Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 10. oktobris
Druvis, Arvīds, Arvis

Vietējo ražojumu atbalsts īsti nesokas

Atšķirībā no ārvalstīm iepirkumu procedūras Latvijā ir maz orientētas uz vietējo ražojumu atbalstu, un, pēc vairāku ekonomikas ekspertu domām, tas var pat kavēt Latvijas ekonomisko izaugsmi.

«Ir ļoti dīvaini klausīties vai lasīt paziņojumus par to, kā mēs panāksim no Latvijas aizbraukušo cilvēku atgriešanos brīdī, kad dažādu iepirkumu konkursos ar ļoti zemu cenas starpību uzvar ārvalstu ražotāji,» spriež a/s Energokompānija Jauda komercdirektors Ivars Eniņš un piebilst, ka runa nav par piedāvājumiem, kur ir būtiskas cenas atšķirības, bet gan par dažiem procentiem. Attiecībā uz vietējās tautsaimniecības atbalstu zināmas korekcijas radīja pagājušā gada augustā Krievijas ieviestās sankcijas rietumvalstu pārtikas ražojumiem, kuru iespaidā mūsu valsts beidzot nekautrējās publiski aicināt dažādās iepirkumu procedūrās izstrādāt nosacījumus, kuri būtu labvēlīgi tieši Latvijas pārtikas ražotājiem. Tomēr par masveida vietējās produkcijas atbalstu šobrīd runāt ir stipri pāragri.

Ekonomiskais princips

Energoprodukcijas firmas pārstāvis stāsta, ka ar šādu, piemēram, par 10% lētāku ārvalstu produkcijas akceptēšanu valsts zaudē vairāk nekā iegūst. Šajā gadījumā runa nav tikai par to, ka Latvijas uzņēmumi zaudē peļņas iespējas un nodarbina mazāk strādājošo, bet arī par neiegūtajiem nodokļiem, turklāt ar to starpniecību kopējais valsts un pašvaldību budžets var atgūt pat vairākus desmitus procentu no iztērētās summas. Runājot konkrētos skaitļos, I. Eniņš stāsta, ka pērn četros iepirkumos, kuru apjoms bija lielāks par pusmiljonu eiro, ar piedāvāto cenu, kas vidēji bijusi aptuveni par 3% augstāka (lielākā starpība 8,76%) nekā ārvalstu piegādātājiem, uzņēmums nav ieguvis pasūtījumus par vairāk nekā 16 miljoniem eiro.

Savukārt Mašīnbūves un metālapstrādes uzņēmumu asociācijas vadītājs Vilnis Rantiņš atzīst, ka galvenajam principam iepirkumu veikšanā vajadzētu būt nevis cenai, bet gan kopējam saimnieciskajam izdevīgumam valstī kopumā. «Ja kvalitātes ziņā Latvijas prece ir konkurētspējīga, tad ir muļķīgi atdot savu nišu ārvalstu uzņēmumiem, nenodarbināt vietējos strādniekus un tajā pašā laikā maksāt šiem cilvēkiem bezdarbnieka pabalstu,» situāciju vērtē mašīnbūvētāju organizācijas vadītājs.

Viņš uzsver, ka vietējais ražotājs maksā nodokļus, kuri ir piekritīgi gan valsts, gan pašvaldību budžetiem, turklāt daļa no tiem tiek maksāti avansā, ko ārvalstīs uzņēmumi bieži vien nedara. Vienlaikus esošās likumdošanas ietvaros, kur gan tiek atļauts saimnieciski izdevīgākās cenas princips, to var piemērot konkrētai precei vai pakalpojumam, bet faktiski nedarbojas valstiskā izdevīguma princips, ar kura starpniecību valstij un pašvaldībām kopējais finanšu gala rezultāts būtu ievērojami augstāks nekā patlaban.

«Runājot par valsts saimniecisko izdevīgumu dažādu iepirkumu procedūru veidošanā, tas labākajā gadījumā būtu vērtējams kā stipri viduvējs. Ja paklausās, kā miljoni tiek zaudēti, piemēram, tajā pašā vilcienu iepirkumā, vispār runāt negribas,» sašutis ir ekonomists Uldis Osis. Viņaprāt, runa nav tikai par to, cik valsts var atgūt no vietējiem uzņēmumiem nodokļu veidā, bet arī par pieredzes gūšanu, lai radītu vietējo kompāniju izaugsmes iespējas un iespēju piedalīties ne tikai vietējā, bet arī ārvalstu tirgus norisēs. Diemžēl reizēm esot pamats domāt, ka iepirkumu specifikācija esot nevis tāda, lai ieguvēji būtu vietējie, bet tieši pretēji - kāds ārvalstu uzņēmums.

Atšuj dažādi

I. Eniņš zina teikt, ka, lai panāktu finansiāli izdevīgāko iznākumu gan vietējai tautsaimniecībai, gan sociālekonomiskajiem procesiem, citas Eiropas valstis dažādā veidā ne tikai sniedz atbalstu, bet pat lobē savus ražotājus. Viņš saka, ka risinājums ir dažādu papildu specifikāciju un papildu prasību ieviešana, kuras vieglāk izpildīt vietējiem ražotājiem. Uzņēmēji liek noprast, ka Latvijas uzņēmumus ārvalstīs valsts un pašvaldību pasūtījumos regulāri «atšuj».

«Vai jums ir noliktava Somijā?» jautājumu uzņēmuma pārrunās ar potenciālajiem pircējiem atceras I. Eniņš. Ja šādas noliktavas nav, jāsadarbojas ar vietējiem uzņēmumiem, kuriem tādas ir, vai jābūvē pašiem, taču jebkurā gadījumā šādu specifisku prasību izvirzīšana ir stimulējoša vietējai ekonomikai, vienalga, vai ārvalstu uzņēmums izstājas, vai kaut kādā veidā risina jautājumu par tālāku dalību potenciālajā iepirkumā.

Veidi, kā dažādas valstis aizstāv savu ekonomiku, ir atšķirīgi, piemēram, Lietuvā konkursu tehniskā dokumentācija var būt tikai lietuviešu valodā. V. Rantiņš teic, ka vispārējās demokrātijas apstākļos rietumvalstīs sabiedriskā doma attīstījusies tik tālu, lai dotu priekšroku vietējiem uzņēmumiem.

Savukārt U. Osis pieļauj, ka līdz ar pašreizējiem uz deflāciju orientētajiem procesiem eirozonas valstīs vietējo uzņēmumu protekcionisms tur varētu palielināties. Attiecībā uz to, ko darīt Latvijā, ekonomists mudina rosināt diskusiju par iepirkumu speciālistu kvalifikācijas celšanu, kas bieži vien nav atbilstoša. Tādējādi, izsludinot iepirkumu konkursus, nolikumos paliek zināmas neskaidrības, kas vēlāk rada pamatu dažādiem tiesas procesiem. Pēc U. Oša domām, iespējams, vajadzētu izstrādāt un sniegt priekšlikumus Eiropas Komisijai par to, lai arī Latvijas uzņēmumiem būtu labākas iespējas piedalīties vietējos un ārvalstu sabiedriskā sektora iepirkumos. Kā potenciālu problēmu izaugsmei viņš min to, ka Latvijas uzņēmumi ir mazi, līdz ar to ir grūtības ar pārstāvniecību uzturēšanu ārvalstīs, kamēr ārvalstu kompānijām Latvijā šādās pārstāvniecības ir un attiecīgi eksperti seko līdzi vietējā tirgus norisēm.

Zaļais iepirkums

Viena no konkrētām lietām, ko Latvijā var panākt, - tā dēvētā Zaļā iepirkuma ieviešana pārtikas rūpniecībā, uzskata Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) vadītāja Līga Menģelsone. «Pretējā gadījumā veidojas absurda situācija - Latvijas ražotājiem krīzes apstākļos nav kur realizēt saražoto pienu vai izaudzētie dārzeņi jāmet ārā, bet tai pašā laikā mūsu pašu bērni skolās un bērnudārzos dzer lietuviešu pienu un ēd poļu gurķus,» piebilst LDDK vadītāja un skaidro, ka Zaļā iepirkuma pieeja sākotnēji balstīta vides aizsardzības politikā, un tā mērķis bijis mazināt izmešu daudzumu atmosfērā, jo ir starpība, vai, piemēram, tomāts tiek vests no desmit kilometru attāla ciemata vai transportēts pāri visai Eiropai. «Aptuvenas aplēses liecina, ka, piemēram, pārtikas nozarē iepērkot no vietējiem ražotajiem preces 100 000 eiro vērtībā, gadā tiek nodrošinātas vidēji 1,5 darba vietas, bet darbaspēka nodokļos un pievienotās vērtības nodoklī vien tiek nomaksāti 9080 eiro. Taču, iepirkumos ar zemāko cenas piedāvājumu uzvarot ārzemju uzņēmumiem, ilgtermiņā zaudējam gan darba vietas, gan nodokļus,» uzskata L. Menģelsone.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Pārtikas rūpniecība

Papildus nodarbināto skaits, palielinot ražošanas apjomu par 100 000 eiro
Pārtikas ražoš. kopā: 1,5
Gaļas produktu ražoš.: 1,5
Zivju, vēžveidīgo pārstrāde: 2,4
Augļu, dārzeņu pārstrāde: 1,3
Augu un dzīvnieku eļļu un tauku ražoš.: 0,9
Piena produktu ražoš.: 0,7
Graudu produktu ražoš.: 0,4
Konditorejas izstrādājumu ražoš.: 3
Citu pārtikas produktu ražoš.: 1,4
Darbaspēka nodokļu
kāpums, palielinot
ražošanas apjomu par
100 000 eiro
Pārtikas ražoš. kopā: 4953
Gaļas prod. ražoš.: 4123
Zivju, vēžveidīgo pārstr.: 6437
Augļu, dārzeņu pārstr.: 5709
Augu un dzīvnieku eļļu un tauku ražoš.: 3009
Piena prod. ražoš.: 3535
Graudu prod. ražoš.: 2292
Konditorejas izstrādājumu ražoš.: 9233
Citu pārtikas produktu ražoš.: 5930
Avots: LDDK

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?