Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Visbiežākais alerģijas cēlonis suņiem ir inhalācijas

Nieze, sarkana, sakasīta āda ir viens no iemesliem, kāpēc suņu saimnieki vēršas pie veterinārārsta. Niezei var būt ļoti dažādi cēloņi, bet viens no biežākajiem ir dažādas izcelsmes alerģijas.

Ir svarīgi saprast jēdzienu «alerģijas slieksnis». Piemēram, dzīvnieks ir alerģisks pret kādu no barības sastāvdaļām, bet alerģija nav tik spēcīga, lai izpaustos ar niezi un ādas problēmām, - dzīvnieks ir alerģisks, bet to nevar redzēt. Taču, ja dzīvniekam ir alerģija arī pret blusām un viņam iekož kaut viena blusa, alerģija parādās klīniski - dzīvnieks sāk kasīties. Parasti dzīvniekiem alerģija ir pret vairākiem alergēniem, piemēram, cūkgaļu, priedes putekšņiem, blusām, pelējuma sēnēm. Ja nav kontakta ar kādu no alergēniem (ziemā nav putekšņu un ir mazāk blusu), alerģijas pazīmes samazinās vai pat izzūd. Tikko parādās vēl kāds alergēns, pret ko dzīvnieks ir jutīgs, tiek pārsniegts alerģijas slieksnis, un alerģija parādās klīniski. Visiem alerģiskiem dzīvniekiem obligāti jālieto pretparazītu līdzekļi visu gadu, pavasarī putekšņu laikā dzīvnieks bieži jāmazgā, jāizvairās no atrašanās mitrās telpās ar pelējumu, ja iespējams, jānodrošina hidrolizēta proteīna diēta vai jāizvairās lietot barību, kas ir alerģiska konkrētajam dzīvniekam. Visbiežākais alerģijas cēlonis suņiem ir inhalācijas (ar gaisu ieelpoti un caur ādu uzņemti) alergēni. Parasti šīs alerģijas parādās divu trīs gadu vecumā un ievērojami pastiprinās pavasarī un vasarā.

Parasti saimnieki kā pirmo vaino ēdienu, bet tieši barības alerģijas suņiem novēro visretāk. Parasti dzīvnieki ir alerģiski pret barībā esošo dzīvnieku izcelsmes proteīnu (dažāda gaļa, piens), bet nereti arī pret augu proteīniem. Ir speciālas veterinārās diētas, kurās proteīni ir sadalīti tik smalkās daļās, ka organisms tos neuztver kā alergēnus un nerodas alerģiska reakcija. Šo diētu lieto sešas nedēļas. Ja stāvoklis uzlabojas, skaidrs, ka vainīga bijusi barība, un var sākt domāt, pret kuru no barības sastāvdaļām alerģija ir, un mēģināt izslēgt šo sastāvdaļu. Ideāli, ja dzīvnieku var barot tikai ar speciālo hidrolizētā proteīna diētu, bet tā ir samērā dārga. Hidrolizētā proteīna diēta ir pavisam kas cits nekā parastā zooveikalā nopērkamā tā sauktā hipoalerģiskā diēta, kuras sastāvā parasti ir jēra gaļa un rīsi. Īsto hipoalerģisko diētu var iegādāties tikai veterinārajās klīnikās. Citi biežākie alerģijas cēloņi ir pelējuma sēnes, kukaiņu kodumi (odi, bites, lapsenes), dzīvniekiem var būt alerģiska reakcija arī uz citiem dzīvniekiem (kaķiem, jūrascūciņām, suņiem) un arī cilvēku epitēliju.

Jebkuras alerģijas vai aizdomu gadījumā jāvēršas pie veterinārārsta. Alerģiju pilnībā izārstēt nevar, bet var ievērojami uzlabot dzīvnieka stāvokli - dažiem dzīvniekiem tas izdodas tik labi, ka pazīmes izzūd pilnībā. Veterinārārsts novērtē, vai niezes cēlonis nav kas cits (parazīti, hormoni u. c.), un tad var sākt hidrolizētā proteīna diētu vai noteikt alergēnus asins serumā. Alergēnu noteikšanu Latvijā neveic, bet veterinārārsti nosūta asins paraugus testam uz laboratoriju ASV. Pamatojoties uz testa rezultātiem, var pasūtīt speciālu konkrētajam dzīvniekam izveidotu hiposensitizācijas šķīdumu, ko injicē zemādā noteiktos intervālos un atšķaidījumā, tādējādi pieradinot organismu pie konkrētajiem alergēniem, lai, tos sastopot dzīvē, reakcija vairs nebūtu tik smaga un pakāpeniski pazustu pavisam.

*Klīnikas Dzīvnieku veselības centrs veterinārārste

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?