Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Trešdiena, 9. oktobris
Helga, Elga, Elgars

Vīrietis un futbols, sekss, reliģija

Inga Melberga

Īsfilmu žanra cienītājiem un citiem kinomīļiem turpmākās pēcpusdienas jāatlicina filmu skatīšanai, jo šonedēļ - no 22. līdz 27. septembrim - notiek Rīgas starptautiskais filmu festivāls 2Annas. Kaut arī savās programmās festivāls fokusējas uz inovatīviem skatpunktiem un netradicionāliem meklējumiem kino lauciņā, tas ir nostiprinājis tradīcijas un pat pāraudzis pilngadību - šogad 2Annas atzīmē 20. gadskārtu. Tā dibinātājs un direktors Viesturs Graždanovičs stāsta, ka šogad, tāpat kā katru gadu, festivālu veido vairākas konkursa un tematiskās programmas, kā arī lekcijas, diskusijas un pat ballītes.

«Katru gadu festivālam ir vadošā tēma, kuru pētām caur kino prizmu. Šogad tēma ir Vīrietis: Varonis, Mīļākais, Āksts,» skaidro V. Graždanovičs. Ar filmu, publisku diskusiju palīdzību un dažādu jomu ekspertu viedokļiem festivāla veidotāji cer raisīt skatītāju interesi par vīriešu sociālajām lomām, stereotipiem un nākotnes izaicinājumiem.

Festivālu šodien, 22. septembrī, plkst. 19.00 atklās mēmā filma Ģenerālis, kas uzņemta 1926. gadā ar Basteru Kītonu galvenajā lomā. Filmu būs iespējams skatīties dzīvās mūzikas pavadījumā, kuru īpaši šim seansam sarakstījusi komponiste Inita Jansone. Pirms seansa kino eksperti Inga Pērkone, Lauris Ābele un Astra Zoldnere stāstīs par īsfilmas kā žanra nozīmi kino jomā un tā attīstību. Savukārt jau pa dienu būs iespēja skatīt Hardija Lediņa filmu Atvadas no impērijas. «Iespējams, šī filma vēl nekad vispār nav rādīta. Vismaz aktieri saka, ka to nav redzējuši. Bet to un vēl dažādas nianses no filmas uzņemšanas vēstures un konteksta pastāstīs viņi paši, jo pirms seansa būs tikšanās ar Agnesi Zeltiņu un Arti Dzērvi,» atklāj V. Graždanovičs.

Kopumā festivālā būs 30 dažādu tematisku seansu, arī speciāls pirmizrāžu seanss, kurā būs skatāma Lailas Pakalniņas filma Konfekte un Reiņa Spailes Tukšās zemes ritmi. Tiks rādīta arī Jura Podnieka slavenā filma Vai viegli būt jaunam un Vai viegli... pēc 20 gadiem. Savukārt vīrieša tēla interpretācijas piedāvās filmu seanss Vīrietis Latvijas filmās, vairākas tematiskas Eiropas Kinoakadēmijas nominēto īsfilmu izlases, arī īpašas programmas, ko sagatavojuši ārzemju kuratori - Vīrietis un futbols, Vīrietis un sekss, Nefunkcionālais Eiropas vīrietis, Vīrietis un vardarbība u. c. «Konkursam šogad bija iesniegts rekordliels filmu skaits - 1300, no kurām rūpīgi atlasītas 65, ko rādīsim konkursa skatēs. Šogad jaunums - vidējā garuma filmu konkurss filmām, kuru garums ir no 30 līdz 60 minūtēm. Daudzviet tās netiek parādītas, jo par īsfilmu tradicionāli uzskata līdz 30 minūšu garu darbu, bet par pilnmetrāžas - no 60,» stāsta festivāla direktors. Konkurss 2Annas noslēgsies sestdien, 26. septembrī, kad noskaidrosies balvu ieguvēji, taču vairākas filmu programmas būs skatāmas vēl 27. septembrī.

Sīkāk - www.2annas.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?