Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Viņiem bija sports, māksla un nākotnes sapņi

«Visvairāk man patīk atrasties mežā. Vismaz reizi nedēļā atļaujos tādu prieku, kuru baudu stundām ilgi,» tā par savu iedvesmas avotu Maija rakstīja esejā radošo darbu konkursam, kura labākie sacerējumi apkopoti krājumā Pie kastaņām skola skan. Maijai padevās savas domas ietērpt vārdos. Viņa labi mācījās, bija sabiedriski aktīva un nelaida garām izdevību iepazīt kaut ko jaunu.

Par piedalīšanos skolu projektu konkursā, kur pasākumā bija jāstājas ne tikai Latvijas vienaudžu, bet arī ārzemju vērtētāju priekšā, Maija sacīja: «Tas bija atbildīgs pasākums. Sākumā valdīja satraukums, ka jāuzstājas ārzemnieku priekšā un svešā vidē, Daugavpilī. Kā mūs uzņems un novērtēs? Bet izrādījās, ka viss tika ļoti sirsnīgi un jauki uzņemts un saprasts.» Klusa, mierīga un atsaucīga, taču portālā draugiem.lv citiem iesaka: «Dzīve ir īsa - pārkāp noteikumus! Ātri piedod, skūpsti lēnām, mīli no visas sirds, smejies no visas sirds. Un nekad nenožēlo par to, kas lika Tev uzsmaidīt!»

Maija Japiņa, 17 gadu

Lauris Stivriņš, 19 gadu

Lauris šogad plānoja pabeigt mācības Višķu profesionālajā vidusskolā, mācījās par automehāniķi. Viņš bija ieguvis skolā stipendiju, par ko ļoti priecājās. Tuviniekiem Lauris stāstījis, ka Krāslavā izies praksi un pēc tam būtu eksāmeni. Plānoja pēc mācībām stāties Rēzeknes Augstskolā un studēt datorzinātnes. Ļoti patika un padevās sports. Trenējās vieglatlētikā un nesen ieguva bronzas medaļu tāllēkšanā. Lai pelnītu naudiņu, strādāja apģērbu veikalā par pārdevēju. Kolēģes dēvēja viņu par Saulīti. Bija ļoti labsirdīgs, laipns, un cilvēki viņu cienīja. Kad Laurim, vēl mācoties pamatskolā, jautāja, kādas, viņaprāt, ir svarīgākās dzīves vērtības, puisis laikrakstā Ezerzeme atbildēja: «Izglītība, ģimene un manas nākotnes ieceres. Vēlos sekmīgi pabeigt vispārizglītojošo skolu un iestāties augstskolā. Nevaru iedomāties savu tagadni vai nākotni bez ģimenes. Bet arī materiālajai pusei cilvēka dzīvē ir liela nozīme.»

Anita Dubra, 16 gadu

Četrus gadus Anita aktīvi apmeklēja lietišķās mākslas pulciņus Krāslavas Bērnu un jauniešu centrā. Sākot mācīties Krāslavas Valsts ģimnāzijā, ārpusskolas nodarbēm gan vairs tik daudz laika nebija un uz pulciņiem Anita vairs negāja. Taču domu kļūt par dizaineri noteikti neatmeta. Anita labi zīmēja, vienmēr aktīvi iesaistījās pasākumu rīkošanā un palīdzēja skolotājām vadīt radošās nodarbības.

2010. gadā Krāslavas Bērnu un jauniešu centra rīkotajā vizuālās un lietišķās mākslas konkursā Ritmu spēles Anitas darinātais griestu dekors Nakts fantāzija atzīts par vienu no labākajiem un vests izstādīt Latgales reģionālā konkursa izstādē.

Sandra Prikņa, 16 gadu

Sandras ģimene pirms diviem gadiem pārcēlās no Dagdas uz Krāslavu, un viņa sāka mācīties ģimnāzijas 9. klasē. Klasesbiedri saka, ka ar Sandru bija viegli saprasties, viņa ātri atrada draugus jaunajā kolektīvā. Varbūt mācībās negāja tik viegli kā klasesbiedriem, taču vecāki priecājās, ka Sandra Krāslavā ir burtiski atplaukusi. Te viņa ieguva to, kā, iespējams, Dagdā pietrūka, - draugus.

Oļegs bija viņas draugs, lielu daļu laika abi pavadīja kopā, rokās sadevušies vai mīlīgi apskāvušies. Sandra draugiem.lv rakstīja: «Es esmu tā, kā tev nav.» Viņu draudzība labvēlīgi ietekmējusi Oļegu, jo, kopš Sandra bija kopā ar viņu, puisis bija kļuvis mierīgāks, apdomīgāks un daudz atbildīgāk sācis raudzīties nākotnē.

Oļegs Kondratjevs, 19 gadu

«Mīlestība ir tas, ko tu man nozīmē, un tu man nozīmē visu. Kad esam kopā, es jūtos tā, it kā lidotu debesīs,» tādiem vārdiem Oļegs septembrī atzinās mīlestībā Sandrai. Pirmā lielā jaunības mīlestība bija atradusi jauniešus.

Oļega ģimene uz Latviju pārcēlās astoņdesmitajos gados no Baltkrievijas, ātri apguva latviešu valodu, un mācības latviskajā vidē pamatskolā sākumā zēnam grūtības nesagādāja. Lai gan gudra galva, pamatskolu Oļegs tomēr nepabeidza. Pietrūka gribasspēka, jo, kad nāca uz skolu, stundās klausījās, nevienam netraucēja. Nebija ne huligāns, ne razbainieks. 15 gadu vecumā vecmamma par pāris simtiem latu nopirka puisim mašīnu. Ar to kopā ar draugiem braukāja pa pagastu.

Deniss Tarasovs, 16 gadu

Pavasarī Deniss beidza Izvaltas pamatskolu. Zēnam bija labas sekmes, un viņš bija pietiekami spējīgs, lai turpinātu mācības ģimnāzijā, uz ko skolotāji puisi arī mudinājuši. Taču Deniss izvēlējās tehnikumā Daugavpilī apgūt dzelzceļnieka profesiju. Tur gan viņš piedzīvoja vilšanos. Lai arī nācis no krievu ģimenes, visu mūžu pavadījis latviskā vidē.

Pamatskolā uzskatīts par pareizo zēnu ar labām sekmēm, turpretim Daugavpilī viņa atzīmes kļuvušas sliktākas tikai tāpēc, ka mācības tur notika krievu valodā.

Mācoties pamatskolā, Deniss trenējās vieglatlētikā un sekmīgi startēja gan vietējā, gan valsts mēroga sacensībās. Un, tuviniekiem par pārsteigumu, bijis ļoti populārs meiteņu vidū.

Artjoms Tarasovs, 19 gadu

Šodien Artjomam būtu dzimšanas diena, viņam paliktu 19 gadu. Intereses - meitenes, tā Artjoms rakstīja draugiem.lv.

Stalts, brašs puisis, kuru skolotāji pamatskolā saukuši par Apollonu. Pirms trim gadiem beidzis Izvaltas pamatskolu, iestājās Višķu profesionālajā vidusskolā, kur taciņu jau bija ieminis viņa skolasbiedrs Lauris Stivriņš.

«Visi četri ir mūsējie,» skumji saka Izvaltas pamatskolas direktore Zenta Gaveika. Pamatskolas skolotājas atceras, ka puišiem vienmēr patikuši datori un tehnika. Sākumā pa pagastu braukājuši ar velosipēdiem, tad ar mopēdiem. Bet vēlāk jau parādījušās mašīnas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?