Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Vilcinās mazināt partiju atkarību no sponsoriem

Kļūdas dēļ esot aizkavēta to likumu virzīšana, kas paredz Latvijā ieviest politisko partiju finansēšanu no valsts budžeta, apgalvo tieslietu ministrs Mareks Segliņš (TP), kurš gan īsti nevar paskaidrot, kādēļ šāda kļūda radusies. Tagad tiek solīts, ka grozījumi Politisko organizāciju finansēšanas likumā Saeimā tiks iesniegtas pēc diviem vai trim mēnešiem.

Turpretī Sabiedrības par atklātību _Delna_ padomes priekšsēdētāja Lolita Čigāne ir pārliecināta, ka likumprojektu izskatīšana tiek apzināti bremzēta. «Ir ļoti konkrēti politiskie spēki, kas nevēlas, lai Latvijā būtu valsts finansētas politiskās partijas. Tautas partija noteikti nevēlas, lai citas partijas tiktu ilgtermiņā stiprinātas un kļūtu par spēcīgiem konkurentiem,» norāda L.Čigāne.

Pirms divām nedēļām valdības sēdes darba kārtībā jau otro reizi bija iekļauta likumprojektu pakete, kas paredz, ka pēc 11.Saeimas vēlēšanām politiskās partijas varētu sākt saņemt valsts budžeta finansējumu, taču likumi valdībā tā arī netika apspriesti, jo Tieslietu ministrija tos atsauca. «Tas likums otro reizi uz izskatīšanu koalīcijas padomē tika virzīts kļūdaini, jo koalīcijā jau bija panākta vienošanās, ka virzām uz priekšu to paketes daļu, kas saistīta ar valsts finansējumu politiskajām partijām,» skaidro M.Segliņš.

Pēc L.Čigānes domām, ļoti zīmīgs ir fakts, ka dažādās diskusijās uz to, ka partiju finansēšanai no valsts budžeta nav sabiedrības atbalsta, atsaucas tieši TP un LPP/LC politiķi. Kā zināms, pirms 9.Saeimas vēlēšanām šīs partijas tika popularizētas tā dēvēto trešo personu organizētās pozitīvisma kampaņās, tādējādi apejot likumā noteiktos priekšvēlēšanu aģitācijas tēriņu limitus. «Manuprāt, koalīcijas partneriem vajadzētu izdarīt spiedienu uz M.Segliņu, lai nepieļautu partiju finansēšanas izmaiņu bremzēšanu,» saka L.Čigāne. «Nezinu, kādas problēmas ir radušās Tieslietu ministrijā, bet koalīcijā atbalsts šim likumprojektam būs,» sola premjera Valda Dombrovska pārstāvētā Jaunā laika Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis.

Tieslietu ministrijas piedāvātā politisko partiju finansēšanu regulējošo likumprojektu pakete paredz, ka valsts finansējumu 50 santīmu gadā par katru iepriekšējās Saeimas vēlēšanās iegūto vēlētāja balsi varēs saņemt partijas, par kurām parlamenta vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā 2% vēlētāju. Likumprojekts noteic, ka politiskās partijas valsts budžeta finansējumu saņems, sākot ar 11.Saeimas sanākšanu, tas ir, reāli likums stāsies spēkā aptuveni pēc pieciem gadiem. Dz.Zaķis uzskata, ka partiju finansēšana no valsts budžeta ir jāsāk ātrāk - sākot ar 10.Saeimas sanākšanu -, jo pat tad partijas uz valsts finansējumu varēs pretendēt tikai aiznākamgad.

Arī L.Čigāne uzsver: «Nedomāju, ka ir nepieciešams tik ilgi gaidīt. Partiju finansēšanu no valsts budžeta vajadzēja ieviest jau pirms pieciem gadiem, nevis vēl pēc pieciem gadiem. Sākot no 10.Saeimas vēlēšanām, var ieviest vismaz pārejas modeli, kas nozīmētu pakāpenisku pāreju uz valsts finansētām politiskajām partijām. Turklāt summas, kas tam nepieciešamas, ir būtiskas politiskajām partijām, taču ne valsts budžetam.»

Diskusijas par valsts finansējuma piešķiršanu politiskajām partijām Latvijā norit jau teju desmit gadu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?