Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Vīķe-Freiberga saglabā cerības uz ES prezidenta amatu

Tumšā zirdziņa loma varētu palīdzēt bijušajai Latvijas prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai cīņā par pirmā Eiropas Savienības prezidenta amatu, jo viņai ir labas izredzes apsteigt vairākus citus kandidātus, kuri Eiropā ir labāk zināmi. V.Vīķes-Freibergas kandidatūra izpelnījusies pārsvarā labvēlīgas atsauksmes gan no ES valstu līderu, gan no Eiropas preses un sabiedriskās domas puses. V.Vīķes-Freibergas izredzēm par labu nācis tas, ka viņa ir teju vienīgā sieviete, kas pretendē uz šo augsto amatu. Pēdējās dienās pastiprinājušās runas, ka ES vadībā nepieciešama lielāka sieviešu līdzdalība.

Paredzams, ka lēmums par ES prezidenta un ārlietu vadītāja amatu aizpildīšanu tiks pieņemts ceturtdien ES dalībvalstu līderu sanāksmē Briselē. Latvijas valdība pirmdien izteica atbalstu V.Vīķes-Freibergas kandidatūrai. Kā atzina premjers Valdis Dombrovskis (JL), eksprezidentes izredzes ieņemt ES līderes amatu pēdējo dienu laikā ir uzlabojušās, jo redzams ievērojams atbalsts viņas kandidatūrai.

V.Vīķe-Freiberga teica, ka nekad nav izdarījusi likmes zirgu sacīkstēs, bet ir skaidrs, ka cīņā par ES prezidenta amatu viņas izredzes esot «lielākas par nulli». Bukmeikeru kantoris Ladbrokes, kas pieņem likmes par iespējamo uzvarētāju, V.Vīķei-Freibergai atvēlējis dalītu piekto vietu ar likmi 10 pret 1, bet par favorītu tiek uzskatīts Beļģijas premjers Hermans van Rompujs.

V.Vīķe-Freiberga uzskata, ka viņas izredzes būtu lielākas, ja ES prezidentu izraudzītos tautas balsojumā, nevis politiķu sarunās. Viņa uzdrošinājusies kritizēt ES pierasto lietu kārtošanas mehānismu, kam tiek pārmests atklātības trūkums. V.Vīķe-Freiberga izteikusies, ka ES prezidentu nedrīkst izvilkt kā trusīti no burvju mākslinieka cepures.

Tomēr gaidāms, ka cīņas uzvarētājs arī šoreiz tiks noskaidrots aizkulišu cīņā. V.Dombrovskis iesaistījies sarunās ar ietekmīgu ES dalībvalstu vadītājiem, lai aizstāvētu V.Vīķes-Freibergas kandidatūru. Premjera padomniece Elīna Melngaile informē, ka bijušās prezidentes kandidatūra sarunās ar citu valstu vadītājiem tiek vērtēta ļoti pozitīvi.

Pašlaik galvenais favorīts uz ES prezidenta amatu ir H.van Rompujs, bet līdz Briseles sanāksmei daudz kas var mainīties. Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts atzinis, ka «politikā trīs dienas ir kā mūžība».

ES valstu līderiem būs jāņem vērā arī sabiedriskā doma, kas šķiet labvēlīgi noskaņota pret V.Vīķi-Freibergu. Viņas kandidatūra tiek pozitīvi vērtēta dzimumu līdztiesības kontekstā. Britu laikrakstā Financial Times publicēts ietekmīgu Eiropas sieviešu aicinājums uzticēt ES vadības grožus sievietēm, jo tas palīdzētu labāk atspoguļot ES pilsoņu intereses.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?