Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Vīni - klasiķi ar sildīt spēju

Rudens dzestrums un ziemas tuvošanās ievieš korekcijas apģērba izvēlē (meklējam pēc siltāka kamzolīša), auto aprīkojumā (nopietnākam atspērienam vajadzētu dziļāku protektoru vai pat radzes), ēdienkartē (aukstā zupa tiek nomainīta pret boršču) un arī dzērienu izvēlē. Jo vēsāks laiks, jo vairāk siltuma pieprasa mūsu dvēsele un miesa. Piedāvāju divus vīnus ar paaugstinātu sildīt spēju (alkohola grādiem), kas pieskaitāmi pie vīna pasaules klasikas, - šerijs jeb heress un portvīns.

Calem, Fine Ruby Porto. Portvīns nav novitāte Latvijā, un vēsais laiks būtu papildu arguments notraust putekļus un celt to atkal gaismā. Fine Ruby ir pieskaitāms tai stiprināto vīnu saimei, kas ir saldi un izceļas ar košu rubīnsarkanu nokrāsu (ruby). To gatavošanā ir ļauts izmantot līdz pat 50 vīnogu šķirnēm, bet precīzu katras šķirnes proporciju konkrētā vīnā noteikt būtu pagrūti. Tradicionāli šajā reģionā vīnogu šķirnes stādītas jaukti, pakāpeniski gan šī tendence iet mazumā, jo Eiropas Savienības regulas nosaka citu kārtību - nekādas jaukšanas, katrai vīnogai sava vadziņa.

Calem vīna darītava ir nozīmīga vismaz ar diviem faktiem. XIX gadsimta vidū to dibinājis portugālis Antoniu Alvess Kalems, viņš bija viens no nedaudzajiem portugāļiem vīna darītavu īpašniekiem, jo tajā laikā portvīna tirgū pārliecinoši dominēja angļi un galvenais tirgus bija Anglija. Otrs svarīgs moments ir vīna dārzi, kas atkarībā no kvalitātes tiek iedalīti vairākos līmeņos no A līdz F. Augstākais ir A. Vīnogas Calem portvīniem nāk no A kategorijas vīna dārziem.

A. R. Valdespino, El Candado Pedro Ximenez Sherry. El Candado - slēdzene, piekaramā atslēga, kas simbolizē, ka dzēriens ir drošībā. Lai nerastos pārpratumi, šis dzēriens nav gatavots no ķiršiem, lai arī angliskajā izrunā ir manāma zināma līdzība (sherry/cherry). Nosaukumu dzērienam devis Heresas vīna darīšanas apgabals, kas gozējas Andalūzijas saulē pašos Spānijas dienvidos aptuveni 100 000 ha platībā. Tāpat kā citi šeriji/heresi, arī šis ir gatavots no vīnogām un izturēts unikālajā solera sistēmā. Tajā ozolkoka mucas ir sarindotas vairākās kārtās cita virs citas un savienotas savā starpā, tādējādi radot vienotu sistēmu, kas gadu desmitus nodrošina gandrīz nemainīgu dzēriena kvalitāti. Pēc novākšanas vīnogas žāvē uz salmu paklājiem atklātā saulē, tādējādi tās tiek atbrīvotas no liekā mitruma, un ogās koncentrējas cukurs. No šīm ogām tiek iegūts patiesi salds dzēriens ar cukura līmeni 180-500 gramu uz litru!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma



Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?