Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Viņš nāca mani nogalināt

Pēc pārdzīvotā uzbrukuma kādreizējai skolotājai no Pāces Elēnai Fridrihsonei (78) būs vēl ilgi jāārstējas. Tomēr, arī guļot slimnīcas gultā ar galvaskausa lūzumu un smadzeņu satricinājumu, viņa ir noskaņota braši: «Pret ļaunumu ir jācīnās.» E. Fridrihsone nesaprot, kāpēc brīvībā ir vīrietis, kura dēļ viņa ir Stradiņos.

Viņš tiek turēts aizdomās par tīšu smagu miesas bojājumu nodarīšanu sirmgalvei. Policija prasīja tiesai kā drošības līdzekli aizdomās turētajam 51 gadu vecajam vīrietim piemērot apcietinājumu, stāsta Zemgales reģiona policijas pārvaldes pārstāve Diāna Purviņa. Taču Bauskas rajona tiesa viņu palaida vaļā, piemērojot tikai policijas uzraudzību.

Tiesneša Aigara Sniedzīša palīdze Dienai teica - lēmumu tiesa nekomentēs. Policija piektdien vēlreiz vērsās tiesā ar atkārtotu lūgumu piemērot apcietinājumu un tagad gaida atbildi. Aizdomās turētais iepriekš ir četrreiz tiesāts - pēc policijas ziņām, pirms daudziem gadiem. Tagad viņam draud brīvības atņemšana uz laiku līdz 10 gadiem.

Notikušais tur bailēs cilvēkus Pāces ciemā Bauskas novada Gailīšu pagastā. Turpat arī aizdomās turētais dzīvo. «Vienkārši bailes tagad, esmu viena. Viņam vajadzēs dzert, un tad vajadzēs naudu,» saka Velta (82), kura aizsardzībai piekāršot pie ratiņkrēsla cirvi. Nestrādājošais aizdomās turētais Garijs (vārds mainīts) vairākām pensionārēm ir diņģējis vai izvīlis naudu.

Pirms āmura - viltība

«Esmu simtprocentīgi pārliecināta, ka viņš nāca mani nogalināt,» saka Elēnas kundze. Viņa privātmājā dzīvo viena. Svētdienas, 10. jūnija, vakarā sirmā kundze sēdējusi viesistabā uz tahtas un lasījusi. Dzirdējusi kādu klauvējam pie durvīm, aicinājusi iekšā. Ienācis Garijs, nedaudz iereibis. Viņa Gariju mazliet pazinusi - pirms diviem gadiem viņš pircis pienu, pērn piedāvājis ābolu pārpalikumus.

Šoreiz Garijs sacījis, ka Pācē rok kanalizāciju un viņš vācot parakstus. Par 23 latiem tad pievilkšot mājām kanalizāciju. Sirmā kundze teikusi, ka nevajagot. Garijs aicinājis vismaz papīrus apskatīt. «Es nepaspēju atvērt lapas, ko viņš man pagrūda priekšā, kā viņš man pa galvu ar āmuru,» stāsta E. Fridrihsone, kurai vīrietis pa galvu iesitis vairākas reizes. Viņa sākusi skaļi kliegt, uzbrucējs grābis aiz kakla, taču, tā kā bija pieliecies, viņa iespērusi Garijam «pa attiecīgo vietu». Viņš palaidis rokas vaļā. Tālāk atmiņas miglainas, taču sieviete atceras, ka laikam viņš atkal ķēries klāt un viņa paķērusi āmuru un iesitusi viņam pa galvu.

Atrada guļam pļavā

E. Fridrihsones kliedzienus izdzirdējusi Irēna no kaimiņu mājas, viņa kopā ar vīramāti traukusies šurp. Atverot durvis, vīramāte ieraudzīja aizdomās turēto vīrieti un gandrīz līdz viduklim asinīm noplūdušo kaimiņieni. «Viņš iznāca laukā izbolītām acīm, paskatījās uz mums un aizgāja,» saka Irēna. Policija tovakar meklēja Gariju. Vēlāk vakarā viņu galīgi piedzērušos guļam pļavā atradis cietušās dēls Aigars Fridrihsons un nodevis policijai.

Kad A. Fridrihsons nejauši uzzinājis, ka 12. jūnijā Garijs palaists vaļā, viņš vērsies Bauskas rajona virsprokuratūrā ar lūgumu atcelt tiesas lēmumu par apcietinājuma nepiemērošanu. Viņš norādīja - vīrietis ir sabiedrībai bīstams, regulāri lieto alkoholu, nestrādā, un šī atkarība var pamudināt uz jauniem noziegumiem. «Tā ir nolaidība. Tiesa neiedziļinoties palaiž vaļā dzert alkstošu vīrieti, kurš jau divas dienas iepriekš ar darbiem pierādījis, ka naudas vai šņabja dēļ gatavs nogalināt,» saka A. Fridrihsons. Atrasti arī papīri, ko Garijs devis Aigara mātei parakstīt, - tas izrādījās brīdinājums viņam par elektrības atslēgšanu.

Nestrādā, bet nauda ir

Gariju Dienai neizdevās satikt. Daudzdzīvokļu mājā viņa dzīvokļa durvis bija līdz galam vaļā, taču tur neviena nebija. «Ja godīgi jāsaka, nedomājām, ka viņš tāds ir. Taču, kā mutere nomira, vismaz gadu viņš dzer katru dienu,» saka viena no Garija kaimiņienēm. Rīgu pret Pāci Garijs nomainījis pirms desmit gadiem. Kaimiņš par Gariju saka: «skoļzkij» (no krievu val. - slidens). Tā kā Garijs nestrādā, kaimiņienes viņu sūtījušas uz pašvaldību, lai piesakās trūcīgo pabalstam. Viņš attraucis - nē, tik zemu nekritīšu. Kur ņēmis naudu, nav zināms. Tagad viņas jūtoties neomulīgi.

Arī E. Fridrihsones kaimiņiene Irēna saka: «Man ir bail, ka viņš var sadzerties un pie mums atnākt.» Pie ratiņkrēslā sēdošās Veltas mājās Garijs, stipri piedzēries, ieradies divas dienas pirms uzbrukuma E. Fridrihsonei. Gribējis pārdot salasītos gliemežus, bet Velta teikusi - lai nāk vakarā, kad būs vedekla. Garijs prasījis iedzert, smēķus, tad vienu latu, tad 70 santīmu. Kad sirmgalve lūgumus noraidīja, Garijs teicis: iztiksim pa godam, tā, lai es nepalieku dusmīgs. Velta solījusi saukt kaimiņu, ja neies prom. Tad Garijs aizgājis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?