Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Vīri melnā Zatlera kongresā

Zatlera Reformu partija taču jums nebija pirmā partija, kurā stājāties?

Esmu bijis partijas biedrs LSDSP, pēc tam izveidojās SDS. Partijā biju līdz 2004. gadam, kad sāku dienestu policijā. Pēc tam nevienā partijā neesmu bijis.

Kādēļ tāda izvēle - Zatlera partija, kas taču ir ļoti labēja, ideoloģiski pretēja sociāldemokrātiskiem uzskatiem?

Vispār jau sākotnēji Zatlers sevi sludināja kā centristu. Tikai tagad, ejot cauri Reformu partijas tēzēm, redzams, ka tas ir pavisam kaut kas cits. Kāpēc tāda izvēle? Redziet, man likās simpātisks tas, ko Zatlera kungs pauda, ka viņš dod virzienu tautas kustībai. Varbūt es nepareizi sapratu. Bet es to sapratu tā, ka tā būs organizācija, kas tiks dibināta no apakšas, ka tie būs cilvēki, kuri paši arī veidos partijas politiku.

Kas ir galvenais, ko vajag mainīt Latvijas tieslietu sistēmā?

Tā ir ļoti zemā policijas darba kvalitāte. Policijā ir ļoti daudz sakarīgu, labu, progresīvu cilvēku, bet diemžēl viņi tur ilgi nenoturas. Šeit ir ļoti daudz ko mainīt. Ir jābeidz nepārtrauktās reformas iekšlietu jomā. Ir jāsaprot, ka policija ir pakalpojumu sniedzējs un arī policijas telpām ir atbilstoši jāizskatās. Man ir pietiekama pieredze policijas darbā, tieslietās. Neesmu strādājis, protams, divdesmit gadu šajā jomā, bet man ir pieredze ļoti smagu noziegumu atklāšanā organizētās noziedzības jomā. Arī tagad katru dienu strādāju ar konkrētām lietām, esot tiesās, policijā, prokuratūrā.

Kā jūs kā jurists vērtējat Zatlera ļoti atbalstīto iniciatīvu par patiesā labuma guvēju atklāšanu ofšoros?

Man liekas, ka tā jau nebija īsti Zatlera iniciatīva, un tas likums patlaban jau ir pieņemts. Pati par sevi tā ideja nav slikta, tā ir pat apsveicama. Taču tās realizācija nebūs tik vienkārša, ka tikai jānāk un jāatklāj. Tur ir daudz juridisku nianšu. Galvenā problēma, ka jebkurš ofšors jau nav mūsu jurisdikcijā. Tik vienkārši piespiest to atklāties, kā tikai pasakot: «Sezam, atveries!», mēs nevaram.

Kā jūs vērtējat tādu tautas demokrātijas izpausmi kā referendumu rīkošana par sarežģītiem juridiskiem jautājumiem?

Saprotu, ka jau ir deklarēta Zatlera Reformu partijas tieslietu programma, kur šādi politiski jautājumi ir iekšā. Latvijā jau ir bijuši dažādi referendumi, bet cilvēku aktivitāte diemžēl nav pietiekami liela. Protams, pats par sevi nav slikti rīkot arī referendumus. Tomēr, ja referenduma slieksni nolaidīs zemu, ir iespējams, manipulējot ar referendumiem, ar samērā nelielu cilvēku atbalstu pieņemt lēmumus kaut kādās noteiktās interesēs.

Vai referendumi palielinās juridisko aktu kvalitāti?

Diez vai. Referendums nav jārīko par katru sīkumu. Uz referendumiem jau tagad neiet. Ja mums būs pieci referendumi gadā, aktivitāte būs kādi 20%. Ja ir kvorums, tā būs bezjēdzīga naudas tērēšana, jo visi šie referendumi skaitīsies nenotikuši. Ja noņem kvorumu, mēs nonākam situācijā, kurā niecīgs mazākums pieņem likumus tautas vārdā. Uz referendumu aizies tie, kuriem problēma ir aktuāla. Neaizies pārējie, un vienas mazas grupas viedoklis tiks uzspiests visai sabiedrībai. Šie referendumi ir ļoti rūpīgi izsverama lieta.

Jūsu politiskā epopeja Zatlera Reformu partijā beigusies ar skandalozu izslēgšanu, kas robežojas ar jūsu goda un cieņas aizskaršanu. Vai sūdzēsiet kādu tiesā?

Darbība, kas tika veikta pret mani, ir ne tikai neētiska, tā ir pat zemiska, tomēr tiesāties negribu. Viss ir noticis uz anonīma ziņojuma pamata. Par mani publiski viedokli pauž cilvēks, kurš ar mani vispār nav runājis un kuru es nepazīstu...

Pagaidiet, tātad sīkāk, no Zatlera partijas esat izslēgts uz anonīma ziņojuma pamata?

Tas, ko esmu redzējis presē, ir tas, ka par mani izsakās kāds cilvēks, kurš nevēlas nosaukt savu vārdu. Vēl tiek minēts tāds Reinis Tukišs, kurš no kāda kaut ko ir dzirdējis, ar kuru es nekad mūžā neesmu runājis. Starp citu, mani no partijas vēl līdz šim brīdim neviens nav informējis, ka esmu no tās izslēgts.

Vai jūsu jautājumu neskatīja partijas Ētikas komisija?

Nē. Man informācija par šo notikumu ir tikai no masu medijiem, man pat piezvanījis neviens nav. Vēl piektdien biju partijas birojā, jo man ceturtdien zvanīja žurnālists un jautāja, vai es zinot, ka mani taisās slēgt laukā no partijas. Tāpēc griezos valdē un partijas Ētikas komisijā, lai man rakstiski paskaidro, kāpēc tādas baumas klīst apkārt. Atbildi nesaņēmu. Neviens mani nav aicinājis uz Ētikas komisiju, pat neviens partijas valdes loceklis nav ar mani aprunājies. Es nezinu, kā cilvēki, kuri mani nav redzējuši, tā skaisti ir nobalsojuši.

Jūs publiski izteicāties, ka Reformu partijas kongresā redzējāt ap piecdesmit uzkrītoši vienādi ģērbtu cilvēku grupu, kas vienādi balsojuši. Varat precizēt?

To ne tikai es redzēju. Mēs, kongresa delegāti, ļoti aktīvi to apspriedām savā starpā. Tas radīja nelāgu iespaidu. Grupa labi organizētu cilvēku, tērpušies vienādi tumšos uzvalkos bez kaklasaites. Es viņus pat pafotografēju ar telefonu, skatiet! (Rāda attēlus.) Man radās iespaids, ka tie ir apsardzes darbinieki.

Apsardzes darbinieki piedalījās Reformu partijas kongresa balsojumā?

Jā, tie bija cilvēki ar mandātiem. Varēja redzēt, ka starp viņiem ir cilvēki, kas visu to organizē. Tas bija acīmredzami.

Tad jums neradās doma pamest Zatlera partiju?

Jā, tas izskatījās dīvaini, kas notika kongresā, tur nebija nekādas demokrātijas, bet es vēl negribēju izdarīt priekšlaicīgus secinājumus. Zatlera partija uzstāda ļoti augstus ētikas standartus. Tagad esmu izjutis šos standartus uz savas ādas. Un man vairāk jautājumu nav.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Met ko mezdams, apdomā galu

Ik pa laikam Latvijā veiktajās aptaujās kā vislielākais vides drauds tiek minēti tieši atkritumi dabā. Esam aktīvi dažādu talku un atkritumu vākšanas akciju dalībnieki, un tieši atkritumu šķiro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?