Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Vilciens ar Wi-Fi vēl nav pienācis

Dīzeļvilciens Valga-Rīga. Egons ar to ikdienā brauc uz darbu galvaspilsētā, un pie biļetes cenas viņš mēdz piemaksāt 1,40 eiro, lai varētu sēdēt komforta vagonā - galvenais vilinājums ir bezvadu internets un iespēja uz atlokāma galdiņa novietot klēpjdatoru, kā arī pieslēgt to strāvai. Tomēr Wi-Fi kvalitāte viņu regulāri pieviļ - vilcienam iebraucot maz apdzīvotā vietā, signāls kļūst vājāks, līdz pazūd pavisam. Viņš arī piebilst, ka pieslēgšanās vagonā esošajam bezvadu internetam aizsargāta ar paroli, lai sakari nebūtu pieejami pārējos vagonos sēdošajiem pasažieriem.

Pērn augustā, svinīgi atklājot pirmo ar bezvadu internetu aprīkoto va/s Pasažieru vilciens reisu uz Dubultiem, uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Artis Birkmanis solīja, ka jau šogad Latvijā kursēs vismaz 70 vilcienu ar šādu bezmaksas ekstru. Tomēr labie nodomi izgāzušies - interneta pieslēgums ir tikai uz rokas pirkstiem saskaitāmos dīzeļvilcienu komforta vagonos, turklāt - par papildu maksu. Kopumā solīto 70 vilcienu sastāvu vietā ar Wi-Fi aprīkoti tikai 11 vagoni, Dienai atklāj PV pārstāve Ieva Miežubrāle. Tas nozīmē, ka pasažierim, kurš brauciena laikā vēlas izmantot bezvadu internetu, vai nu, stāvot uz perona, jāpamana, uz kura vagona loga ir Wi-Fi pieejamību apliecinošā uzlīme, vai arī pēc iekāpšanas uz labu laimi jāiziet cauri visam vilciena sastāvam, meklējot signālu. Turklāt iespējamība, ka konkrētais vilciens būs aprīkots ar bezvadu internetu, ir ļoti maza un vairumam PV klientu, kuri brauciena laikā darba, mācību vai izklaides vajadzībām vēlas sērfot globālajā tīmeklī, to - kā ierasts - nākas darīt uz pašu rēķina.

Tagad PV pārstāvji sola vilcienus aprīkot līdz nākamā gada sākumam, taču iepriekšējo plānu neizdošanās iemeslus neatklāj. Arī SIA Latvijas Mobilais telefons (LMT), kuru PV «pēc vairāku mēnešu rūpīgiem testiem un pārbaudēm» pērnā gada sākumā izvēlējās no četriem pretendentiem sarunu procedūrā par bezvadu interneta ierīkošanu vilcienos, no situācijas norobežojas. Jautājums, kāpēc solītie 70 vilcieni tā arī netika aprīkoti ar bezvadu internetu, esot jāuzdod PV, jo LMT nodrošinot visu nepieciešamo infrastruktūru, ko paredz abu pušu sadarbības līgums. LMT pārstāve Elīna Lidere arī sīkāk nepaskaidro, kāpēc bezvadu interneta signāls dīzeļvilciena Valga-Rīga komforta vagonā ir nestabils un mēdz pazust, tā vietā norādot, ka 3G internets pieejams 99% valsts teritorijas.

Latvijai daļēji piederošā uzņēmuma prezidents Juris Binde augustā kopā ar PV valdes priekšsēdētāju A. Birkmani un Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietnieku Dinu Merirandu, svinīgi pozējot preses fotogrāfiem pie pirmā bezvadu tīklam pieslēgtā vilciena, pauda gandarījumu, sakot, ka iespēja pirmajiem pasažieru vilcienos nodrošināt mobilo internetu esot apliecinājums LMT stabilajai attīstībai un kvalitatīvajam piedāvājumam. Taču neilgi pēc vilciena izkustēšanās no vietas atklājās ķibeles - Wi-Fi pieslēgums bija nestabils, ko LMT darbinieki skaidroja ar maršrutētāja jeb rūtera problēmām.

Jāpiebilst, ka pirmā elektrovilciena sastāva aprīkošana ar bezvadu interneta tehnoloģijām PV izmaksāja 50 tūkstošu eiro, bet kopējā PV un LMT līguma summa gan publiski izpausta netika. PV bezvadu internetu bija plānojis nodrošināt 180 vagonos, šo projektu pamatojot ar pasažieru aptaujas rezultātiem, kurā vēlmi pēc bezvadu interneta pieslēguma vilcienos apliecināja 40% respondentu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?