Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Visiem, kurus satrauc aptieku liktenis

Iespējams, cilvēki, kuri paši nav tieši saistīti ar regulāru medikamentu iegādi aptiekās, nemaz nav pamanījuši farmācijas nozari pārņēmušās «vārdu kaujas» par un pret patlaban spēkā esošā Farmācijas likuma normām, kas nosaka, ka ar 2011. gada 1. janvāri aptieka Latvijā drīkstēs piederēt tikai farmaceitam (speciālistam ar augstāko izglītību) vai pašvaldībai tās administratīvajā teritorijā. Šāda norma likumā iekļauta jau 2001. gadā un ir papildināta ar pārejas noteikumiem, dodot iespēju visiem ne-farmaceitiem, kam pieder aptiekas, 10 gadu laikā piemēroties likuma prasībām.

Pašlaik vārdu kaujas pāraugušas reālos darbos - iebiedēšanā, sabiedrības viedokļa veidošanā, ka gadījumā, ja likums netiks grozīts, Latvijas iedzīvotāji paliks bez farmaceitiskās aprūpes, bez zālēm, bez iespējām ārstēties! Tikšot slēgtas teju 400 aptiekas, un 80 farmaceitu asistentu ģimenes Latvijā palikšot bez iztikas līdzekļiem. Izklausās dramatiski. Tomēr aizdomīgi... Kāpēc pirms likuma spēkā stāšanās nenotika darbības, kas veicinātu likuma izpildi, likuma paklausību? Varbūt tas skan dīvaini, bet par šīm likuma normām bija zināms desmit gadu! Varbūt situācija farmācijas biznesā tiek saskatīta līdzīgi tam, kā ir ar lielveikalu ķēdēm, kuras reģionos izstūmušas no aprites mazos un omulīgos veikaliņus? Tikai problēma tā, ka aptiekas ir veselības aprūpes organiska sastāvdaļa, tām primārais nevar būt bizness. Nevar aptieku darbībā un pārdošanas veicināšanā izmantot lielveikalu pārdošanas un mārketinga stratēģijas! Aptieka nav veikals, kurā nāk iepirkties tad, kad gribas ēst. Aptiekas ir veselības aprūpes sastāvdaļa, tajās galvenais nav vis pārdot pēc iespējas vairāk un dārgāk preci (medikamentus), bet gan kvalificēti un profesionāli palīdzēt cilvēkam, izpildīt ārstējošā ārsta norādījumus vai sniegt profesionālu padomu, kādi medikamenti ir/nav nepieciešami apmeklētājam. Medikamenti nav kāposti, kurus var iepirkt vairumā, vai arī jaciņa, kuru var nopirkt tikai tāpēc, ka lētāk. Tā ir katra no mums veselības sastāvdaļa. Tāpēc jābūt tā, ka cilvēks, kurš pārdod medikamentus, saprot, ko viņš dara. Turklāt ne tikai saprot, bet viņu nevirza nepieciešamība par katru cenu pārdot, lai pierādītu, parādītu aptiekas īpašniekam (biznesa cilvēkam), ka pārdošana «iet uz augšu». Primārais ir cilvēks. Taču jau tagad ir dažādi signāli no farmaceitiem, kas strādā aptieku ķēdēs, ka no viņiem tiek prasīta peļņa, apgrozījums, pārdošanas rādītāji!

Te aktuāls ir jautājums - kam Latvijā pieder aptiekas? Vai var uzskatīt, ka piecas aptieku ķēdes ir labāk par simtiem nelielu, ģimenes īpašumā esošu aptieku? Kā liecina Zāļu valsts aģentūras (ZVA) dati, beztermiņa licences izsniegtas 124 aptiekām. Tās varēs darboties arī pēc 2010. gada beigām. Terminētas licences izsniegtas 87 aptiekām, kas pieder farmaceitiem. Tiklīdz tām beigsies licences termiņš, tās to varēs atjaunot un turpināt strādāt arī pēc 2010. gada beigām. 216 terminētas licences (ar termiņu līdz šī gada beigām) izsniegtas aptiekām, kas pieder farmaceitam kopā ar vēl kādu personu (-ām), kas nav farmaceits. Pārsvarā tās ir aptiekas, kas pieder ģimenei - farmaceitam un viņa ģimenes locekļiem vai radiniekiem. Šīs aptiekas bez grūtībām var pārkārtot savu darbību atbilstoši likumam, arī turpmāk piederēs tiem pašiem farmaceitiem un tādējādi netiks slēgtas. Savukārt 380 terminētu licenču, kuru termiņš beidzas šā gada 31. decembrī, izsniegtas īpašniekiem, kas nav farmaceiti, pārsvarā uzņēmumiem, kurus nozarē sauc par aptieku ķēdēm. Šīs 380 aptiekas ir tās, kuru darbība var netikt atjaunota, ja īpašnieks nebūs to pārkārtojis atbilstoši likumam. Jautājums - kas jūtas apdraudēts? Kāpēc personas, kas saprata, ka jutīsies apdraudētas, nav «pārkārtojušās atbilstoši likumam» desmit gadu laikā? Varbūt tāpēc, ka domā, ka likumu var mainīt un pakārtot savām interesēm, nevis tam pakļauties? Daudzi farmaceiti ir izteikuši gatavību atvērt savas prakses, tātad aptiekas nekur nepazudīs.

Tāpēc farmaceitus pārstāvošās organizācijas aicina:

1) atstāt Farmācijas likumu tagadējā redakcijā pēc jēguma, ka aptiekas īpašnieks var būt tikai farmaceits, jo viņš uzņemas pilnu personīgu atbildību par aptiekas darbību - gan ekonomisko, gan farmaceitisko - un tādējādi var nodrošināt šo interešu līdzsvaru. Biznesa intereses nedrīkst prevalēt pār sabiedrības veselības interesēm aptieku darbībā;

2) lai laukos atsevišķās vietās nezustu farmaceitiskā aprūpe, farmaceitu asistentiem izsniegt atļaujas izņēmuma kārtā.

Sabiedrība ir ieinteresēta saņemt kvalitatīvu un drošu farmācijas pakalpojumu. Sabiedrības interesēs ir tas, lai farmaceits ne tikai būtu «pārdošanas speciālists, kas izpilda īpašnieka prasības», bet darbotos kā veselības aprūpes speciālists sabiedrības interesēs, katra cilvēka interesēs. Ir arī svarīgi veicināt aptieku kā ģimenes uzņēmumu attīstību (īpaši mūsu ekonomiskajā situācijā).

Latvijas Brīvo farmaceitu apvienība, Latvijas Farmaceitu biedrība, Aptieku biedrība,

Latvijas Farmācijas arodbiedrība

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?