata Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe.

Uz pusi lētāk

Piens, jo tur ir lielas lēta importa iespējas, - vaicāta par precēm, kas gada beigās varētu būt krietni lētākas, saka I.Gulbe. Gada nogalē piena produktu cenas varētu būt pat par 50% zemākas nekā janvārī, līdzšinējais kritums esot mērāms 15-20% robežās. Tātad litrs pilnpiena, kas janvārī vidēji maksājis 63 santīmus, gada beigās sasniegtu 32 santīmu robežu.

Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības vadītājs Jānis Šolks gan uzsver, ka cenas jau patlaban atsevišķu zīmolu piena pakām ir zem 40 santīmiem, tādēļ uzskata, ka lielāko krituma daļu piena cenas jau ir pārdzīvojušas, un līdz gada beigām runa varētu būt par dažiem santīmiem.

Batonam mūžīgas akcijas

Tikmēr maizes plauktos cenas piena cienīgas svārstības nepiedzīvos. «Maiznieki iepriekš bija pieticīgāki ar sadārdzināšanu, tādēļ arī nav tāda atpakaļceļa kā pienam,» vērtē Latvijas Maiznieku biedrības vadītājs Valdis Circenis. Nozares lielie, industriālie spēlētāji patlaban izvēlējušies nevis pastāvīgu cenu samazinājumu, bet nemitīgas akcijas, visvairāk - baltmaizei. Rudzu maizei cena palikusi tā pati, jo tā tiek ražota mazākos apjomos un arī pats process ir dārgāks, tādēļ nav, uz kā rēķina to padarīt lētāku, saka V.Circenis.

Līdz septembrim graudu tirgus ir stabils, tādēļ stabila turēšoties arī maizes cena, bet tālāko viņš neņemas prognozēt, nezinot, kāda būs pasaules graudu raža. Tomēr I.Gulbes prognozes paredz graudu un miltu produktiem 10-20% cenas kritumu līdz gada beigām.

Darbarokas lētākas

20-30% visa gada griezumā varētu būt arī gaļas palētināšanās. Daļēji tāpēc, ka ražotājiem varētu mazināties darbaspēku izmaksu pozīcija. «Šī ir nozare ar lielu roku darba īpatsvaru, un līdz gada beigām uzņēmumiem darbinieki varētu izmaksāt vēl lētāk, nekā līdz šim. Cilvēki būs gatavi strādāt par minimālo algu,» vērtē I.Gulbe. Izņemot vēl arī gāzi, maz ticams, ka ražotājam varētu sarukt citas izmaksu pozīcijas, iebilst Gaļas ražotāju un pārstrādātāju asociācijas vadītājs Jānis Bāliņš. Pēc LTVC datiem, cūkgaļas karbonādes cena maijā, salīdzinot ar janvāri, bija par 10% zemāka. Toties par attīstību viņš neņemas spriest, norādot, ka atsevišķas izmaksu pozīcijas varētu pat augt. Piemēram, nauda, kas liellopu saimniekiem jātērē pārbaudēm, jo summa, ko sedza valsts, turpmāk, visticamāk, gulsies uz ražotāju pleciem.

Tikmēr dārzeņu ražotāju kooperatīvs Mūsmāju dārzeņi norāda, ka cenas nācies samazināt poļu importa dēļ. «Pat nesaprotu, kā par tādu pašizmaksu var izaudzēt! Bet mūsu pircējam vairs nav rocības, un mums jāpielāgojas,» vērtē kooperatīva vadītāja Edīte Strazdiņa. Šogad dārzeņu cenas samazināšoties par 20-30%. Smags būšot rudens, kad mazdārziņos ienāksies raža tiem, kas nav profesionāli audzētāji, bet šajā rūpalā metušies krīzes iespaidā. Ar janvārī cenas varētu sākt normalizēties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?